用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年小六學生仲使唔使考TSA呢?
go

今年小六學生仲使唔使考TSA呢? [複製鏈接]

睇返近來疫情嘅情況,好大機會停課直至放暑假!T S A仲洗唔洗考呢?

另外,七月嘅Pre-S1可能都凍過水!如果考唔到,今年中一會否唔安成績來分班呢?

大家有咩意見呀?

1    0    0    0

vin105 發表於 20-3-27 20:15
睇返近來疫情嘅情況,好大機會停課直至放暑假!T S A仲洗唔洗考呢?

另外,七月嘅Pre-S1可能都凍過水!如 ...
教局局長已講明取消今年TSA

nillnill 發表於 20-3-27 21:06
教局局長已講明取消今年TSA

Really, good!

咁知唔知,Pre-S1會唔會繼續呢?

TSA就算唔取消,都唔夠時間,如果可以復課(機本冇可能),都先考學校試,小五要呈分,另外Pre-S1睇依家情況,應該都冇乜可能係7月,如果改到8月中先考或者有啲機會,就算取消,中學可以先用五,六年級成績先分班

CM.MUN 發表於 20-3-27 21:16
TSA就算唔取消,都唔夠時間,如果可以復課(機本冇可能),都先考學校試,小五要呈分,另外Pre-S1睇依家情 ...

在如今嘅疫情環境下用小五小鹿成績來分班,亦也是一個好辦法!

vin105 發表於 20-3-27 21:17
在如今嘅疫情環境下用小五小鹿成績來分班,亦也是一個好辦法!

但每間學校試卷深淺都唔同,點樣區分高低呢?

Pre-S1,我個人估,取消係無可能。可能延期。當然,升中放榜本身都有可能延期,因為註冊、叩門,都會增加感染風險。再者,好多中學下學期已延到七月底,升中放榜、註冊,可能只限家長代勞。Pre-S1變成需要大禮堂、隔開考試.......

nillnill 發表於 20-3-27 21:54
Pre-S1,我個人估,取消係無可能。可能延期。當然,升中放榜本身都有可能延期,因為註冊、叩門,都會增加感 ...

都同意好難取消Pre-S1 的。因為中學分班可以用小五/六成積!但是如何為小學的Banding定位呢?所以我認為只會採取延期,而不是取消的機會較大!
‹ 上一主題|下一主題