用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

Uppppp

小女決定及確定 放棄考以下科目明年5月 IGCSE 及將來不會考 IAL, 現免費送出以下科目 student book (幾乎全新), 有興趣要, 請 pm我. 再約時間地點及方法取.

(已送出)1) Maths A Student Book  2 册共2本 + 有 2本全新 exercise book + 補習社約 2 Ream 紙全新無做過 hardcopy exercise https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-mathematics-a-2016.html

( 已送出) 2) Geography (2017) Student Book https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-geography-2017.html

(已送出) 3) Economics (2017) Student Book https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-economics-2017.html

4) Business (2017) Student Book https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/business-2017.html

P.S. 小女11月2日考咗English B, 明年5月會再考多次. 11月11日裸考中文(繁體字廣東話版), 小女話 IGCSE 中文真係好淺好淺, 佢話好似小六程度. 唯一難少少係英文翻譯中文嗰部份

點解唔考?

小時了了 發表於 20-11-17 14:19
小女決定及確定 放棄考以下科目明年5月 IGCSE 及將來不會考 IAL, 現免費送出以下科目 student book (幾乎全 ...
決定加快去海外升學,例如加拿大?

cafeva 發表於 20-11-17 14:39
點解唔考?

正如有網友係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1&page=1
苦口婆心講過同一時間學2個課程考2個試, 唔係我呢啲旁邊鶴 "以為" 可以應付得到咁容易.

當事人本身天資平平, 要同時學 2 個課程對當事人來講吃力. 唔想當事人讀書及應付考試太大壓力, 算吧, 當事人唔能夠同時應付 2個課程, 咁佢決定放棄IGCSE 及IAL, 咁佢疊埋水心考DSE 算了 (雖然我極唔想佢考DSE)

cornelius 發表於 20-11-17 14:48
決定加快去海外升學,例如加拿大?
大學才去加拿大了

cornelius    發表於 20-11-17 15:58

IloveJJ 發表於 20-11-17 15:56
其實佢主力考dse, 自己再考IELTS就可以去外國升學了,我响隔離帖同BK都同人傾過,英文好的話,根本唔需要 ...

只係我自己貪心而己.

因為, 原本我私心及個人盤算:
S4: 5月考IGCSE
S5: 1月考 AS Level (只需要考 Unit 1 & Unit 2)
S6:  10月考 AS Level (如果1月嗰時AS 成績唔靓時有多一次機會再考多次, 希望成績好啲) 如果唔需要重考 AS Level 的話就考 AL Level ( 只需要考 Unit 3 & Unit 4)
S6: 1月考 AL Level (只需要考 Unit 3 & Unit 4)
S6: 大約 3 月可以有大學 Confirm Offer 了, 唔洗5,6月再考 DSE

我個人想法, 以為分幾次考, 每次考一半課程範圍當事人會無咁辛苦, 亦唔會 "一試定生死", 如果失手同一年仲可以2次機會再考嘛. 但 DSE 一年只有一次機會, 失手的話明年請早.

另外, 當事人英文差, 她估計今次 IGCSE 英文唔合格, 佢覺得出年5月考都唔會成績好. 當事人要補及操 IELTS

Remarks: 香港中文大學 IAS + IAL requirements http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html
GCE AL/International AL: 3AL/ 2AL+2AS in one sitting (All grades must be obtained from examinations taken within a twelve-month period.)

小時了了 發表於 20-11-17 14:19
小女決定及確定 放棄考以下科目明年5月 IGCSE 及將來不會考 IAL, 現免費送出以下科目 student book (幾乎全 ...
多謝你的書,我第一個搶到我打算俾仔自學maths, 女就take IB economics, 呢本應該好幫到手!

回覆樓主:

做媽媽真係吾簡單!

我都唸住会考 IELTS, 唸緊下年升中四暑假先上吓堂, 跟住自已做吓paper, S.5 下學期先考。好多人都唸考完dse出去其它地方讀,plan 緊 星加坡,日本或者澳洲,大家一齊加油
阿女今年英文都進步佐,可能今年Eng Lit 老師教得好,好幫到英文科,所以都考慮緊中四揀Eng lit
妹妹豬 齊來做個好朋友)

b3410 發表於 20-11-17 17:12
多謝你的書,我第一個搶到我打算俾仔自學maths, 女就take IB economics, 呢本應該好幫到手!
...
咁你快D回報下阿女D試卷練習筆記

回覆樓主:

如果理科弱,文科強,考ICGSE是否冇優勢?因英文比外國人一般識嘅vocab少。

小時了了 發表於 20-11-17 16:30
只係我自己貪心而己.

因為, 原本我私心及個人盤算:

小時了了,妳真的好熱心,提供好多資訊給大家!
其實妳女好好專心考DSE也好,少一件事煩,祝她順順利利

我打過電話問過中大所謂one 12 month period. 職員好似唔太清楚AL,是否是三科共9個A2單元要在12個月內考完d意思嗎?

小品 發表於 20-11-20 14:34
小時了了,妳真的好熱心,提供好多資訊給大家!
其實妳女好好專心考DSE也好,少一件事煩,祝她順順利利
我打過電話問過中大所謂one 12 month period. 職員好似唔太清楚AL,是否是三科共9個A2單元要在12個月內考完d意思嗎?

利申一下先: 我都唔係好熟, 大家一齊研究研究.

此外唔係每一科都係 6 個單元, 有啲科目 4 個單元, 所以你提到 "三科共9個A2單元要在12個月內考完" 唔一定 9 個的, 睇呢度 P.3  https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/services/progress-to-university/international-a-level-and-a-level-guidance-for-universities.pdf  , 有得睇每科有幾多個 units

我個人理解如下 (唔知啱唔啱), 大家一齊求證一下.

我係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1&page=7 #123 有關 IAS 及 IAL 成績點樣累積分數成為最終 IAL 成績.

詳細解說, 可以睇呢個文件 Example IAS and IAL results statementshttps://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/services/progress-to-university/international-a-level-and-a-level-guidance-for-universities.pdf ---- P3 - P8 有好清楚例子俾你睇 IAS 及 IAL 成績點樣累積分數計法, 亦睇到最終張 IAL Certificate 係點樣.

真係純我個人閱讀理解中大 Non-Jupas 及 Pearson Edexcel Example IAS and IAL results statements 網上資料, 以中大要求IAS+IAL 要12個月, 以我理解為 IAS+ IAL 成績係要12個月內完成.

因為 IAL and IAS考期每年有 3 次, 分別為: 10月, 1月 及 5/6月

舉例:
1) 香港A考生 S5 嘅 1月份考 IAS, 咁A考生最遲要係S6 嘅1月份考晒 IAL, 咁就符合中大one 12 month period.

A考生唔可以用 S6 嘅 5/6 月份 IAL 成績, 因為由 S5 嘅 1月IAS 成績 至 S6 嘅 5/6月 IAL 成績超過 12個月

2) 香港B考生 S6 嘅 10月份 直接考 IAL 3科全部 units, 如果考得唔好 S6 嘅 1月再考多1次 IAL, 如果仲係考得唔滿意S6 嘅 5/6 月最後1次機會考  IAL, B 考生符合中大 12個月內完成 IAL 成績

唔知我是否理解正確, 如有錯, 懇請其他網友賜教更正

zitaeric 發表於 20-11-17 18:30
做媽媽真係吾簡單!

我都唸住会考 IELTS, 唸緊下年升中四暑假先上吓堂, 跟住自已做吓paper, S.5 下學期先考 ...

最近我都有睇日本大學,阿仔想去日本讀書,而且去日本讀書,經濟負擔好似相對較低。如果香港考DSE衰咗,可以考慮去日本讀大學。
不過,去日本讀大學要考到JLPT N2先可以去讀,或者要喺日本先修讀2年日文課程。 仔學校有教日文,但我覺得要以日文讀大學課程好似好難咁。而日本亦唔係有好多國際課程供國際學生修讀。 我睇過日本東京大學嘅世界排名 同 就業能力排名 都比香港大學好。 但其他就一般。 苦惱中。

S-Kwok 發表於 20-11-20 20:34
最近我都有睇日本大學,阿仔想去日本讀書,而且去日本讀書,經濟負擔好似相對較低。如果香港考DSE衰咗,可 ...
唔洗苦惱。正正常常讀DSE係唔会衰,除非你諗住神科-分都不能少。加理而家走左咁多人,考大学应相对無咁难。

呢度啲媽媽真係好勁,從小已經幫小朋友未雨綢繆,好似小時了了,囡囡小學已經見妳不停幫佢 planning. 周圍揾資訊,妳真係好好嘅媽媽。時間過得真係快,妳囡囡都已經中四,好快就入大學了。其實已經決定出國到加升學,專心考好 DSE + ITLES 都已經足夠。

以往我亦從未想過囝囝會出國升學,但而家我都有此打算,始終世界咁大,比佢哋出去闖下,將來都會係年青人嘅世界。我仔都睇過加國大學要求,以 DSE 成績入唔算難,ITLES 6.5 基本上已經冇乜問題。加油!

最近我都有睇日本大學,阿仔想去日本讀書,而且去日本讀書,經濟負擔好似相對較低。如果香港考DSE衰咗,可 ...

日本比起英美加的確平好多,科技發達而且又近香港,考慮得過

多口問一句,仔仔會唔會考慮吓去日本讀3年高中讀日本日文普通中學課程或2年英文 IB 課程? 學費+寄宿費由唔洗港幣十萬至廿五萬一年,每間私立中學收費不同,有平有貴。
係日本讀高中其中一個好處係某啲中學有出名嘅日本大學推荐學位俾該中學高中生,學生入到好及排名高嘅日本大學機會大一啲

有一間日本筑波排名好高學術好好嘅中學最近係香港招生緊明年入學,你有無興趣了解吓日本高中留學?仲有,我見最少2間收國際學生私立高中亦有1至2年課程俾國際學生專讀日文及操考日本大學EJU 試,唔洗好似以前傳统方法去日本語學校讀的。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊