用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

請教下讀york無論雙語或國際班係咪中文會稍弱一些?用家們有安排小朋友外補中文嗎?

luzsdavis 發表於 20-10-1 17:22
請教下讀york無論雙語或國際班係咪中文會稍弱一些?用家們有安排小朋友外補中文嗎?
...

雙語班唔清楚,國際班睇下點定義咩叫弱一些?

我是從來不建議花課餘,即家庭時間去補習嘅家長。

所以我冇補中文。考直資私立有間傳聞好重視中文嘅都入到3rd in後waiting。

首先, 非常感激樓主咁詳細的分享.  請問, 如果細B, k2考劍橋, 會否都比較吃力? 因為始終要寫字, 同埋我見劍橋的書D字好細隻. 另外, 如果想JOIN 學校的MI 是否一定要跟大隊的時間? 例如, 如果上學期冇join, 下學期又得唔得呢?

glamourstar 發表於 20-4-17 18:41
小女都係讀York嘅小朋友,當年因為佢係九月尾細b, 見好多幼稚園都係衰晒,但其實佢當年講嘢都已經好叻,但 ...
請問本地班學費幾多? York Website 無寫。另外本地班同國際班最大分別係咩呢?
課程內容有咩分別?
唔該晒。

回覆 lcmyk 的帖子

今年我幫小朋友報K,前幾日打去將份申請表由將軍澳雙語版K1調到西營盤國際班K1,打過電話同職員溝通都問過你問啲問題。希望可以解答到,有錯的話其他用家可以幫手更正:
1.西營盤分校得國際班,學費$6300, 我印象中同九龍塘正校差不多。將軍澳分校雙語班同國際班學費差$600,其他分校都好似系。

2.雙語班VS國際班:

班主任:雙語班:1 local + 1 local 助教 VS 國際班: 1NET + 1local助教

學術:雙語班:除英文堂由NET教,其他科目都係由本地老師教
                            每日都有英文堂,大概40mins
                            普通話堂每個禮拜1-2堂

國際班:出中文、普通話堂,其他科目都係有NET老師教
                            每日都有英文堂,大概1.5小時
                            普通話堂每日都有

最大分別就係英文同普通話交流機會,個人覺得報得york無非都係希望小朋友從小打好英文基礎,學費差$600的話,其實不妨考慮國際班.

另外,西營盤同將軍澳分校因為系新校,所以未有校車服務,同埋興趣班比九龍塘正校少,無MI.如果家長想小朋友參加MI,學校可以安排校車服務載小朋友到九龍塘正校上。呢兩間分校興趣班暫時有amazing voice(英文唱歌班),cambridge課程,普通話課程。

luzsdavis 發表於 20-10-5 12:37
回覆 lcmyk 的帖子

今年我幫小朋友報K,前幾日打去將份申請表由將軍澳雙語版K1調到西營盤國際班K1,打過電 ...
想問問將軍澳國際班學費幾錢啊

Jdimwangt 發表於 20-10-6 00:31
想問問將軍澳國際班學費幾錢啊

無記錯的話淨學費$5XXX,雙語班平$600

回覆 luzsdavis 的帖子

多謝,將軍澳YORK會學位緊張嗎,如果我K1插班的話

Jdimwangt 發表於 20-10-6 16:17

多謝,將軍澳YORK會學位緊張嗎,如果我K1插班的話

將軍澳同西營盤係新校,相對少人應該易上易。如果妳想今年插班依家可以報名了

chansharon 發表於 20-10-2 13:46
首先, 非常感激樓主咁詳細的分享.  請問, 如果細B, k2考劍橋, 會否都比較吃力? 因為始終要寫字, 同埋我見劍 ...

K2考starter其實實係唔難,我成日都會同其他家長分享,我哋讓小朋友接觸任何一種語言/ 畫畫/ 音樂...,係要佢去接觸一樣野。

到底學成點,其實唔好咁在意。父母比嘅係一個負擔得到嘅最好環境,給予指導,引領小朋友穿過去。當中有需要幫助拉一拉嘅時候。父母就拉一拉。有小朋友有語言天份,語言一定好;同音樂天份同一道理。

另外任何時候join MI class都唔會遲。

侄仔想報K1, 想了解多些York的雙語班&國際班
1. 想問下雙語班的數學是用中文教? 2. 國際班的數用英文教?
3. 雙語班的中文是用普通話or廣東話教?
Thanks

mingmingyinyin 發表於 20-10-6 22:51
1. 想問下雙語班的數學是用中文教? 2. 國際班的數用英文教?
...

1. No idea
2. Yes
3. No idea

islz 發表於 20-10-6 18:04
K2考starter其實實係唔難,我成日都會同其他家長分享,我哋讓小朋友接觸任何一種語言/ 畫畫/ 音樂...,係 ...
Thank you!

見到將軍澳嗰間York好似行蒙特梭利,請問佢嘅教學方式係咪同其他分校不同?有冇用家分享吓?thx!

請問每位decline咗PN offer 嘅小朋友都會自動收K1 offer 信 嗎?最近收到K1 offer 信可以留位

mingmingyinyin 發表於 20-10-6 22:51
...

我問過將軍澳分校職員:雙語班數學係local教,中文無論雙語定國際班都係廣東話教。係普通話堂雙語班比較少,一個禮拜1-2堂而國際班係每日

Thanks其實我下午我都有打電話去九龍塘分校問,職員話雙語班的math係英數,係本地老師用英文教數

islz 發表於 20-10-7 11:47
1. No idea
2. Yes
3. No idea
Thanks

不同校舍有無咩唔同

bobocheung65 發表於 20-10-8 23:46
不同校舍有無咩唔同

課程一樣,但興趣班同師資唔一樣。九龍塘正校有MI班但將軍澳同西營盤今年無,要上的話學校可以安排小朋友搭校車到九龍塘。新分校我問過興趣班暫時有amazing voice, cambridge,普通話班。可能遲下多啲學生會增加興趣班
‹ 上一主題|下一主題