用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 4月7日快到了,大家是否已開始緊張?
樓主: Lililalalala
go

4月7日快到了,大家是否已開始緊張?   [複製鏈接]

自行本身30%, 重要今年咁情況 !
無得比一心有OFFER學生玩放棄 !
大家都只收同一群學生

自行30%, 可能最後得番收得10%左右 !

subb 發表於 20-4-6 12:19
係, 我都選擇自行唔中, 唔玩描抽獎, 讀直資 !

好。個人認為咁多年而言,今年係第一次有種咁強列感覺對"直資"可早離場之""優點""睇得咁大,可能因為"新疫症" 和 "新玩法"兩個因素一齊出現而有所驅使咁樣諗吧!

subb 發表於 20-4-6 12:23
大家都只收同一群學生

係,有自一,自二及直資offer,來來去去都係嗰堆人
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大家都只收同一群學生
唔會,好學校一定會收晒30%,因為大把後備。只係得到正取通知既可能只有10%學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-6 12:27
唔會,好學校一定會收晒30%,因為大把後備。只係得到正取通知既可能只有10%學生。
...
正取通知至少15%。自行30%,每人可報兩間。理論最大值:全部一人中兩個自行位:即30%的一半,15%。只要有一個人只中一個自行位,即高於15%的學生獲得自行正取通知!(注意,係自行正取通知)

大家都只收同一群學生

我估算最後為20%(正取生)+10%(備取生),仍然有30%自行收足率。

medicine 發表於 20-4-6 12:32
正取通知至少15%。自行30%,每人可報兩間。理論最大值:全部一人中兩個自行位:即30%的一半,15%。只要有一 ...
亦有可能只中自2而決定讀直資的同學。
可能性太多了!

最大既驚喜(雖然可能性極低),係只收到自2通知,但7月派位結果係自1。但邊個敢搏?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

中學係咪要交曬報名戈數晚排序比教育局? 定係只會比頭幾十個 (正選+一部分後備) ?

hkpapa852 發表於 20-4-6 12:40
亦有可能只中自2而決定讀直資的同學。
可能性太多了!
前面引用的是獲得自行正取通知。即僅僅係講學校的自行正取通知,而非自行最終有幾多人·是正取通知並最終取錄自行位入學——語文的嚴謹性。

hkpapa852 發表於 20-4-6 12:27
...

我就是話,全港實際學校收到的正取嘅只有10%左右

medicine 發表於 20-4-6 12:44
前面引用的是獲得自行正取通知。即僅僅係講學校的自行正取通知,而非自行最終有幾多人·是正取通知並最終取 ...
所以由上年一講話攪呢個行政指令,我就話實際用處不太,因為一定唔會有30%學生受惠。而且最終只會加劇大抽獎既競爭。

subb 發表於 20-4-6 12:48
我就是話,全港實際知道是正取嘅只有10%左右
前面咪更正一次咯。最少15%阿。僅僅是指知道正取的至少15%

hkpapa852 發表於 20-4-6 12:50
所以由上年一講話攪呢個行政指令,我就話實際用處不太,因為一定唔會有30%學生受惠。而且最終只會加劇大抽 ...
沒錯。教局沒去除重叠部分,則遠遠少於30%。至於幾多,確切數沒人(除教局)知道。

同意自一、自二、直資收都係果堆人,最終都好似上年咁等7月7。

回覆樓主:

如果自1唔收,自2係正取生,咁仲駛唔駛填統一派位份表,如果填,甲一,乙一仲可以以填返自1間學校嗎?是否填了,都是派自2果間的?

回覆 babykenny 的帖子

要填資料簽名,選校部分劃斜線,交回小學

但最終是否派自2,都要等7月7大放榜,因有機會你是自1備取生沒收到學校通知,最終自1有位給你,7月7結果就是自1

請問小學是否已經知道小朋友已被取錄?

hk2012 發表於 20-4-6 13:13

但最終是否派自2,都要等7月7大放榜,因有機會你是自1備取生沒收到學校通知,最終 ...

今年多左好多可能性……但都慘,自二正取一心預備入,可能收集哂資料,點之派自一,都不知道開心定失落

hk2012 發表於 20-4-6 13:13

但最終是否派自2,都要等7月7大放榜,因有機會你是自1備取生沒收到學校通知,最終 ...

意思即是,如自2有電話通知,自1沒有電話通知(假設是後備),我在統一份表劃斜線不參加,但到7月結果,如自1有後備位到我的小朋友,也有機會派自1,而不是直接入自2,是嗎?
‹ 上一主題|下一主題