用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 28-Apr) [複製鏈接]

原來EDB靜靜雞將份2019-2020年學期初學生人數統計放咗上網

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/figures/Statistics%20by%20districts%202019%20(Chinese).xlsx

今次竟然係Excel format......

18區之中,16區既小六人數比我之前用上年小五既人數為低,只有西貢和離島既小六人數係較上年小五人數為多。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仍然未能理解, NT2 有2195+265=2460 小六生
點解派位得1005 (6個不選不派, 15聯/直位)
少了成一半多???? !!!!!

subb 發表於 20-4-28 14:51
仍然未能理解, NT2 有2195+265=2460 小六生
點解派位得1005 (6個不選不派, 15聯/直位)
少了成一半多???? !! ...
所以真係好奇怪,18區統一派位學額都係得番小六學生人數既~50%。
EDB又未收到直資註冊名單同自行正選和後補名單,點解咁有信心只需咁少位呢?

如果真係終唔夠位會求其派學生去大西洋,咁最慘係B3學生,因為佢地已經係最遲派位,仲要可能面對根本無得選既情況......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-28 15:13
所以真係好奇怪,18區統一派位學額都係得番小六學生人數既~50%。
EDB又未收到直資註冊名單同自行正選和後 ...
葵青係3154學生, 有2037個位,
唔怪得荃葵青一向都糾纏不清啦 !
也唔怪得明明荃灣已經唔夠位
但64區又要入荃灣區
明明同一屋村就要, 2間入

葵青, 2間入荃灣

已按EDB網站最新提供既各區小六學生人數和各區統一派位學額更新 #1 既估算結果

hkpapa852 發表於 20-4-28 17:39
已按EDB網站最新提供既各區小六學生人數和各區統一派位學額更新 #1 既估算結果
...

謝謝你的分析。

想請教為何HK1中西區直資/自行離場率是40%? 是根據過去數據而作出的 預計嗎?還有直屬離場率是否應該多d?

reserved

謝謝資訊

hkpapa852 發表於 20-4-6 15:50
(Updated on 28-Apr-2020)
原來EDB靜靜雞將份2019-2020年學期初(2019年9月16日既統計數字)既學生人數統 ...

請問今年20至21年度各區升中人數哪裏可以找到?謝謝

hkpapa852 發表於 20-4-28 14:17
原來EDB靜靜雞將份2019-2020年學期初學生人數統計放咗上網

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-e ...

請問今年升中人數可在邊度可以睇,thanks (emoji)(emoji)

多謝hkpapa852分享的資訊, 一直以為港島東升中著數過官塘區(男仔),真係估佢唔到
‹ 上一主題|下一主題