用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東聖馬可
go

港島東聖馬可 [複製鏈接]

有無聖馬可中學COMMENT?
係咪 張祝珊 / 中婦 之下就係 聖馬可或民生呢?
   5    0    0    0

回覆 wendyau.dmb 的帖子

女仔仲有bps

wendyau.dmb 發表於 20-3-30 09:36

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

wendyau.dmb 發表於 20-3-30 09:36
為何之下 而不是之上?可否說明一點?

回覆 christy2011 的帖子

THX.仔黎﹐所以無打BPS
想問下聖馬可好D定民生?
見有POST講民生收650份表...其實邊度可以睇?
聖馬可今年又收幾多表呢?

回覆 HK-EAST-PAPA 的帖子

THX。咁聖馬可同民生又點睇?

wendyau.dmb 發表於 20-3-30 17:06

如果讀書型,民生適合些,如果活躍型,聖馬可

wendyau.dmb 發表於 20-3-30 17:04
回覆 christy2011 的帖子

THX.仔黎﹐所以無打BPS

明報 教育 17/1 新聞

https://news.mingpao.com/pns/%e6%95%99%e8%82%b2/article/20200117/s00011/1579198655769/%e5%8d%87%e4%b8%ad%e8%87%aa%e8%a1%8c%e6%94%b6%e7%94%9f%e6%88%aa%e6%ad%a2-%e9%84%a7%e8%82%87%e5%a0%85%e4%b8%ad%e5%ad%b818%e4%ba%ba%e7%88%ad%e4%b8%80%e5%b8%ad

聖馬可無公開自行人數

wendyau.dmb 發表於 20-3-30 17:06

一定係民生, 另民生今年開5班, 抽獎機會唔細.

可否了解一下為何一定是民生呢? 男仔不是選聖馬可較合適嗎?如果是根據DSE成績而選民生, 其他post有提過民生是要求同學drop科去谷靚個成績, 做靚盤數, 又係唔係真呢?

winnieandpooh 發表於 20-3-31 11:58

可否了解一下為何一定是民生呢? 男仔不是選聖馬可較合適嗎?如果是根據DSE成績而 ...
Drop科唔係問題wor,現在都有唔少BEST5,BEST6升大,趨勢阿

即係話其實民生成績上緊而上年就算聖馬可有狀元﹐都不及民生....

回覆 winnieandpooh 的帖子

其實我都有問號比自己﹐就係男仔比較活躍呢個問題...所以先問下聖馬可到底係點....

我上年幫小朋友選中學之前,3間中學也有做資料蒐集、升中講座同參觀過,我個人感覺:
張記:學生很被動、沉悶,讀書型,open day 感覺沒氣氛
聖馬可:整體很有生氣,學生很主動介紹,英文很好
民生:參觀後冇乜特別感覺

個人覺得3校也是B1,成績唔會爭好遠, 名校也有入唔到大學的學生,最重要選擇你感覺好的和適合小朋友的,不要只着重學校名氣

純分享個人感覺,不喜勿插

回覆 monkey7373 的帖子

八掛..最後你地讀邊間?

wendyau.dmb 發表於 20-3-31 13:45

八掛..最後你地讀邊間?

聖馬可

真正用家...
雖然今年返學時間唔長﹐不如講多D呢間學校..
功課? 活動? 老師? 政治係咪如外界講好 "黃" ?
我知校長有澄清左段片唔代表學校................
‹ 上一主題|下一主題