用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港培道中學 Banding
go

香港培道中學 Banding [複製鏈接]

想問一下這所學校是band 1嗎?
   6    0    0    0

回覆 siujanjan 的帖子

以上2年DSE成績2A 接近1C, 不過好像不是全英考學

siujanjan 發表於 20-4-7 17:54

個人認為,屬B2a中學,是九龍城區B2組別熱門中學,亦是B1組別响大抽獎中其中一條保險線選擇。

唔該晒大家

其它 web site information

香港培道中學:教學語言中英並重,乃九龍城一所資助、女校。估計屬 Band1B

考獲本地學士課程最低入學要求 (3322+2) 的比率 大約 73.7%
網上資訊好多都話佢係band1, 但好多網民話佢係 band2, 所以你最好睇返佢dse嘅數據決定。

gugu1000 發表於 20-4-9 09:54

有冇家長知道今年呢間自行報名的人數?想知道大概幾多人爭,謝謝(emoji)(emoji)

gugu1000 發表於 20-4-9 09:54

如果"培道"屬B1b中學,但又不能全開"英文班"好似怪怪的,加上過往B2組別學生仍然有人响大抽獎抽入。

YmOra 發表於 20-4-9 15:49
如果"培道"屬B1b中學,但又不能全開"英文班"好似怪怪的,加上過往B2組別學生仍然有人响大抽獎抽入。
...
培正都中中, 咪又B1A

JHsbb 發表於 20-4-9 17:16
培正都中中, 咪又B1A

你用"培正"哩間中中作比喻,個人認為培正真係有別於其他中文中學。

回覆 JHsbb 的帖子

但培正好肯定唔會收 Band 2 學生,而且根據學校自己講,佢冇開「英文班」,初中得數學係英文課本,其他科中書輔以英文。高中頂多係一班 LS 英文班,三科理科同 ICT 係英文教材中文教,高中數學應該係中文教。根據培道網頁,初中高中數學係英文教,有三班英文班,IS、History、ICT 都係英文教。據用家講,中文班都係英書中教。
我覺得培道係想做全英中,反而培正真係完全冇呢方面意願,開設 LS 英文班我估係因為有少少壓力全港 Band 1 都係英中而家長一直都係擔心培正英文唔夠其他學校強。培正肯公開數據,但唔肯講 5**-4,所以估計好多人都係卡 4 呢個位。佢英文科的確係比較遜色。

18 年 DSE
英文 3+:培正 91.2%、荃官 98.6%、聖言~95%、順利天主教 92.3%
英文 5+:培正 19.1%、荃官 27%、聖言~18%、順利天主教 10%

以上全部學校都係基本上唔會有 Band 2 生入,荃官 1A、聖言 1B、順天估計係 1C(佢唔肯講其他科表現)。

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 17:59

但培正好肯定唔會收 Band 2 學生,而且根據學校自己講,佢冇開「英文班」,初中得數學 ...
我都覺培道想轉英中, 九龍塘香島又係開始轉英文, 所以呢2間都慢慢開始想轉型為英中學校

YmOra 發表於 20-4-9 15:49
...
我唔覺培道能上B1B, 唔知點解比坊間網站認為係B1B

JHsbb 發表於 20-4-9 19:19
我唔覺培道能上B1B, 唔知點解比坊間網站認為係B1B

參考下就算

YmOra 發表於 20-4-9 21:32
參考下就算
無錯, 最緊要學校適合自己小朋友

JHsbb 發表於 20-4-9 22:57
無錯, 最緊要學校適合自己小朋友

絕對認同

1998Ruby1998 發表於 20-4-9 17:59

但培正好肯定唔會收 Band 2 學生,而且根據學校自己講,佢冇開「英文班」,初中得數學 ...

培正一定好多B2生,因為佢哋收好多本校直屬生

siujanjan 發表於 20-4-7 17:54

佢不論中一收生同DSE成績都唔可能係B1學校!

回覆 little_yolky 的帖子

講緊街外嘛,直屬呢啲冇得好講,但佢 Band 2 生質素都應該好高下,更何況,佢 Band 1 生一定多過培道 N 倍。
不過培道好似近兩年成績好左,連帶 4+。有機會上返 Band 1 範圍內,不過如果上到我估佢一定申請要做全英中。培正堅持中中,有骨氣得黎又有能力維持 Band 1 水平,家長學生唔鍾意可以走但大把人等住入。

講講吓講埋培正添,培正無收B2生?咁培正咪有超高嘅B1率,相信,都係有直屬小學嘅少有中學,可以收嘅係全B1生,若係事實~~~

回覆樓主:

見網上一講起E間學校 banding總係會有啲火花,其實band1C和 band2A真係有咁大分別嗎?
本人反覺得校風好緊要,書可慢慢讀,但小朋友學壞就真慘了,當然仲要適合小朋友, 成長階段如果冇左自信,日後就更難搵得番,

bbforever    發表於 20-7-12 08:51
‹ 上一主題|下一主題