用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收到大學offer未?
go

[英國] 收到大學offer未?   [複製鏈接]

大家收到大學offer未?
   7    0    0    0

回覆樓主:

unconditional or conditional offer?

Candice1128 發表於 20-3-27 00:11
unconditional or conditional offer?
唔係大部分都係conditional ?

Taimum 發表於 20-3-27 00:28
唔係大部分都係conditional ?

Yes

阿仔呢年DSE, 早個幾月收到3間CO, 2間reject, 英國而家咁既情況都唔知9月時搞掂未,同埋DSE又唔知係咪唔會取消,今年真係風雨飄搖,唯有見步行步

始終會開返學,學位係一世嘅,我都寧願等下去外國都唔想留香港

angel_laam 發表於 20-3-27 08:08
阿仔呢年DSE, 早個幾月收到3間CO, 2間reject, 英國而家咁既情況都唔知9月時搞掂未,同埋DSE又唔知係咪唔會 ...

我女報左咁多間都有co,但而家只差DSE,原本好有信心考好個試,而家改期後,情緒都要冷靜一下!最重要取消口試,現在只能希望心儀既大學比多一個更好既co啦!因為心儀既大學都有再聯絡,都明白我地既擔憂!而家只可以等、等、等

係呀,見步行步,心真係好煩。今日仲有65單確診,唉

angel_laam 發表於 20-3-27 08:08
阿仔呢年DSE, 早個幾月收到3間CO, 2間reject, 英國而家咁既情況都唔知9月時搞掂未,同埋DSE又唔知係咪唔會 ...

所以今年真係好複雜,英國就等學校比grade學生,起碼有明確指示,但香港就未知係点!

有無英國讀Alevel同學收到offer? 我仔interview 左5間,4間有conditional offer,你們會選大學名氣排名或你所選學科排名?

topbabe 發表於 20-3-27 15:14
始終會開返學,學位係一世嘅,我都寧願等下去外國都唔想留香港
正確!本來阿仔想報香港嘅大學,自從上年嘅問題,我叫佢不要報香港!

Taimum 發表於 20-3-27 18:54
有無英國讀Alevel同學收到offer? 我仔interview 左5間,4間有conditional offer,你們會選大學名氣排名或你 ...

我囡囡 5間,4間有offer, UCAS 都填好 firm choice 和 insurance choice
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-3-27 19:12
我囡囡 5間,4間有offer, UCAS 都填好 firm choice 和 insurance choice
幾多号dead line?要提下阿仔先!其實佢都心中有數firm和insurance,但剛剛他排笫3比offer佢,總排名係高過佢第一選擇,但第一選擇學科排名是全英第一!

Taimum 發表於 20-3-27 19:20
幾多号dead line?要提下阿仔先!其實佢都心中有數firm和insurance,但剛剛他排笫3比offer佢,總排名係高過 ...

囡囡會選擇 名氣先
其實係一家四口子

Taimum 發表於 20-3-27 19:20
幾多号dead line?要提下阿仔先!其實佢都心中有數firm和insurance,但剛剛他排笫3比offer佢,總排名係高過 ...

UCAS 推遲左DEAD LINE 時間 ,囡囡話是5月28日
其實係一家四口子

回覆樓主:

依家英國疫情咁嘅情況, 9月都唔知好返未。 jm們有冇担心? 心大心細過唔過去好?

bbbusy 發表於 20-3-27 19:43
依家英國疫情咁嘅情況, 9月都唔知好返未。 jm們有冇担心? 心大心細過唔過去好?
...

正常都會有擔心。我孩子在英國讀開中學而一心諗住在英繼續升學,佢會傾向回英讀大學。當然,家長係好想孩子在自己的身邊。繼續睇疫情走勢吧。

Taimum 發表於 20-3-27 18:58
正確!本來阿仔想報香港嘅大學,自從上年嘅問題,我叫佢不要報香港!

我都一樣,相信好多人都因為咁樣打算走,今年係最傷心嘅時候

其實而家最重要係究竟考唔考到DSE, 考唔到咩都假

回覆樓主:

冇得考會用predicted grades.   今年確係煩。
‹ 上一主題|下一主題