用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 港華 vs 港同
樓主: judith07
go

請教: 港華 vs 港同   [複製鏈接]

這2間我也喜歡,都是校風比較自由的學校。華仁校風純樸,傳統教學,歷史久,名氣大些;港同活動教學,培養到小朋友較佳的表達能力,但由於是新校,名氣弱些。以DSE成績來說,則港同明顯較佳,它已經是近band 1A 的成績了,這也證明了它的教學質素吧。

judith07 發表於 20-4-8 14:38
想請問大家,有 港華 及 港同 offer.應如何選擇? (地點及學費不是最重耍因素)

囝囝性格活潑好動,不專心, ...

港同較新,但升值中。

港華是傳統名校名,但成績有下跌的勢。很多有錢家庭的學生中途退學去外國升學。

Charlotte_mom 發表於 20-4-8 20:06
打錯字sorry
係「未必係最佳選擇」,唔係未來
Icic. 很多謝你的意見。很有甪!

bbeasy25 發表於 20-4-9 11:25
"係呢個疫情下,我更覺絕無選擇錯,不論學業上,學校連學生心理上都關注。"
非常同意, 真心覺得無揀錯:ha ...
多謝你的分享。看見用家的讚不絕口,相信有一定向質素保証。

很多謝你的資料,等我click入去睇下先

Charlotte_mom 發表於 20-4-9 16:37
都係,我仔s1時識個外來家長,佢話好唔慣,以前傳統學校科科有掛名,港同唔講
其實港同科科都有排名,不過 ...
看來港同真的辦得不錯,很勤力,很有糸統! 難怪評論都係有讚冇彈!

cafeva 發表於 20-4-10 08:21
朋友2個仔讀港華。佢話港華同九華都有D合作事項。例如佢仔DSE揀左一科冷門只有佢一個揀,校方安排佢去同九 ...
港華,九華而家好似係同一個校監,所以我估比以往倉有更多合作項目。

Charlotte_mom 發表於 20-4-10 12:44
真係出少左聲,陣間又有人多野講,咪等其他新家長分享下
講真阿仔都中四,好多野唔到我跟 ...

你的意見及經驗,對啲選校家長是十分有幫助呀! 有空請多多分享!

oh_really 發表於 20-4-10 13:27
我去嘅church,神父同好多教友都係華仁仔,我女班從小認識嘅教堂朋友仔中,華仁仔都好乖&純品。佢哋對華仁 ...
係呀! 華仁仔一向是以"純"見稱,而學校氣氛是比較自由,雖然是傳统名校,但比起其他傳統名校,佢地既成績一向都不是買點。不過佢地學生對學校既歸屬感及舊生對母校既忠誠度,又真係好强。

oh_really 發表於 20-4-10 12:55
呢兩三間我識少少,等我又嚟搭吓爹。
MSS vs 港同,我會揀MSS,但阿女揀港同。上年有港同offer,佢就唔肯去 ...

oh_really, 很多謝你分享港同的情況及對港華的了解,很有幫助。你提到如果唔計成績,你會揀港華,請問可否、分享主耍原因呢?謝謝!

feiji 發表於 20-4-11 02:35
這2間我也喜歡,都是校風比較自由的學校。華仁校風純樸,傳統教學,歷史久,名氣大些;港同活動教學,培養 ...
同意呀! 我也是兩間都喜歡。兩間很不同的學校,各有優勝之處!

回覆 judith07 的帖子

港華舊年轉了新校長,成績其實已慢慢升值中。我覺得港華D仔好純樸,比較斯文。

judith07 發表於 20-4-11 14:38
oh_really, 很多謝你分享港同的情況及對港華的了解,很有幫助。你提到如果唔計成績,你會揀港華,請 ...
首先是宗教因素。我在教堂接觸的,由校監周守仁神父、其他華仁神父、到教友舊生、在讀學生都讓我感到華仁對學生的關愛及培育。
其次是我prefer happy learning,華仁比起其他名校較唔谷又自由。同事姪仔讀港華,話每日lunchtime 都好多 activities 任你去參加,比起佢升咗皇仁嘅同學仔,少好多功課。

第三係brotherhood。各個sports teams 嘅師兄都好照顧師弟。我老公讀另一間男校亦好有brotherhood ,可能是男校的特色。

我反而唔會理什麼名校有咩關係網,除非係神校或者名牌大學啫。始終人際關係網絡係要靠自己去建立嘅,出嚟做嘢同識人都唔係靠自己讀邊間中學。
講真港同都proud of 學校嘅關係網㗎,話搵講座教授、大學校長嚟學校分享講talk都冇問題

醒目開學勳章 王國長老

oh_really 發表於 20-4-11 15:32
我反而唔會理什麼名校有咩關係網,除非係神校或者名牌大學啫。始終人際關係網絡係要靠自己去建立嘅,出嚟做 ...

咁我又持唔同意見呀今次(倒米都係咁話)
人脈呢樣野,多好過少。港同創校時間短,靠嘅主要係辦學團體、教職員人脈,同家長人脈。辦學團體有心有力係真嘅,但如果要比,少左舊生人脈又係真嘅
去到高中階段,人脈開始重要,無論係mentorship program, 大學選科分享,面試經驗分享,都係人脈
好簡單攪一個家長talk都要靠人脈,又或者,想叫大學去學校擺收生booth講個talk,亦係人脈(當然學校質素本身亦有關,或者我叫江湖地位?)
到大學,開始要搵工作、做project,人脈一定有幫助。幾多人攀關係寧願唔要錢都係爭一個internship機會,可用嘅關係越多就越有利 (無論同學、家長、alumni、朋友)我上星期至收到母校電郵,話如果公司請人就同學校career centre講聲。連大學層面都要幫畢業生爭取,可見人脈重要
出黎做野讀邊間中學影響唔大,但到發展事業,咩social circle認識咩人,影響就好大了。一年咁鬼多conference seminar,去學野是小,交換卡片是大

oh_really 發表於 20-4-11 15:32
我反而唔會理什麼名校有咩關係網,除非係神校或者名牌大學啫。始終人際關係網絡係要靠自己去建立嘅,出嚟做 ...

我好同意,去到ibank 或者big 4啦,大部分都係外國返,邊識你香港嘅傳統名校呀,仲提呢啲真係笑壞人個口。

回覆 kimlam953 的帖子

iBank 同意。Big 4 不同意。
四大咩人都收,有手有腳肯OT食鐘就請。

Charlotte_mom 發表於 20-4-11 18:39
咁我又持唔同意見呀今次(倒米都係咁話)
人脈呢樣野,多好過少。港同創校時間短,靠嘅主要係辦學 ...

是的,同意有關係總比無關係好。但又不用睇到咁大。選學校還是適合行先,否則落得給外人內心一句「不外如是」嘅感覺

ucw 發表於 20-4-11 19:26

是的audit那邊真的唔會理你咩中學,advisory則大部分是鬼或海歸

醒目開學勳章 王國長老

ucw 發表於 20-4-11 19:26

That’s not true
‹ 上一主題|下一主題