用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-1-18 07:57
想請教下,應該大學幾年級要開始申請外國大學,又申請有無限申請幾多間㗎?thx.thx
...

你指讀緊大學再申請出國?呢個就唔清楚,我細仔係S4開始搜習外國大學資料,打算考完 DSE 就出國,見佢自己做晒 excel 去比較,好有決心架
其實以前都冇諗過啲囝會出國讀大學,反而有打算响香港畢業再出國讀 master. 所以一向冇諗,但經歷過呢兩年,我仔好決心渴望出國讀書,而且我都覺年青人出去見識下绝對係好事,所以我才考慮比佢去。申請就要S5暑假準備好,大约9-10月就開始申請。我仔睇咗英國同加國,英用UCAS 揀5間,加國唔同省會唔同要求,要逐間申請,冇上限,不過要逐間收費囉

小時了了 發表於 21-1-17 20:43
呢個方案,我昨晚都諗過。
但我再深入諗點樣落實方案時,申請加拿大嘅大學"必須"由中學、testing authorit ...

了了,其實阿女target咗入U讀乜未?感覺你現在似無限加大個餐,就希望有一種食物啱阿女食,但......基本步其實你問咗阿女想食乜就可以,有時父母為仔女做好準備係好,但我覺得應該針對性一d。

M1睇落一定要讀,咁Econ係咪一定唔可以放棄?讀咁多科阿女處理得到嗎?阿女好似唔只考DSE...... S5去考DSE,阿女要放幾多時間、精力做事前功夫?時間分配和壓力可以處理嗎?

YmOra 發表於 21-1-18 08:07
我想知,可以响邊樹找到想讀嘅學科嘅大學的"排名"資料作第一步的篩選。另外,大學有無資訊和連繫溝道協助 ...

查實我都唔識,我見阿仔用想讀嘅系排名,佢都係上網揾,好似睇2個以上網排名作比較,睇多幾個準確度應該高啲掛

YmOra    發表於 21-1-18 10:06

gigayan 發表於 21-1-18 08:39
了了,其實阿女target咗入U讀乜未?感覺你現在似無限加大個餐,就希望有一種食物啱阿女食,但......基本步 ...
首選商科課程(但一定唔會讀major in Accounting / Finance) (但唔少大學要求必須有M1或M2)

若果,無得申請大學商科課程,退而求其次係文學苑 ( Faculty  of Arts) 內課程(但係一定唔會讀 major  in Econ)

孩子只考DSE 4C + 3X

YmOra 發表於 21-1-18 08:07
我想知,可以响邊樹找到想讀嘅學科嘅大學的"排名"資料作第一步的篩選。另外,大學有無資訊和連繫溝道協助 ...

加拿大商科課程,我見有以下資料
Canada’s best university business programs: 2021 rankingshttps://www.macleans.ca/education/canadas-best-university-business-programs-2021-rankings/

英國
UK University Subject Tables Rating : https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

How to research universities (UK universities): https://study-uk.britishcouncil.org/options/universities

UK University league tables https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2018/may/29/university-league-tables-2019

Premier League Table (UK universities) : https://www.premierleague.com/tables

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-18 08:35
你指讀緊大學再申請出國?呢個就唔清楚,我細仔係S4開始搜習外國大學資料,打算考完 DSE 就出國,見佢自己 ...

明白多了謝謝你呀!

小時了了 發表於 21-1-18 09:24
加拿大商科課程,我見有以下資料
Canada’s best university business programs: 2021 rankingshttps://ww ...

不需太擔心吧!總有解決辦法嘅!

小時了了    發表於 21-1-18 10:31

YmOra 發表於 21-1-18 10:06
明白多了謝謝你呀!

提多句,上次加國大學有網上講座,我覺得幾好,有問題你可以直接email 問大學,佢哋都會解答,上次我仔問國際生佢哋有冇嘢支援佢 (因乜都唔識),大學答佢話有配套專門協助佢哋國際學生,比人感覺加國大學對外來生都唔錯

YmOra    發表於 21-1-18 10:14

小時了了 發表於 21-1-18 08:55
首選商科課程(但一定唔會讀major in Accounting / Finance) (但唔少大學要求必須有M1或M2)

若果,無得申請 ...

1. M1一定要放入3X裡面。只好用1科elective去交換。

2. DSE係無得提早考(上面有jm提出了)

加國大學商學院唔會理妳修咩elective, 但一定要求有M1/M2, 因為calculus係高中基本野。所以,必定要把M1/M2放返落成績表。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-17 15:59
以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修 ...
我囡2018年讀完中五去了英國讀A level. 2019 都考了2科DSE (Maths and Phy), 依稀記得要SUPPORT 一些文件才可以報考.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-1-18 11:19
我囡2018年讀完中五去了英國讀A level. 2019 都考了2科DSE (Maths and Phy), 依稀記得要SUPPORT 一些文件 ...

謝謝資訊,相信中五同完成中六出國會有不同要求,考完 DSE 應該會比較簡單,只要夠分大學就會收。

小時了了 發表於 21-1-18 08:55

若果,無得申請 ...
其實以妳囡囡現時情況,可否同學校講改為修2x+M,就最簡單同直接。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-18 11:42
謝謝資訊,相信中五同完成中六出國會有不同要求,考完 DSE 應該會比較簡單,只要夠分大學就會收。
...
以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修生名義去報考 DSE

其實以上3項我囡都唔係都可以報考2科DSE. 所以如果大家想自修報考, 可以打去教育局問, 佢地都回覆家長可唔可以考.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-1-18 11:57
以我所知自修生身份必須係 - 層經考過 DSE / 已足19歲 / 已修讀中六課程,以上的其中一項,否則不能以自修 ...
你孩子應該屬於第(2)點情况。此外,你有提你孩子S5後去咗英國讀AL, 之後回港以自修生考2科DSE, 完全符合(2)自修生情况要求

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/private_candidates/entry_qualifications/
(1)但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2021年香港中學文憑考試:
(a)曾應考香港中學文憑考試,或相等考試,或
(b)以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或
(c)非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程。

(2)具備其他資格或情況特別之人士如擬報考,考評局將按個別情況予以考慮。曾應考其他公開考試之人士須證明其於擬報考的相同科目已達至適當的程度,或需由其就讀學校提供證明文件(如適用)。在一般情況下,考評局不會考慮現正修讀香港中學文憑考試課程人士的申請,特殊個案則會個別處理。在此規則下的申請,必須於截止報名日期前向秘書長書面提出申請。

香港中學文憑考試網上服務。你可以使用不同的網上服務,如考試報名、提交校本評核分數、申請特別考試安排等 https://www.hkdse.hkeaa.edu.hk/webcenter/portal/HKEAA?_adf.ctrl-state=a9jt7bruu_4
報名事宜:
電話: (852) 3628-8860
電郵:
[email protected]
2021年9月13日電話問過考評局, 如唔夠19歲報自修生, 必須以 "書面" (email) 向考評局申請, 考評局批准後才可以網上以自修生報名. 而 "書面" 申請必須包括以下考生資料:
1) 中及英文姓名
2) 出生日期
3) 身份證號碼及影印本
4) 報考年份要報考科目
5) 學校信證明係最後一年
6) 成績表
7) 電話號碼
有齊上面資料, 然後 e-mail [email protected] 申請
P.S. 唔可以獨立申請 M1 or M2, 必須 Core Math + M1 兩科一齊申請

nicolemummy 發表於 21-1-18 11:12

1. M1一定要放入3X裡面。只好用1科elective去交換。
非常清楚,感激感激

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-18 11:48
其實以妳囡囡現時情況,可否同學校講改為修2x+M,就最簡單同直接。

最壞打算學校張成績表 只有 1x ( GEOGRAPHY ) + M1 (因 econ 與 M1 只可2揀1)

但係,呢個情况我依家仍然唔想係咁,仲想盡人士補救一下,所以想天馬行空brainstorm 一下其他仲有無可行方法可以同時讀 econ 及 M1而學校成績表可以有M1呢一科成績顯示

一家三口 發表於 21-1-18 11:57

咁咪唔一定唔批,最緊要教育局批就得啦!

小時了了 發表於 21-1-18 12:08
你孩子應該屬於第(2)點情况。此外,你有提你孩子S5後去咗英國讀AL, 之後回港以自修生考2科DSE, 完全符 ...
有這個可能, 我囡自修了4科IGCSE, 但就無考IGCSE PHY. 但DSE 就有考PHY. 但有比中五成績表證明有讀PHYSICS.  所以大家如果想考, 可以去問下考試局得唔得. 問下唔會有損失哦. 大家加油.
其實係一家四口子

YmOra 發表於 21-1-18 12:25
咁咪唔一定唔批,最緊要教育局批就得啦!
Yes!
其實係一家四口子

小時了了 發表於 21-1-18 12:15
最壞打算學校張成績表 只有 1x ( GEOGRAPHY )+ M1 (因 econ 与M1 只可2揀1)

但係,呢個情况我依家仍然唔 ...

Econ 同 M1會重叠,學校咁安排好惨喎
建議盡量唔好修1x,或者考慮揀其他科,只要該科 DSE 成績保住合格,或者有3-4其實已經唔錯,叫囡囡考慮下有冇其他科可以諗下。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊