用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
樓主: Jane1983
go

大家估吓幾時可以復課   [複製鏈接]

如果可以自行選擇是否上學,也是一個好方法。

maylin88    發表於 20-4-29 12:16

回覆 bobbob 的帖子

人的想法和感覺係好難講,唔係咁容易改變。

好似睇新聞,記者訪問鑽石公主號的確診者,佢地話留係日本「醫病」,果段時間係三無 - 無照X光、無見過醫生、無藥食。然後,靠自己好番,檢測陰性就安排回港。
咁都得!同一件事發生係東莞,唔知會鬧成點。

回覆 IloveJJ 的帖子

唔識講,驚搞到封帖
讀得書多唔等於有智慧或者有人格,我有個大學教授的uncle,佢次次同我地食飯都當我地係傻仔,突登叫多幾個餸打包拎番屋企。

尋日唔記得邊度睇到,戴x庭話攬炒係香港的宿命wor,真係唔識反應。

IloveJJ 發表於 20-4-29 09:32
英美日的數據令你好放心嗎?基於咩理由?

問題係我哋入中國境仲要隔離,所以班跨境學童要返學,兩邊政府仲要傾好佢。

Jane1983 發表於 20-4-29 09:21
尋日睇到豁免跨境學童,都打個突。叫佢地繼續網上學習,9月情況明朗,新學期先來港上課仲好啦。

clean對c ...

跨境學童都有P5P6生,要考呈分考畢業試同pre-s1。都有S3S5生要選科,要校內評核。

little_yolky 發表於 20-4-29 20:31
跨境學童都有P5P6生,要考呈分考畢業試同pre-s1。都有S3S5生要選科,要校內評核。
...

應該好多學校也不用考畢業試,包括我們,就算6月1日復課,要在7月7日前出到張成績表用來叩門,都已經不夠時間考到試。

little_yolky 發表於 20-4-29 20:27
問題係我哋入中國境仲要隔離,所以班跨境學童要返學,兩邊政府仲要傾好佢。
...

可能跨境生嚟香港唔需要隔離,返屋企入返中國境就要隔離.....

fishballbaby 發表於 20-4-30 13:22
應該好多學校也不用考畢業試,包括我們,就算6月1日復課,要在7月7日前出到張成績表用來叩門,都已經不夠 ...

我地到依家都未講唔洗考,咁其實係咪好大機會要考呢? 還是老師唔咁早講住,以免啲同學仔無心上堂、做功課。

anyway, 教育署有意安排小五六學生先於初中,此舉確實可笑。係教育署話比大家聽考試梗要啲。

S-Kwok 發表於 20-4-30 22:37
我地到依家都未講唔洗考,咁其實係咪好大機會要考呢? 還是老師唔咁早講住,以免啲同學仔無心上堂、做功課 ...
因為呢個係事實

我地到依家都未講唔洗考,咁其實係咪好大機會要考呢? 還是老師唔咁早講住,以免啲同學仔無心上堂、做功課 ...

有同感,香港教育就是如此的怪獸,考試重要過學童健康,小學生還有好長的路去讀書,真的咁緊要?為何不可九月才上學?急於6月復課只上一個月的半天學,就是為了考試。

醒目開學勳章

點解覺得可笑?高小同初中嘅mentality唔爭得遠,中小學又唔同campus,將學生分散,可以減少傳染

gigayan 發表於 20-4-30 15:13
可能跨境生嚟香港唔需要隔離,返屋企入返中國境就要隔離.....

即係逼佢地係香港租酒店租屋,振興經濟及租務

nillnill 發表於 20-4-30 23:16
即係逼佢地係香港租酒店租屋,振興經濟及租務

對各方面都有好處嘅....

跨境學童唔使日日來回,減少過境時輪侯聚集,又振興到經濟,一舉幾得。

回覆 gigayan 的帖子

如果係咁,又唔使驚wor。

bobbob 發表於 20-4-30 22:58
點解覺得可笑?高小同初中嘅mentality唔爭得遠,中小學又唔同campus,將學生分散,可以減少傳染 ...

我只係覺得其實中三選科都好緊要,可能佢哋嘅需要更迫切。但教育署將考試放喺第一,而非放眼望遠。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-5-1 09:33
我只係覺得其實中三選科都好緊要,可能佢哋嘅需要更迫切。但教育署將考試放喺第一,而非放眼望遠。
...
其實選科同呈分試一樣影響將來,點解覺得選科重要啲?再加上先前講過,中小學分批復課可以分散啲減少聚集,我反而覺得而家個plan實際啲
‹ 上一主題|下一主題