用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 20-12-8 09:59
孩子去年12月做左個excel,計哂我幫佢報名咁多間大學既報名費,留位費etc。合共都好多錢。佢話要賺返錢(補 ...

真係會好感動窩心.....

收唔收返(or收到)是其次,最重要有呢個心,起碼佢會記住支出

mcl203 發表於 20-12-8 10:00
你識洋文唔明點解㗎啦~~~

gigayan 發表於 20-12-8 10:26
真係會好感動窩心.....

收唔收返(or收到)是其次,最重要有呢個心,起碼佢會記住支出 ...

係,我好surprise同感動。

佢學校除左學術外,教得佢地知感恩的心。好學校

b3410    發表於 20-12-8 20:07

IloveJJ 發表於 20-12-8 12:31
你有冇留意到,樓主係話要top既大學呢?
我唔知你講嗰啲大學同另一個JM講既大學,係咪top? 不過樓主講咗, ...

咁樓主都話自己呢刻燥底。佢在自己thread發下情緒,都可以吧?

事實上,我2年前畀加國所有大學即場(當時在Langham hotel)話無M1/M2只能考文學院,我都燥底。

我經歷過呢兩年,考過咁多間大學,AL同DSE在D 眾大學心中比重,我心裡有數,自己知就是了。

沒有最好既路,行自己可以行既路就可以了。有阻礙,即時解決。

都怪我, 係我 EQ 情緒智商太低, 太燥底, 令大家有火花閃閃.

我真係好珍惜 "和而不同" 大家依家仍然可以係討論網站公開表達自己不同及相反意見. 我有我吐槽及黑粉 DSE, 同時, 亦有其他網友對 DSE 嘅認同及接受.

多謝大家分享正方及反方有關 DSE 及 IGCSE/IAL 意見

《天與地》葉梓恩所講:「....和諧唔係一百個人講同一句說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘,而又互相尊重。」 https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/207913/%E5%A4%A9%E8%88%87%E5%9C%B0-8%E5%B9%B4%E5%89%8D%E9%A6%96%E6%92%AD%E6%94%B6%E8%A6%96%E4%BD%8E%E5%8D%BB%E9%AB%98%E5%8F%A3%E7%A2%91%E6%88%90tvb%E4%B8%80%E4%BB%A3%E7%A5%9E%E5%8A%87-%E9%87%8D%E6%BA%AB9%E5%A4%A7%E8%80%90%E4%BA%BA%E5%B0%8B%E5%91%B3%E9%87%91%E5%8F%A5

giver    發表於 20-12-8 22:00
b3410    發表於 20-12-8 15:02

nicolemummy 發表於 20-12-8 07:00
每個國家既大學要求,同香港唔同,未經過真係唔知架。唔知好正常。
以下是一些體會:
1. 香港,求最後粒分靚。所以無論是DSE定AL,只要最後夠高分,咩IGCSE,ECA, PG等唔算太重要。求學,真是求分數。
2. 英國,我遇過的大學畀CO,都只求3科elective同math既分。LS講明唔睇,中文也唔睇。UCAS 得5個choices,可能我見識少。但DG既朋友仔都係咁comment.
3. 加國,係最strict, DSE要3322;AL要有IGCSE Eng 1st lang,報Science要IGCSE subjects.

nicolemummy, 我選呢個回應你, 因為妳過來人經驗分享資料, 令我為孩子 2 年後申請加拿大嘅大學非常非常非常有用, 撞少好多板, 自己孩子考加拿大大學條路順好多, 大大提高機會成功取錄 若孩子將來能成功考入 shortlist 加拿大大學, 講得肉麻啲妳係孩子恩人.

再次感謝經驗分享

第一個po如果我無記錯,(雖然宜家刪咗部份),已經係有點不禮貌,唔緊要,當我講錯嘢。仲嚟第二個po,但拖埋我原打算抽出嚟方便理解嘅一間土炮英中做例子,人哋歷史係放洋率高,可以引證DSE係他國認可資格,不點名發炮,問別人夠資格入甚麼大學,甚麽學系,唔會係讃賞吧,或許我理解錯不存在貶意,將第三者拖落水,係咪有點兒出咗問題?~~~

mcl203 發表於 20-12-7 13:19
好現實嘅看法,選擇可以係自由選擇或無奈地選擇,但都係你自己選擇,除非唔係你自己決定。
我小朋友有尖子同學,一早決定讀醫,因人工高前途好,但佢怕劏青蛙。呢個係佢嘅選擇,無人可以影響佢嘅決定,或,批判佢是否適合,亦唔係HKU/CU收生係有問題~~~

我選呢個回應你, 雖然我與你對DSE 有唔同意見, 但係, 你呢句令我當頭棒喝, 這令我腦海閃出 "半杯水" 道理(即係我唔好再睇再數算無M1/M2無得讀嗰啲科,而係睇剩餘下來仲有咩野科可以讀), 令我認清自己內心深處其實未能接受 "無奈的選擇" 而令自己非常燥底及情緒失控,

是的, 我要接受 "無奈地選擇" 考 DSE 呢條路, 呢條路係孩子當事人自己決定自己選, 作為媽媽角色嘅我向當事人痛陳利害, 苦口婆心 DSE / IB / IAL 考香港及海外大學要求, 孩子仍然堅持決定行 DSE 條路, 我口裏及心裏仍然對 DSE 非常非常不爽, 但亦要面對現實

以下兩個討論帖, 自己由 2017 年至今的資料搜集香港及各國大學申請要求, 就係加拿大呢個國家最遲做(因為我個人喜好,之前幾年我一直反對及唔支持孩子心願想去加拿大讀大學,向孩子提供其他國家大學資訊,想用其他國家代替加拿大,所以我一直唔做、無做呢個國家資料搜集) 只係今年1月開始做資料搜集, 而呢個星期才深入鑽研對 DSE 成績要求就出事了.

對於孩子有機會去留學國家了解大學招生要求,我由孩子S1至今S4约4年,我盡我最大認知去了解超過10個國家/地方嘅大學招收國際留學生學術要求,我個人無忽略人哋加拿大大學嘅基本要求,依家孩子S4我就係預早2-3年去提前了解人哋基本要求。我已盡晒力、盡晒責,我問心無愧,個人絕對認為無疏忽。

其他國家如我資料比較熟悉國家英國及愛爾蘭(紐西蘭都好似唔洗M1/M2), 呢啲國家孩子用DSE 依家選修科都可以申請大學商科學士學位不需要 M1/M2 prerequisites requirements, 而香港嘅大學我又無見商科學士學位 M1/M2 有 subject weighting. 係呢幾個國家& 地區資料下, 自己先入為主、想當然、有偏見, 我從無一絲一毫想過加拿大嘅大學對 DSE 申請商科要有 M1/M2 prerequisites requirements 要求, 這資訊太爆炸性, 太震撼, 太突然, 我晴天霹雳,一時三刻真係接受唔到事實, 自己發咗顛發咗大家脾氣, 唔好意思, 抱歉得罪了,願海涵包容

2017年 (考海外大學) :
中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&fromuid=1539350

2018年 (考香港大學): 香港資助/自資高級文憑/副學士/學士Admission Score & Weighting:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3669474&fromuid=1539350

小時了了 發表於 20-12-8 14:23
我選呢個回應你, 雖然我與你對DSE 有唔同意見, 但係, 你呢句令我當頭棒喝, 這令我腦海閃出 "半杯水" 道理, ...

...慢慢來,一定有方法解決到~~~

唔好搞錯,我對DSE無任何煲意,別人的事自己決定。之前都有提,我小朋友佢學校都有GCE,佢老師係咁意提過佢會否轉去GCE,係佢自己決定讀生不如讀熟,捨易取難,我自己亦覺得佢更適宜讀IB,亦有佢朋友叫過佢轉校,朋友校係IB專科,係某課程時認識~~~

無必要見別人唔認同你就係對家,好現實,唔関我事。4月我已經見有網友提Chin&LS 英國大學唔使要,直到今天我先出例子,證明係有偏差,人讀乜背景如何,我又唔知,自己的決定自己負責~~~

小時了了 發表於 20-12-8 14:23
我選呢個回應你, 雖然我與你對DSE 有唔同意見, 但係, 你呢句令我當頭棒喝, 這令我腦海閃出 "半杯水" 道理, ...

了了,妳係呢幾個月先看加國大學資訊。而我,係從細就plan孩子們過加國,而到中5才知無M1/M2會衰。妳可以理解我完全明白妳既心情有凸。

但妳比我好,中四開始已知,大把路有得㨂。我知妳spirit已回來,好快就解決到。加油

IloveJJ 發表於 20-12-7 13:04
樓主响另外一個帖表示過,囡囡數學唔掂,已有補習,但平時測驗都唔合格,相信再讀M1更難,M2應該更不可能。
如果商科真的需要M1, M2,而樓主囡囡數學唔好,其實好可能並不適合大學讀商科。加上樓主話佢女一直喜歡中國文學和心理學,當事人意願亦好大影響讀書成效。
當然這只是我估計。

IloveJJ , 妳最明白我處境.

去年 S3 高中第一輪選科填6科時, 我哋有填選修 M1. 但當第二輪落實邊3科選修科, Econ 與 M1 同一組別只可2選1, 而修 M1/M2 學校要求數學全級 50 名(唔肯定呢個級排名, 仲之數學呢科要好) 才俾修讀 M1/ M2. 所以, 孩子數學成績唔符合修讀 M1 學校要求.

另外, 當時人昨日聽我講要佢試吓同學校依家申請轉修 M1, 當事人即刻表示寧願讀 Econ 都唔想轉讀 M1

nicolemummy 發表於 20-12-7 14:23
我其實都講過我經驗,但為了了了,我再講多次。
我在加拿大政府edu expo時,我中5孩子修bio, chem, geog, 加國所有大學都話佢只可以報文學院,因為無M1/M1。當中包括UBC,當時有份大紙寫左絕大部份課和要calculus. 所以現在UBC網站無寫M1M2要求,只係已假設妳讀埋了。
結果,佢地畀幾個options
1. 報文學院,入到大學修calculus再轉系。
2. 考IAL/SAT math補返
3. 追考返M1/M2
結果,我地轉軚去考3科A level + 2 科IGCSE中英。

b3410 係前面亦有提過考 SAT subject test Maths II, 呢個試我從來無了解過, 仲有2年時間, 咁我了解吓先, 到時睇吓當事人肯唔肯考.

另一方法,呢個星期會有家長日,到時同班主任傾吓學校咩野程序及條件才會幫學生報DSE自修科eg M1,有機會孩子drop business呢一科(孩子呢排不断向我申請 drop 這科,想我係 drop 科申請表內家長簽名),孩子自修M1, 由依家出面補習老師單對單教M1。

集思廣益,衷心謝謝大家俾我好多不同方法去思考及解决這問題

後記: 12月中旬,學校批准自修M1 而drop 咗business

IloveJJ 發表於 20-12-8 15:12
了了:
睇住你女由小四到而家高中,你唔怪我直接,我就又再去八下。

又咁睇,我又分享一下。

孩子中三個陣,數學不佳,當時考M1/M2,學校也不收(對,這是香港制度問題,不能否認,唔係頭50%在一般中學無得讀M1/M2)

所以中5時向中學提出要修返M1/M2, 學校當然唔肯。

孩子唯有在外面追IAL Math(=M1+M2), 結果孩子有A

想講係,香港教育制度係有些盲點,阻礙或weakened了一些夢的發展。

回覆樓主:

孩子多年的夢想,就是出國。一個M1/M2打破了佢既夢。結果,佢為了佢既夢追左呢兩年,結果無論DSE定IAL都出到令學校意外的成績和結果。

不要少看夢的影響。

IloveJJ 發表於 20-12-8 15:47
利申:我唔係認同香港教育。

不過你孩子係咩程度學校?佢係咪自己想讀M1, M2?

我明白。

是孩子的夢想。

right?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊