用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區派位
樓主: 嘉豬媽媽
go

元朗區派位 [複製鏈接]

衷心祝福入到元朗鄉中的學生!務本力學,6年後實入到心儀的大學

kiwi2007 發表於 20-4-7 20:41
衷心祝福入到元朗鄉中的學生!務本力學,6年後實入到心儀的大學

你子女讀鄕中?師資如何?謝謝!

Mtcoook 發表於 20-4-7 16:08
請問知唔知收到的同學是否B1頭?

我哋小學入咗幾個,有啲係B1c-B2a,我囡B1a,入唔到,唔知點解!

回覆 huangrong 的帖子

正常應該按級排名去取錄,但亦有機會申請人可能同學校有密切聯系,而成綪又符合要求,又或者有某些方面比較突出,所以優先錄取.

huangrong 發表於 20-4-9 11:27

我哋小學入咗幾個,有啲係B1c-B2a,我囡B1a,入唔到,唔知 ...

謝回覆

huangrong 發表於 20-4-9 11:27

我哋小學入咗幾個,有啲係B1c-B2a,我囡B1a,入唔到,唔知 ...

同路中人,你不孤單!好好計劃下一步,加油。

回覆 sumshan 的帖子

小弟不是 parents of current stduents 而是N年前元朗鄉中畢業的老鬼。學校近況我不太清楚,但想當年中一至中七的歲月,4個字形容:「精彩無憾」。官校的真正用家,我敢說: 「不要被他人的說話影響自己决定,hea 不是官校專利品!」至今最交心的仍是鄉記的亦師亦友及好同窗呢! 最難忘是當年 HKALE,至叻那位死黨攞左4條A,但棄入神醫,揀左 Chemistry

kiwi2007 發表於 20-4-11 13:29
回覆 sumshan 的帖子

小弟不是 parents of current stduents 而是N年前元朗鄉中畢業的老鬼。學校近況我不 ...

老公當年都係元朗某官中,同學係好,亦多同學讀醫,有部份老師都好,但好個d一升就走左第二間,佢話印象最深既係佢當年想參加某出面比賽,佢本身讀書都唔差,老師話無專心讀書好過,唔好搞咁多野。以為係個別例子啦,n年後有朋友入讀同入一間,同例子,同回應。另一例子,係老公同學當年想報考一科,又係叫佢唔好搞咁多野,讀好8科算,結果呢個學生綽綽有餘入到醫,呢d唔好搞多咁多野既例子,覺得有少做少錯,唔做唔錯既感覺。不過問心,元朗好多英中都係官校。

回覆 02413124 的帖子

皇冠頭兼事頭婆年代的官中,總是令我們老鬼最懷念的。當然,nothing is perfect 呢。估計妳是講緊 X育路那間吧,好友或好老師,可遇不可求。鄉中能 keep 到 band 1,不是好彩,而是大家的努力。唔講大家唔知,鄉中的 Form 1 曾經至多開過6班,5班英文部及1班中文部呢!

kiwi2007 發表於 20-4-11 14:02
回覆 02413124 的帖子

皇冠頭兼事頭婆年代的官中,總是令我們老鬼最懷念的。當然,nothing is perfect 呢 ...

元中的 Form 1 都曾經至多開過6班,5班英文部及1班中文部

kiwi2007    發表於 20-4-11 14:08
‹ 上一主題|下一主題