用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 《請教真正用家》功課數量
go

《請教真正用家》功課數量

想請教用家以下學校功課數量
以初小平日平均計算
謝謝

拔萃
優才
港同
播道
真道
聖保羅
英華
聖瑪加利
培正
民生
高主教
聖類斯
聖若瑟 (觀糖)
蔡繼有

tree.monkey 發表於 20-4-3 12:54
想請教用家以下學校功課數量
以初小平日平均計算
謝謝

同樣係一份功課,3頁同10頁已經好大分别

回覆 tree.monkey 的帖子

高主教,部份功課學校完成,初小平均1.5hrs-2hrs

聖瑪加利 小一平日0-3樣

http://hkpler.hk/pages/2018%2d2019.html

成日都有人出個list叫人填埋啲咁玄既嘢
完全無信度同效度

NNbaby 發表於 20-4-4 00:31
成日都有人出個list叫人填埋啲咁玄既嘢
完全無信度同效度

上面個list係2018-19年家長填,過左去架啦,而家只用睇不用填。當然每間學校要自己click個區去睇。如果唔信,咁樓主係到問都無信度可言

karllambb 發表於 20-4-4 11:19
上面個list係2018-19年家長填,過左去架啦,而家只用睇不用填。當然每間學校要自己click個區去睇。如果唔 ...

我係講樓主,唔係你條link~

正如前輩已回一份功課3頁同埋10頁已經好大分別,就算同一份功課,個個小朋友完成既時間都可以差好遠。再者佢一問就十幾廿間,每間咪最多一兩個家長答。

想去了解學校既功課量唔係咁,如果佢開post只係集中問一、兩間會好好多,或者好似你咁上網搵一啲已有調查參考吓。

回覆樓主:

培正,小一-小二,每日3-5樣,下午有功課堂,如果專心,每日通常1小時內攪掂

NNbaby 發表於 20-4-4 11:51
我係講樓主,唔係你條link~

正如前輩已回一份功課3頁同埋10頁已經好大分別,就算同一份功課,個個小朋友 ...

其實幾樣功課無乜意義,同一間學校同一班既學生,有人可以1個鐘內完成6樣功課,有人做咗4個鐘都未做完,咁又係咩問題?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-6 10:44
其實幾樣功課無乜意義,同一間學校同一班既學生,有人可以1個鐘內完成6樣功課,有人做咗4個鐘都未做完,咁 ...

終於逼到高人出手
不過你好似講緊我個件咪咪摸摸嘅公子  

cornelius 發表於 20-4-6 11:11
終於逼到高人出手
不過你好似講緊我個件咪咪摸摸嘅公子
其實我既回覆人地唔需要理,因為我並非佢列個堆學校既學生家長。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Diversifyedu 發表於 20-4-3 23:03
同樣係一份功課,3頁同10頁已經好大分别
講得啱,同樣係一份功課,頁數唔同已經有好大分别;同樣係一份功課,而且頁數一樣,難度唔同已經有好大分别;同樣係一份功課,而且頁數一樣,又難度一樣,唔同能力既人,感覺已經有好大分别。

我只想知佢知來為 mug, 又有記者準備寫稿?

呢啲問黎冇乜用,仲要問咁多間。

A 學校今日一樣功課,默書改正,有人 5 分鐘,有人 30 分鐘。
B 學校今日一樣功課,數學作業,有人 15 分鐘,有人 1 小時。
C 學校今日一樣功課,中文作文,有人 30 分鐘,有人作成晚。

adasweet    發表於 20-4-9 16:22