用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想預備升中,有甚麼比賽/考試值得參加
go

想預備升中,有甚麼比賽/考試值得參加

小朋友黎緊升小四,想為升中預備一下。學校是老師挑選參加各類比賽的,可能小朋友比較平庸,從沒獲挑選,上到高小各類校內職務,睇嚟老師也不會選佢做。明白升中成績一定行先,但亦唔想其他非學業既野乜都冇,所以想襯依家舖排一下。校際朗誦節和音樂節是自由參加,參加了兩年都是merit,會繼續參加的。除此之外,還有其他嗎?

回覆樓主:

坊間太多比賽,始終學校派學生參加嘅比賽最有代表性。

學校團隊賽、義工。

WinnieCatCat 發表於 20-3-31 18:39
小朋友黎緊升小四,想為升中預備一下。學校是老師挑選參加各類比賽的,可能小朋友比較平庸,從沒獲挑選,上 ...

找D冷門D的訓練計劃也是不錯的選擇。

我個肥仔小四玩左一年攀石的青苖計劃,有政府支助不貴,也減咗個肚腩!完全了共三個階段的訓練計劃就有證書!值得考慮一下!

上網找尋一下就可以搵到佢哋嘅網址!

回覆樓主:

先看心儀中學的自行評分要求

kate_85    發表於 20-4-16 11:19

大路項目通常由小一甚至幼稚園已經培訓開,好難突圍。參加啲冷門既項目有多張證書旁身,朋友教咗我幾招我都覺得有用。
最緊要當然都係成績,雖然好多人話ECA除非係港隊或有排名先有用,但我覺得有少少證書或經驗都好過無嘢填。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

其實小朋友有什麼特別之處,係佢果方面培養。令佢更有自信我小朋友只係大膽及把聲響量、普通話音準,自升四年級班主任l 察覺佢尼d,俾咗機會佢,司儀、對外活動等都不斷俾機會後,無論在學業、自信也不斷進步。所以遇到關心關顧的老師係好重要。

我小朋友朗誦同參加義工活動。探訪老人院也是一個校外服務(好重要❤️)

好多從小一已經開始經營,童軍﹑空手道比賽﹑羽毛球比賽﹑游泳比額﹑校際朗誦節﹑mBot 比賽﹑鄧顥學術大賽。記得要代表學校最好。上述我仔小一二開始,但最需要領獎應該小四至小六,咁多樣,結果空手道﹑校際朗誦節﹑鄧顯杯﹑mBot比賽有獎狀或獎杯。
當然,羅馬非一日建成,好多小一二就要開始學或加入。
班長都做過,但每三四個月就換,意義不大。
風紀實際d,不過小朋友做班長,就無風紀做。因為學校講明要人人有職務。

如果想參加運動比賽,建議去你心儀的中學網站,了解下間中學玩d咩運動,需要的咩運動人才。
了解完,就去check下,間中學校際(Boys C)的代表在小六時候的比賽成績,考慮下自己的小朋友有冇機會用兩年時間達到接近的成績。

仲有,你講的非常正確,始終成績最重要。