用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted deleted
樓主: moiselle2015
go

deleted deleted [複製鏈接]

cornelius 發表於 20-4-3 10:51
乜要交到稅先可以在香港讀書?!

真資同津校用緊納稅人嘅錢營運,你覺得應唔應該對本地有貢獻先可以享用先合理?等如非永久居民入政府醫院生仔要俾市價收費,咁又係咪唔合理?

學校要 CHECK 家長有無交稅俾香港政府?

monodad 發表於 20-4-3 11:21
真資同津校用緊納稅人嘅錢營運,你覺得應唔應該對本地有貢獻先可以享用先合理?等如非永久居民入政府醫院 ...

恕未能苟同

真資同津校用緊納稅人嘅錢營運,你覺得應唔應該對本地有貢獻先可以享用先合理?等如非永久居民入政府醫院 ...

調番轉,若你家境不好,從未交過直接稅,但家中小朋友是讀書材料,且名列前茅,每一間直資所設立的助學金就是發揮其功用的時候,對嗎?

cornelius 發表於 20-4-3 11:50
調番轉,若你家境不好,從未交過直接稅,但家中小朋友是讀書材料,且名列前茅,每一間直資所設立的助學金 ...

有冇交稅同有冇貢獻係兩回事,你可以走去一個國家享盡人地嘅社會資源而又零貢獻,只要你喜歡就ok

cornelius 發表於 20-4-3 11:50
調番轉,若你家境不好,從未交過直接稅,但家中小朋友是讀書材料,且名列前茅,每一間直資所設立的助學金 ...

你可以辛勤工作但由於低收入而無需交稅,呢類人士叫有貢獻。相反喺本地高薪厚職但交緊稅俾原來國家,但又要享本地福利嘅又係點?

B.B.BaBa 發表於 20-4-3 11:23
學校要 CHECK 家長有無交稅俾香港政府?

道德問題啫⋯⋯唔需要check,你喜歡就可以

monodad 發表於 20-4-3 11:55

有冇交稅同有冇貢獻係兩回事,你可以走去一個國家享盡人地嘅 ...

這個要問直資學校收生的政策,我亦非持外國護照的類別

cornelius 發表於 20-4-3 12:22
這個要問直資學校收生的政策,我亦非持外國護照的類別

討論從不針對個人,只針對政策。香港人到外國留學要交學費,當地學生受當地政府資助,免費讀書,我覺得天經地義,如果香港係咁奇怪嘅制度,我亦只可無言以對,唔需要討論。

免費教育係每個香港適齡小朋友可享有既權利,同父母有冇貢獻,就算於道德層面我認為都冇關系。唔通父因大奸大惡,毫無貢獻,佢地既小朋友冇權讀書?

993rs 發表於 20-4-3 12:31
免費教育係每個香港適齡小朋友可享有既權利,同父母有冇貢獻,就算於道德層面我認為都冇關系。唔通父因大 ...

我諗大前提係香港人,就算父母冇貢獻,歷代祖先都會對香港有貢獻

monodad 發表於 20-4-3 12:33
我諗大前提係香港人,就算父母冇貢獻,歷代祖先都會對香港有貢獻

辦教育,唔係賣教育服務,並非對過去貢獻既責任。硬要用投入/回報去睇,個人認為係地方對未來既一項投資。
我估 daddy 都係想講新移民,呢個係移民政策既問題。我自己經歷過移民潮,見過唔少港人利用雙重國藉身份搵著數。只能說,有人既地方,就有人鑽空子去 manipulate 個制度。

其實報名表都無需要提交護照,學校好似只係要求出世紙副本,點解樓主會問用香港護照定外國護照報名?

回覆樓主:

講到交税,好多有錢人唔洗交薪俸稅,閞公司交利得稅自己唔支薪,公司交算唔算?李超人交的薪俸税,應該少過佢下屬霍生好多

直資學校係受EDB規管,收生首要條件係本地居口民。
如果唔係本地居民,需要得到EDB既同意。

另外,就算非本地居民得到EDB同意入學,入學時可能要交全費(即係EDB唔會俾資助,學生要負責俾埋個部份)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-6 14:41
直資學校係受EDB規管,收生首要條件係本地居口民。
如果唔係本地居民,需要得到EDB既同意。

咁咪合理囉⋯⋯

poonseelai 發表於 20-4-6 13:41
講到交税,好多有錢人唔洗交薪俸稅,閞公司交利得稅自己唔支薪,公司交算唔算?李超人交的薪俸税,應該少過 ...

其實唔係執著交幾多稅,係有冇貢獻,李生可能唔駛交薪俸稅,但利得稅亦係佢嘅貢獻,更加莫講話佢老人家創造咗幾多個就業職位。

monodad 發表於 20-4-6 15:52
其實唔係執著交幾多稅,係有冇貢獻,李生可能唔駛交薪俸稅,但利得稅亦係佢嘅貢獻,更加莫講話佢老人家創 ...

咁要用什麼客觀標準去量度貢獻?清潔工人貢獻都好大,如何量度?算把啦,我地係到吹下水啫,直資學校收生有自己把尺

moiselle2015 發表於 20-3-27 22:00
請問考SPCC用香港護照還是外國護照好? 如果兩種護照都用的話。

謝謝!

很有趣的題目,我發現某女校有傾向收有外國護照的家長。但對於SPCCPS來説,外國護照與否,未必有幫助。相反,學生素質是最重要,可以上學校網頁查看。

唔好意思,有少少題外話想問,如果有siblings 讀中學部,咁如果弟弟妹妺想考小學部,有否privilege? 是否納入第2 條隊?
‹ 上一主題|下一主題