用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區(HK1)抽獎如何排序? 乙一至乙三
樓主: 5星猩
go

中西區(HK1)抽獎如何排序? 乙一至乙三   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

謝謝MCL203, 南區有2間呂明才都有位(14+15)比中西區, 我之前不太認識追2間學校.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:10

我真係唔知喎!
你講呢啲band 1校都未必全收band 1㗎,尤其係直資

tautaub 發表於 20-4-5 13:21

謝謝MCL203, 南區有2間呂明才都有位(14+15)比中西區, 我之前不太認識追2間學校. ...

呂明才已經係坊間評為列第二嘅南區中學,這可以解釋南區生為何大量誇區選校。又咁講,我對呂明才新校長係投信心一票,有能力做好呂明才~~~

bobbob 發表於 20-4-5 13:21
你講呢啲band 1校都未必全收band 1㗎,尤其係直資

中基,赤提都係~~~

想當年,連港同都係我校推薦俾有機會未能直上嘅學生~~~

醒目開學勳章

tautaub 發表於 20-4-5 13:14
請問聖公會呂明才是B1還是B2?
https://ds.icampus.hk/skhlmc/upload/article/43fc3972d8c924e812ed90bbbe211095.pdf

For the performance of the core subjects, 91.8% of the students meet the minimumrequirement for admission to degree and sub‐degree programmes. For English, 75.4% of thestudents acquired level 3 or above while in Chinese, 72.1% of the students acquired level 3 orabove.There is an increase in the percentage of students attaining level 5 or above in 6 subjectscompared to last year. There is also an encouraging increase in the percentage of studentsattaining level 4 or above in 4 other subjects.6 out of 11 subjects had the % of Level 4 or above higher than that attained by all day schoolcandidates.

有大概一半科目高過average,即係有一半低過average,我估似band 2頭(at best)多啲

即係考慮完B1校之後, 也要留意"聖公會呂明才", 明白了, 謝謝!

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:35
再前兩年,我都識人赤提同SPC話唔係B1, 但我仔去年就無,全部識既係B1。

你校無,又唔等於他校無嘅~~~

bobbob    發表於 20-4-5 13:44

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:34
你指SPC,英華,中基,港同同赤提?我識SPC1/2, 中基1/3,赤提1/2, 英華,全部係B1喎!
...
以我所知中基同赤提舊年仲有收band 2,港同會收邊緣人,spc unlikely收non-band 1,英華不詳

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:39
我哋唔係講緊由bob講起,我哋小學,B1生最差入咩學校嗎?

咁點解會將其他學校B2生計埋?

我唔係討論貴小學噃,亦興趣全無~~~

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:38
呢個帖?咁你唔用返嗰個回覆來引用回覆?

過去既,我已經無再諗,你唔問,我都無攞返啲數嚟計 ...
唔駛咁多問號,你話點就點啦

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:43
你回覆我時,我哋係講緊呢樣野,麻煩你睇清楚,如果無興趣,不需要加入。
...

我係引用,並非回覆,請先搞清楚~~~

IloveJJ 發表於 20-4-5 13:46
你引用我哋既內容,表達意見,而唔知我哋傾緊係我哋小學,咁係你喜歡9唔搭8?
...

你哋傾緊乜,唔等於我有興趣參與~

我係指出我所知既坊間資料,並非我想參與討論貴校~

‹ 上一主題|下一主題