用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學樂器
go

中學學樂器

好多中學都要學生玩樂器。我女之前學過琴,但無彈幾年放棄了。升上中學如先再學第二樣會好難追上嗎?會否個個都已經學到好勁?有冇人上咗中學先開始學?

08BB 發表於 20-4-5 00:46
好多中學都要學生玩樂器。我女之前學過琴,但無彈幾年放棄了。升上中學如先再學第二樣會好難追上嗎?會否個 ...

你嗰間中學有冇話一定要學?唔係間間都要求一定要學㗎!就算一定要,其實進度都好個人,其實學得遲或者一直都學得差,唔係咁緊要,除非你真係好想佢入樂團。

如果學校有安排小組教授,可能都係初學group埋一齊上。同埋如果一嚟到已經好勁喎D同學,好可能已經一直有跟緊老師,未必同初學一齊上,佢哋拎件樂器返學校都係入樂團。

初學者未必會即刻入樂團,不過有好多學校樂團有分類似A、B團嗰D,分別大概係有冇得代表學校出外比賽或者交流。初學者可能學到咁上下叫你去入初級樂團玩下,到玩得好有機會入高級樂團。
8-)

回覆樓主:

沒有樂器基礎的分去學容易上手的,例如牧童笛,而且最便宜。

你說的「追上」是追什麼?

Jane1983 發表於 20-4-5 09:22
你說的「追上」是追什麼?

我唔知會否個個都已經學左好多年。唔知有學生樂器方面是零經驗嗎?

回覆 08BB 的帖子

多數都有d底,好少完全無學任何樂器。真係無玩的,係學過無興趣的多,果批未必會中學再去試。
如果你小朋友有興趣,學吓無妨,但如果興趣一般,一心要追上什麼,就未必係最有效和價值去使用時間。

Jane1983 發表於 20-4-5 09:59
回覆 08BB 的帖子

多數都有d底,好少完全無學任何樂器。真係無玩的,係學過無興趣的多,果批未必會中學再 ...

我女學過琴但停咗了。中學要學的話諗緊要佢由頭開始。唔知其他同學會否多數用自己學咗好多年嗰樣樂器咁諗緊咪個個都好勁?

08BB 發表於 20-4-5 10:02
我女學過琴但停咗了。中學要學的話諗緊要佢由頭開始。唔知其他同學會否多數用自己學咗好多年嗰樣樂器咁諗 ...

用自己學咗好多年果樣學器 -即係學校有體藝要求?

咁都會ga。不過人地以前有投入大量時間和金錢,亦唔係白攞的。

回覆樓主

又唔係個個好勁,搵一個佢有興趣嘅樂器學,我贊成學樂器

回覆樓主:

中學學樂器一般當其中一項課外活動嚟計,唔會要求要追什麼程度,除非你女要入學校樂團啦,就可能要達到一定水平,我小朋友小學都未學過樂器,因中學要求中一生必須在校學一樣樂器,才由零開始學,到中二學校無要求就無再學了。

回覆樓主:

中二已經唔洗學? 佢而家都未諗到學咩好。話唔再學琴喎。(emoji)

08BB 發表於 20-4-5 10:02
我女學過琴但停咗了。中學要學的話諗緊要佢由頭開始。唔知其他同學會否多數用自己學咗好多年嗰樣樂器咁諗 ...

中學學樂器為求怡情養性,音樂又唔計名次分,又唔駛考DSE,人哋勁咪拍下手掌,有乜所謂。

08BB 發表於 20-4-8 09:53
中二已經唔洗學? 佢而家都未諗到學咩好。話唔再學琴喎。(emoji)

GH 中一就一定要學樂器, 但鋼琴唔計的, 所以有好多同學要係學校報一種樂器學, MUSIC考試要計分

little_yolky 發表於 20-4-13 12:10
中學學樂器為求怡情養性,音樂又唔計名次分,又唔駛考DSE,人哋勁咪拍下手掌,有乜所謂。
...

有啲學校計

08BB 發表於 20-4-5 00:46
好多中學都要學生玩樂器。我女之前學過琴,但無彈幾年放棄了。升上中學如先再學第二樣會好難追上嗎?會否個 ...

唔洗追,都係做下樣,阿女中學年尾演奏一次就OK, 又冇話要求八級程度, 有啲同學初學都係演奏初級程度。
好老實上到中學樂器嘅嘢真係為興趣 ,又唔使用嚟考學校, 佢咪慢慢學。

我女从小-开始無正式学樂器,中学就考唱歌,音樂筆試更係唔合格……捱下捱下中四就晤洗再理音樂呢科。

Yanamami 發表於 20-6-21 07:23
我女从小-开始無正式学樂器,中学就考唱歌,音樂筆試更係唔合格……捱下捱下中四就晤洗再理音樂呢科。 ...

大C姐,學校係咪同一般學校一樣一班得兩個留級位?有位老師上個禮拜嚇人,話主科一科囉F就一定留班,副科兩科F都會留班。仲話唔好以為自己有mean或合格就ok,因為唔知其他班分數,你哋係拉curve既,要到派成績表至會知道自己個grade咁話。搞到阿大又好鬼擔心!

乜唔係有mean就起碼C咩?班班成績道理上唔會差咁遠啫,條數唔識計喔!

little_yolky 發表於 20-6-21 08:03
大C姐,學校係咪同一般學校一樣一班得兩個留級位?有位老師上個禮拜嚇人,話主科一科囉F就一定留班,副科 ...
我就唔会俾佢大到嘞~

Yanamami 發表於 20-6-21 08:38
我就唔会俾佢大到嘞~

成班女俾佢嚇到死死下呀