用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得會唔會今年d 名幼收了啲冇咁叻的小朋友? ...
go

大家覺得會唔會今年d 名幼收了啲冇咁叻的小朋友? [複製鏈接]

因為拍video, n 班冇得in. 咁啲名幼多數收好多自己pg, 供會供得耐嗰d, 而video 又可以冇限ng 同剪片。會唔會今年啲名幼會收了比往年冇咁叻或醒的小朋友呢?之不過,interview 做得好,只係15分鍾左右,就算有得in, 都好睇小朋友個mood, 同interview 時間,合唔合眼緣,睇彩數。有得in , 都唔代表一定收晒醒目仔。
大家點睇?

0    0    0    1

Hearsay三個case,小朋友有讀pebbles但係冇offer
所以未必有直接關係

其實,所謂名幼,好多都係收合適嘅小朋友,多過收最叻的小朋友。

好多龍幼就直頭收關係人士,外人好難入。

其實就算往年interview,都係睇家長背景及理念,小朋友係否乖巧鎮定。未必係選擇最叻既小朋友。好多發展較快,較醒目既小朋友在2-3嵗期間都有些許性格或比較曳,所謂既名校通常唔會收。

wwwisabella 發表於 20-4-5 23:47
其實就算往年interview,都係睇家長背景及理念,小朋友係否乖巧鎮定。未必係選擇最叻既小朋友。好多發展較 ...

你說得對,名幼還好小小,起瑪多D k1位,龍幼直情只收乖巧聽話優先,唔係你叻唔叻。有D所為新興名幼也是一樣,唔係睇個小朋友有冇潛質,佢地只收個小朋友係咪乖巧為大前提,係叻就最好,但如有個比較呆但乖,佢地都令願要呢個好個曳但叻。

wwwisabella 發表於 20-4-5 23:47
其實就算往年interview,都係睇家長背景及理念,小朋友係否乖巧鎮定。未必係選擇最叻既小朋友。好多發展較 ...

咁今年又會否收咗d 冇咁乖巧穩定的小朋友?即我意思係,學校冇收到佢間學校本身想收的小朋友。因為video 根本睇唔出乖巧穩定,家長剪接晒d video, 表現唔好,唔聽話,4 圍跑嗰d, 都一定剪走晒。所以今年學校會否收到一堆佢原先唔想收的小朋友呢。。。

lavender_mum 發表於 20-4-5 19:24
Hearsay三個case,小朋友有讀pebbles但係冇offer
所以未必有直接關係

3 個case 會否因為中b 或細b?

potato38 發表於 20-4-6 02:47
3 個case 會否因為中b 或細b?

一個6月頭bb,疫情關係上pebbles只係個半月(佢父母仲呻緊啲學費俾得唔抵)
另一個係4月bb,但唔知上左幾耐pebbles

potato38 發表於 20-4-6 02:46
咁今年又會否收咗d 冇咁乖巧穩定的小朋友?即我意思係,學校冇收到佢間學校本身想收的小朋友。因為video  ...

但係個個父母都識修飾條片,咁學校都識甄選,幾千條片,實會有評分標準。佢哋咁多年收各式各樣學生,會識睇

年年都會收所謂"冇咁叻"的小朋友,今年也不會有分別.

要搞清楚,名幼的收生兩個大標準:入名小的機會, 聽教聽話.

但今年班家長一定係最叻既

celinechan117 發表於 20-4-6 01:11
你說得對,名幼還好小小,起瑪多D k1位,龍幼直情只收乖巧聽話優先,唔係你叻唔叻。有D所為新興名幼也是一 ...

我啲家長花多些心機,到考小時係另外一番風景。人生路漫長,為人父母要為子女計深遠

piglover 發表於 20-4-5 20:23
其實,所謂名幼,好多都係收合適嘅小朋友,多過收最叻的小朋友。

好多龍幼就直頭收關係人士,外人好難入。 ...

我相龍幼都會看面試表現,我們N無,幸運地今年也有幾所龍幼的offers.

tmko 發表於 20-4-6 13:22
我相龍幼都會看面試表現,我們N無,幸運地今年也有幾所龍幼的offers.

你B是六月前出世的嗎?六月之後即七八月出世那些十個有九個都入唔到龍,除非表現隱定,很乖及有禮

celinechan117 發表於 20-4-6 14:45
你B是六月前出世的嗎?六月之後即七八月出世那些十個有九個都入唔到龍,除非表現隱定,很乖及有禮
...

Agree, 8月bb直頭考龍無望。識做task都唔收。

反而我覺得龍幼相對唔系太看世襲.

始終對龍幼來講,只有本校關係人士同非本校關係人士, 留給街外人的位反而多過所謂名幼.

celinechan117 發表於 20-4-6 14:45
...

4月尾

快樂火雞 發表於 20-4-6 15:31
反而我覺得龍幼相對唔系太看世襲.

始終對龍幼來講,只有本校關係人士同非本校關係人士, 留給街外人的位反而 ...

正確!
‹ 上一主題|下一主題