用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

小時了了 發表於 21-2-7 10:19
就係最近呢個加國專俾香港年輕人特別途徑係當地讀完DSL list 内專上學校後直接可以申請 PR 移民政策,我更 ...

我同爸爸睇完之後,都覺得加國幾好,學習環境好、當地氣氛比較平和一些、當地人亦都普遍很友善。但用家自己有偏好嘅國家,而且對加國比較無乜印象,睇吓呢幾年時間會唔會感化到佢。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-7 12:23

gigayan 發表於 21-2-7 11:48
我同爸爸睇完之後,都覺得加國幾好,學習環境好、當地氣氛比較平和一些、當地人亦都普遍很友善。但用家自 ...

洗下你女腦……
https://www.usnews.com/news/best-countries/quality-of-life-rankings

b3410 發表於 21-2-7 08:17
全部佢自己研究?有冇搵中介公司幫手?感覺只有申請美國最麻煩,其他國家都可以自己。

...

係呀,全部係我個仔自己睇,因為佢睇過申請唔係太難, 係煩少少要逐緊apply,upload 成績就有啲自己做有啲透過學校幫佢做(比錢申請就得),IELTS 就要求考試嗰間機構同佢send, 最重要英文ok就可以自己申請自己攪,唔需要中介都得。

b3410    發表於 21-2-7 15:38

小時了了 發表於 21-2-7 10:12
於我而言,纯個人感覺及意見: 申請加拿大嘅大學過程比申請英國大學麻煩。

因為,申請英國大學係香港有無 ...

香港都有Agent可以代辦申請加國, 但普遍都收得好貴,原因係佢唔可以好似英國咁一個系統,有啲要逐間申請, 要自己mon住, 有嘢跟進就要自己回覆, 幸好我仔英文唔錯,佢有信心自己可以搞得掂,而且佢學校可以申請代辦成績,比錢就可以申請所以問題不大。

而且加國已經定咗嚟緊所有嘅大學畢業生都可以即時申請PR,细節待公佈,對年青人嚟講多一條出路。

gigayan 發表於 21-2-7 11:48
我同爸爸睇完之後,都覺得加國幾好,學習環境好、當地氣氛比較平和一些、當地人亦都普遍很友善。但用家自 ...

加國除了近 Vancouver,要接受到其他地方都好凍,有啲冬天氣温長時間負數,要接受到先得。

我哋有考慮澳洲及加國,但澳洲太熱我仔唔鍾意,佢反而唔怕凍鍾意呢度多啲,而且加國地大種族歧視相對較少,今次新移民政策亦非常吸引,比唔少機會年青人,唯一要留意加國係非常高税率嘅國家,要交重税,所以將來會否留低工作同生活,呢點都要考慮。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 12:50
加國除了近 Vancouver,要接受到其他地方都好凍,有啲冬天氣温長時間負數,要接受到先得。

我哋有考慮澳 ...

外國有邊度唔重税吖……高福利国家税实重,唔係錢从那裡来?

其实佢地呢个年紀去最適合亦最快適應。我大女話最好係係果边中学畢業添,好多僱主真係prefer有local experience.而家各国為吸納年青-輩(健康又有生產力,國家負擔相对少)去balance人口老化,正係千戴难逢。

話時話,Melbourne天氣-日四季,-尐都唔熱~Brisbane就似香港。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-7 13:05

Yanamami 發表於 21-2-7 12:57
外國有邊度唔重税吖……

其实佢地呢个年紀去最適合亦最快適應。我大女話最好係係果边中学畢業添,好多僱 ...

你啱,通常當地都喜歡請返當地嘅畢業生。 我都有親戚響澳洲住其實都唔差㗎, 地大環境又舒服。不過今次嘅移民政策加國相對穩陣啲,只要响當地畢業就可能申請PR, 明顯係想搶有能力嘅年青人。 所以我大仔大學畢業之後都打算去讀Master, 比自己多一條出路

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 13:03
你啱,通常當地都喜歡請返當地嘅畢業生。 我都有親戚響澳洲住其實都唔差㗎, 地大環境又舒服。不過今次嘅 ...
澳洲鎖国真係蝕章,俾加国截哂糊~

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-7 13:08

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 12:50

我哋有考慮澳 ...

加國可能會傾向選Toronto..... 稅高呢一點都知道,但如果真係選擇唔留香港,個個國家都係高稅率,無得同香港比......

Yanamami 發表於 21-2-7 12:57
外國有邊度唔重税吖……高福利国家税实重,唔係錢从那裡来?

其实佢地呢个年紀去最適合亦最快適應。我大 ...

努力洗腦中..... 知道M1 M2修咗數學先當完整一科,佢都肯努力和xyz做朋友中(m1佢搞唔掂喎),希望最終可以可以成為好友啦

有時我自己都試下代入年輕人嘅角色,如果我係呢代年輕人,我會捉緊呢個機會。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-7 14:11

LeeCC 發表於 21-2-7 07:35
多謝各位前輩的分享

我仔有小學同學响香港讀到中四,家長就送咗佢去加國讀G10,為入大學鋪路,始終在當地讀高中入大學比國際生入大學容易啲。
我覺得最重要是响香港時一定要學好英文, 英文嘅底子強就一定著數好多。而你小朋友打算大學修電腦或工程, 數學一定要強,中四要選修 Phy、M1/M2,可以嘅話就要揀 Phy.Chem。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 14:26
我仔有小學同學响香港讀到中四,家長就送咗佢去加國讀G10,為入大學鋪路,始終在當地讀高中入大學比國際生 ...

如係澳洲又未必係咁,國際学生要交学費,大学入学分數反而比本地学生鬆……不过以將來就業或揾好-尐既part time,係當地中学畢業就著数好多。

gigayan 發表於 21-2-7 14:09
努力洗腦中..... 知道M1 M2修咗數學先當完整一科,佢都肯努力和xyz做朋友中(m1佢搞唔掂喎),希望最終可 ...

早尐過去啦……仲等考埋DSE? 政策既野話变就变……

Yanamami 發表於 21-2-7 14:35
早尐過去啦……仲等考埋DSE? 政策既野話变就变……

我估呢個政策應該無咁快停嘅.....

gigayan 發表於 21-2-7 14:39
我估呢個政策應該無咁快停嘅.....
今年先中二……仲要过四年?四年已可以浸出个鬼妹~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 14:26
我仔有小學同學响香港讀到中四,家長就送咗佢去加國讀G10,為入大學鋪路,始終在當地讀高中入大學比國際生 ...

謝謝

我地唔想佢中學階段自己一個過去,雖然有親人系個邊,但唔想麻煩到人,所以計劃大學過去,到時佢想住宿舍就住宿舍,或者如果佢跟我住,我地就系大學附近搵屋一起住

回覆樓主:

多口講一句

如果真係想去加國讀大學,真係高中就過去:

1. 國際學生讀高中唔貴。公校連homestay只係HK$17萬左右1年,比香港讀國際學校連Debentures更低

2. 加國高中上加國大學係直接,早有offers。DSE在加國只係一個少數人用既國際學歷。

3. 加國大學除了文學院外,要求DSE學生有M1/M2。

4. 加國大學要求DSE考生要有3322,同香港無分別,並不像英國大學多數唔計中文、通識(或新通識)

Yanamami 發表於 21-2-7 14:41
今年先中二……仲要过四年?四年已可以浸出个鬼妹~

宜家就去真係驚第時變咗個鬼妹仔返嚟到時唔認得佢 大多少少先安心啲

nicolemummy 發表於 21-2-7 14:45
多口講一句

如果真係想去加國讀大學,真係高中就過去:
好抵讀……

gigayan 發表於 21-2-7 14:49
宜家就去真係驚第時變咗個鬼妹仔返嚟到時唔認得佢 大多少少先安心啲
...

唔会啦……你女好成熟~-係好似我細女咁,16歲走囉。

仲番黎?过左去就留果边啦!唔係何必出国呢?香港大学應該易入左好多~

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊