用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學保險
go

[英國] 留學保險  

學校停學,大家買的留學保險有cover 嗎? 飛機票又可以claim到嗎?  要甚麼文件準備?

回覆樓主:

剛問保險,如原因昰疫情冇得賠,但間間公司條款都不同,問番自己保險公司最好

我買留學寶,入面有講如果因為疫情而停課有500元1日,最多報10日,不過暫時學校只系停左4日,所以我未問,但見保險項目系有寫,自己機票方面未有損失。

yuyueng 發表於 20-3-26 14:44
我買留學寶,入面有講如果因為疫情而停課有500元1日,最多報10日,不過暫時學校只系停左4日,所以我未問, ...
但有 online 上堂, 咁算唔算停課?  

過客 發表於 20-3-26 16:37

我都想知!

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

過客 發表於 20-3-26 16:37
學校close左就當係㗎啦,不過我未claim呀!

我是買AXA , 按照內容,我都不知停課是否受到保障。

https://axahk.cdn.axa-contento-118412.eu/axahk/5c21cb5f-584e-4f40-820b-2198d3b9fa7c_h607 jlt overseas studentcare bro c 0519 1.pdf

我agent主動話幫我試試claim, 未知結果希望有啦,幫補一下都好

katrinafu 發表於 20-3-26 22:47
我是買AXA , 按照內容,我都不知停課是否受到保障。

我都係買AXA唔知有冇得claims

yuyueng 發表於 20-3-26 14:44
我買留學寶,入面有講如果因為疫情而停課有500元1日,最多報10日,不過暫時學校只系停左4日,所以我未問, ...

請問你買邊間留學寶?

scso 發表於 20-3-27 00:02
請問你買邊間留學寶?
保誠,最平千六蚊一年果隻,聖誕時阿仔起學校唔見左一隻air pods , 比左張收據、網上報失紙同新配返一隻張收據,一星期內claim 到錢,我買佢都係for 行程延誤、緊急醫療、整爛人地野果D。

yuyueng 發表於 20-3-27 12:25
保誠,最平千六蚊一年果隻,聖誕時阿仔起學校唔見左一隻air pods , 比左張收據、網上報失紙同新配返一隻張 ...
網上報失紙?   在英國時唔見立即向英國警局經網上報失?  但學校通常唔比報警/報失架啵.  

唉!   我仔一年比人偷幾次野, 連電話放老師位置都可以比人偷到, 不過次次都話同學自己整唔見, 唔關比人偷, 唔比報警.  所以我重來都冇 claim 過保險.   今次重衰, 比人偷埋張身份証... 都唔知佢偷黎做咩.....咁既時勢, 唔通唔想比佢返香港

保誠,最平千六蚊一年果隻,聖誕時阿仔起學校唔見左一隻air pods , 比左張收據、網上報失紙同新配返一隻張 ...

$1600好平喎,我買AXA問過無得claim仲要$3xxx一年,但我之前睇保誠好似無咁平?可否介紹agent我?Thanks

真係好平!下次都要轉!
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆 scso 的帖子

我都想知AXA停課有冇得claim

回覆 yuyueng 的帖子

好平,下年都想買

過客 發表於 20-3-27 12:54
網上報失紙?   在英國時唔見立即向英國警局經網上報失?  但學校通常唔比報警/報失架啵.  

唉!   我仔一年 ...
我仔D証件係house master 幫佢地keep 起所以唔會唔見。起英國唔見野唔使去警局,上網online report lost就得,有sample教你點填,自己填晒野send 去,但要比4磅幾手續費,一比錢即刻有個正式報告,自己下載keep 住,返香港配番另一隻後將收據同個報失report就得啦。https://www.reportmyloss.com/uk/

後尾我仔house master 有問我仔唔見左野呀?我仔話係呀,claim 保險嘛,house master 話:哦!咁咋。

Claim 保險要遺失物件24小時內報䅁,遺失理由合理就得。

yuyueng 發表於 20-3-27 15:07
我仔D証件係house master 幫佢地keep 起所以唔會唔見。起英國唔見野唔使去警局,上網online report lost就 ...
Thanks!

scso 發表於 20-3-27 14:10
$1600好平喎,我買AXA問過無得claim仲要$3xxx一年,但我之前睇保誠好似無咁平?可否介紹agent我?Thanks
...
佢哋留學寳如果無claim過翌年有8折架,我買基本果個plan ,因為我朋友幫我買,佢應該比左八折我,我見網上資料係$1800 一年,除左香港唔包,由英國去歐洲都包,上網有資料,大家可以自己上網參考下。

回覆 scso 的帖子

妳係未買左JLT?我搵緊份保單,係阿囡個度又隔離緊。見佢傳單有寫流行病,肺炎係未吾算架?吾個知有無人買左呢隻有問過呢?