用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真小vs崇小
樓主: sar1216
go

坑真小vs崇小   [複製鏈接]

wongtw 發表於 20-4-9 18:54
無留意睇,同一個表入面,正常理解是一個月,好少會一次收二個月車費,香港上車頂多是千多至二千元(車費正 ...

冠忠好似一期兩個月咁收

NNbaby 發表於 20-4-9 18:59
冠忠好似一期兩個月咁收
都有可能,因為個表沒有說明,如果係咁算平,東區都係收16XX至19XX,我地本區小學,同區校車今年係700-950元,已經係區內算是不貴。

alsonl 發表於 20-4-8 16:52
只作參考

中學來架喎,但我睇小學的排名好相近的

sar1216 發表於 20-4-9 22:41
中學來架喎,但我睇小學的排名好相近的

小學冇banding……亦都冇offical 既排名……如果你喜歡崇小就go ahead  

回覆樓主:

好多家長都在呢個網睇,我睇排名的話及升中學校,唔差得遠。

sar1216 發表於 20-4-9 22:52
好多家長都在呢個網睇,我睇排名的話及升中學校,唔差得遠。

深水埗私立有 SFA, 禮賢, 德雅, 崇真。SFA 一定係排第一,崇真排第二,咁莫非升中一定過半數 Band 1 嘅禮賢排第三?德雅莫非第四?

但深水埗官津仲有龍頭荔天同協和,佢地升中都好猛下,又應該排第幾?

所以呢個網都只係參考 only,個排名不可盡信。

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 18:20

點睇 3322 都冇可能循道 1B 嘛?仲要中基 3322 高咁多 ...

呢個網啲數據好怪,我估唔太準。
我都係鐘意睇EK既數據多(雖然冇排名):

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

sar1216 發表於 20-4-7 22:35
擇到最後決擇,係現在經濟情況下,好多人都放棄了私校及直資,決定大抽獎算了。
我亦是疫情受牽連的一群, ...

我一定要坑真,升中校網都好過ssp , 男仔band 1 有華仁,皇仁,鄧肇堅, band 2 又有鄧鏡波。反而ssp band 1位一向不足夠。

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 22:58

深水埗私立有 SFA, 禮賢, 德雅, 崇真。SFA 一定係排第 ...

SFA都唔係第一,其實唔信網唔通信自己 我覺得依家同以前已經有所唔同。

回覆樓主:

幾個月前update的

回覆樓主:

崇真

回覆樓主:

坑真同崇真,其實係咪唔同區好難比較,但我都聽聞保姆車都好貴,校巴直情唔到九龍。
坑真係自己心儀,因為以為自己想入讀的學校

sar1216 發表於 20-4-10 15:48
幾個月前update的

已經錯啦!SFA 最多人升讀 SJC,崇小最多人升讀崇中,連咁基本資料都錯,可見連學校網都唔睇。

肯定唔會有家長用崇小 VS SPC、聖私。論英文,SPC 聖私一定唔會差,論升中,肯定比崇小好,根本毫無懸念。培正就可能,始終係中小中中家長會多啲考慮。

升中呈分係人都知,學校好重要,因為呈分按排名。係 APS 你考下游都係 Band 1,寶校俾你考到第一都未必係 Band 1 生。

BTW 個網站有乜可能排深官第 10,仲話家長會同瑪神、善導比較,排得前過 Margaret 德雅 愛德?31、12 仲搞笑,St Mary's 油尖旺排第 6,循道排第 1 ?! Paul Cat 排 13,同雲官寶覺比較?有病!

擺明呃啲唔知實況嘅家長

回覆樓主:

入崇中亦有外闖,說真的,爸爸就是名校出來,但名校往往只得一班精英,正如津校頭30名都是band 1學生一樣。但名校不能入好大學及修好科目。而本人小學,中學差到唔相信,最後亦升到大學之一。
SFA升中都是男校為名,升中亦是靠自己小五,六成績好唔好,不是全靠學校

wongtw 發表於 20-4-9 00:35
坑真過海校車唔平藍田上車都要3,920元,有時間自己接送好過。另外如果要補習,就要計算好每天時間夠不夠用 ...

剛看過,$3920是兩個月的費用,你可看每月繳款單。

wongtw    發表於 20-4-10 17:31

回覆 sar1216 的帖子

坑真係好學校唔應該放棄。樓主往邊區?可考慮到最近的校巴站轉車。

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 15:57

已經錯啦!SFA 最多人升讀 SJC,崇小最多人升讀崇中, ...

算啦,樓主都話左信個網都唔信自己。

崇小好多蚊架,唔知個網有冇考慮依一點呢?   

回覆樓主:

其實樓主自己已有答案

alsonl 發表於 20-4-10 19:24
算啦,樓主都話左信個網都唔信自己。  

崇小好多蚊架,唔知個網有冇考慮依一點呢?   :keke ...

佢宜家選擇信一個錯誤資料嘅網站都唔信真正數據。稍微對升中有少少認知都知道,論升中 SSP 一定係 SFA 第一,年年都有派位數據,年年都係最多人 SJC,其次就係 SSP 津校 HTC、長天等,唔信都冇辦法。除非計埋校舍同男女比例,咁冇得好講。但 EK 一講 SFA VS TT,十個家長九個都一定投 SFA。
以前返崇真堂,行上山辛苦,上到山又多蚊
落黎嗰刻最開心涼快

1998Ruby1998 發表於 20-4-10 19:36

佢宜家選擇信一個錯誤資料嘅網站都唔信真正數據。稍微 ...

咁我又覺得SFA vs TT個個一定揀 SFA,
始終有啲家長怕小朋友太谷太辛苦,
TT可能適合啲,
但計成績就一定SFA好啲

bookxxxxxxxx個網,講明學術只計1/5
(頌要唔知點計,印象中中學又係以3322為主),
音樂體育加埋多過佢,
但問心,學術喺家長心目中佔咁少?

‹ 上一主題|下一主題