用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 很難聽的說話!
樓主: F946
go

[英國] 很難聽的說話! [複製鏈接]

社會已經改變,有好多人仲用返以前果套思想,因為佢哋冇更新自己嘅知識。我兩個女幼稚園小學都係讀國際學校,好多人都覺得我係俾錢買舒服,最終結果係,我大女而家讀緊英國牛津大學

mother904 發表於 20-3-31 09:17
難道你呢d說話又係理性討論咩?好好地一個題,點解要扯上政治?!

同意呀,有些人就喜歡無時無刻隨時隨地去拉埋政治野嚟講,最怕呢啲人

F946 發表於 20-3-30 18:01
諗住專重長輩,告訴一些親朋戚友,小兒去外國讀書,換來一句,「咩佢响香港讀吾掂咩?」真心有d嬲嬲地。咩 ...

佢哋太out, 我反而因為對香港d中學丶大學失信心(睇下19年下半年,d學生)而要走,樓主唔使理佢哋呢啲無謂人

點會咁講?
只係六、七十歲的老人家,可能才會有這個想法,年輕的,一般只有表示羨慕。

ajfamily 發表於 20-3-31 02:03
出面自由講場早已變質,全部藍絲五毛做打手,唔知收幾多錢!BK 早已變質,完全不能理性地傾好一個題目一, ...

點解你覺得BK 全部係藍絲五毛?你收過錢?點樣收?全部去英國留學既學生父母係黃絲?你係黃絲文宣收左老美錢?咁你仲上BK?子女如果跟左父母呢D狹隘思想,去外國留學都係白去。
講政治請移玉步去時政!

chuntingting 發表於 20-3-31 19:26
佢哋太out, 我反而因為對香港d中學丶大學失信心(睇下19年下半年,d學生)而要走,樓主唔使理佢 ...

認同,香港搵錢容易但未必適合讀書,擴濶視野亦好重要。

只要一家人認同個決定,其他事實在理唔到太多!雖然係親戚,但我最怕最難聽的說話都係來自親戚口中!
算了吧!支持你們

諗住專重長輩,告訴一些親朋戚友,小兒去外國讀書,換來一句,「咩佢响香港讀吾掂咩?」真心有d嬲嬲地。咩 ...

咁你唔反問下佢地,乜牛津劍橋史丹福哈佛麻省理工……會差過港大咩?世界咁大,外國都有大把學校好過香港嗰啲啦,人梗係要望高處架啦

cheercheer 發表於 20-3-31 15:38
社會已經改變,有好多人仲用返以前果套思想,因為佢哋冇更新自己嘅知識。我兩個女幼稚園小學都係讀國際學校 ...

私人問句,你覺得今年英國可如期開學嗎?我仔原來收到劍橋conditional offer,但而家都唔知點咁?!

回覆樓主:

cambridge 也算遲開學,十月才開始

點解會認為讀唔掂先去外國?你同佢哋講,外國啲學校勁啲,所以想挑戰下。

回覆 王家爸爸 的帖子

加句「係啊,我啊仔/女外國間學校好廢架,年年得十幾個入牛津劍橋/哈佛麻省咋,其他好渣,只係去到倫敦帝國學院/耶魯、斯坦福,點似得麥明詩嗰間,年年都有二十幾三十個入牛津劍橋」。

王家爸爸    發表於 20-4-2 09:38

20020116 發表於 20-4-1 14:20
私人問句,你覺得今年英國可如期開學嗎?我仔原來收到劍橋conditional offer,但而家都唔知點咁?!
...

真係唔清楚啊,原本我個女下年year 3,要過意大利一年,暫時仲同大學嗰邊傾緊點樣安排

有你們的窩心說話已足夠。也很羨慕你們的小孩子可以入到英國的頂尖學府,可以KO到別人。

ajfamily 發表於 20-3-31 02:03
出面自由講場早已變質,全部藍絲五毛做打手,唔知收幾多錢!BK 早已變質,完全不能理性地傾好一個題目一, ...

點解你會覺得反對的就是藍絲、五毛同打手?。。。

Jm請不要帶著偏見。。。尊重大家 。。。

但作為一個藍人,我也非常同意海外學生,可以的話就回家(香港),尤其中小學生,但回港必要遵守隔离!

利申:我女至呢刻仍在英國,或者七月再返香港,如果再差,可能再押後回港!

唔好話長輩,有啲人二,三,四十歲,聽到人話送小朋友去外國讀書,即刻話英國有乜好呀?讀唔到至去外國讀書!
一係就話阿邊個邊個個仔讀培x都唔去外國讀,邊個邊個個女入到x利x就唔駛去外國啦
佢哋可能外國都冇去過。一係聽到人讀IS就話人唔識字

cheercheer 發表於 20-3-31 15:38
社會已經改變,有好多人仲用返以前果套思想,因為佢哋冇更新自己嘅知識。我兩個女幼稚園小學都係讀國際學校 ...

我就係識唔少人好似你個女咁 IS,oxbridge但香港人仲有人講GCSC係全世界最易拎A*入oxbridge 根本100k得一個。唔知點解仲係話IS + 外國讀書就係讀唔到書。

F946 發表於 20-4-3 00:48
有你們的窩心說話已足夠。也很羨慕你們的小孩子可以入到英國的頂尖學府,可以KO到別人。 ...

你小朋友好幸福,你會同佢安排另一條路。講真,我見過有人真係jealous 人仔女去外國讀書所以講難聽話。
入唔入到最top uni都唔緊要,留學已經學到好多。

skIII 發表於 20-3-31 04:59
乜人都有好有壞,有見識及冇見識,包括白人、黑人、藍絲、黃C,不需要介懷。

如果遇到呢個問題,好簡單問 ...

梗係踢英超
全球頂級聯賽

不要說長輩,我跟同輩朋友說兒仔會到外國讀書,他們的反應和你的長輩差不多,還說在外國讀書很容易變壞,或只會顧住拍拖,荒廢學業,浪費金錢等等. 還好的是在場的其他朋友反駁在外國讀書也有他的好處...
‹ 上一主題|下一主題