用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 疫情對考小的影響
go

疫情對考小的影響 [複製鏈接]

疫情下d外補變哂online , 又無得成班小朋友上面試班,學校課程又有影響

今年應該WFH的家長有優勢
   4    0    0    0

jacobkit 發表於 20-4-7 08:02
疫情下d外補變哂online , 又無得成班小朋友上面試班,學校課程又有影響

可能會加速收學生。俾 offer,註冊。

疫情下,有部家庭收入減,可能,高学費的學校少了報讀?而學費平又好的,競爭又大了?

準備經年,突發疫情,真考起家長了。

回覆 Mrscatcatfung 的帖子

影響應該唔細, 小女今年K2, 唔知會唔會有親身面試, 定會轉成zoom interview? 如果zoom interview 其實未必太公平, 家長在場睇住, 小朋友會好緊張, 平時面試前一些warm up 遊戲又冇左, group 既合作又考唔到, 又會受hardware quality 影響....
呢個情況可能對D直資影響更大, 一向話唔收portfolio, 只睇面試表現, 下下都in 3 rounds, 唔通今年來個大破格?

大多uncertainty, 真係好擔心

Luktaitai 發表於 20-4-8 11:17

影響應該唔細, 小女今年K2, 唔知會唔會有親身面試, 定會轉成zoom interview?  ...

......

拍video完全係玩家長, 又可以造假, 咁不如收portfolio仲實際

Luktaitai 發表於 20-4-8 11:32

拍video完全係玩家長, 又可以造假, 咁不如收portfolio仲實際 ...

除左面見同做卷,樣樣都得唔到公平既效果。

以往只考做卷的學校,來緊呢年真係頭痕

回覆 mama122013 的帖子

其實只考做卷仲冇咁頭痕,以往玩曬遊戲的學校仲頭痕啦!

jacobkit 發表於 20-4-7 08:02

我都好擔心,自己又無得WFH,小朋友上zoom lesson 又唔太ok ,無咩時間教加自己家庭硬件唔係好好,普通職業、普通地址

加上我仔係老師前定好多,或者考卷都可能ok,如無得面試只拍片或zoom ,應該無咩機會了...

Luktaitai 發表於 20-4-8 11:17

影響應該唔細, 小女今年K2, 唔知會唔會有親身面試, 定會轉成zoom interview?  ...

完全認同.

Luktaitai 發表於 20-4-8 11:32

拍video完全係玩家長, 又可以造假, 咁不如收portfolio仲實際 ...

拍video 又要 (學) 剪片, 加background music + voice cover etc. 真係非常非常考起一個家庭的資源..

我估如果小學6/7月開學, 又平安無事的話, 到考神校的時候 (9-10月1st in) 已經唔會有太大影響.  

反而由停課開始到考學校期間真係好大程度靠學生家庭自己發功/栽培.  

回覆 阿豬媽@C 的帖子

小學唔可能咁早開學

我覺得無論咩形式都係公平。冇晒cert, 整唔到profolio, 人人都整唔到。冇得發揮面試表現,人人都冇。睇家長background, 本身有得in 都一樣會睇,醫生律師富豪old boys, 有冇得in 都一樣優先。冇外補,人人都冇。家長有得work from home 教多d, 咁係家長自己選擇,或weekend 都可以追得番,唔一定weekday 時間多就優性,work from home 都要對住電腦,唔一定真係好多時間多咗。我覺得總之人人的形式一樣,就是公平。每種收生形式,都有其公平唔公平地方,face to face interview, 唔好彩分了差時間,夠鍾食飯或瞓覺,都唔公平。所以其實形式人人一樣就叫公平了。

Mrscatcatfung 發表於 20-4-8 11:27
仲要整個 低調有亮點的 video.

昨晚和老公討論 不如 俾錢outsource 俾人做,但老公 ban 左,話造作。 :si ...

請問要拍乜嘢video

乜考小學變咗用video casting咩?
‹ 上一主題|下一主題