用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年DSE天下, 入大學最易
go

今年DSE天下, 入大學最易

IB 和 AL 相繼取消, 只餘下DSE, 本地大學少了一批人爭, 用DSE考大學機會最大.  IB 和AL生可能 要Repeat 一年,下年 non-Jupas 雙倍人爭。
各位DSE考生努力,不要錯過千載難逢 的機遇.

回覆樓主:

IB同AL以校內分出grades.

回覆 nicolemummy 的帖子

用校內分出grades, 唔會出状元掛? 起碼無左最高分個批

AgapePa 發表於 20-3-23 12:48
回覆 nicolemummy 的帖子

用校內分出grades, 唔會出状元掛? 起碼無左最高分個批

你覺得SPCC同DBS會唔會有PG係45分?一定有啦

回覆樓主:

不過,會畀多D比例去JUPAS係真既。IB同AL唔係真grade, 都係收自己人好D。

考到DSE先再講啦,我就唔樂觀,呢個月有排愁

仲有Jupus 同 non Jupus 一直有一定比例,我覺得唔會因為A level 同 IB無左班人就解低non Jupus 比例,我反而想到既係會全數比內地高考生食曬

angel_laam 發表於 20-3-23 15:27
仲有Jupus 同 non Jupus 一直有一定比例,我覺得唔會因為A level 同 IB無左班人就解低non Jupus 比例,我反 ...

希望簡易講解一下:

如果考生是香港永久居民(即本地出世,或來港住滿7年,即local status),無論考生用JUPAS定NONJUPAS,在外國讀高中還是在香港讀,在15000的資助學位是無限比例的。

100%:20%是指考生不是香港永久居民,無論他們考中國高考、AL、IB、甚至DSE,佢地都係超額學生,人數不能超過20%。他們要畀全費學費。

醒目開學勳章 王國長老

首先攪清楚聯招/非聯招,本地/非本地,係兩回事

雖然教資會對各院校錄取「非聯招」本地生數量有指引,不應超過各校整體本地生的20%。但事實非聯招數目又唔一定係20% (看圖)

我反而估計,今屇考生未能好好裝備,有機會整體成績下降。大學要維持「聯招收生分數不大跌」,有效做法係唔收低分的dse生,改為取錄非聯招生(牛劍都係睇pg,無理由香港大學唔睇pg吧!)。非聯招,包括考海外試的外地人、考海外試的香港人、仲有hd asso畢業生、同轉校生。到時只要維持一定數量本地生比例,應該唔會俾教資會q得緊要(非聯招本地生讀教資會學位都係42100學費)。而聯招因為擇優而取錄,就唔怕拉低入學分數

而未有jupas offer 的,咪收佢讀HD Asso,又係一條財路

(抱歉我想法比較攻利)

香港IAL宣佈左取消咩?

回覆 NeoMom 的帖子

英國無得考AL, 香港又點會有得考

回覆 AgapePa 的帖子

英國係AL香港係IAL, 不同system. up to this moment學校未有收到消息取消喎

nicolemummy 發表於 20-3-23 12:57
不過,會畀多D比例去JUPAS係真既。IB同AL唔係真grade, 都係收自己人好D。

del...

醒目開學勳章 王國長老

samsam123321 發表於 20-3-24 16:21
咪一樣,dse 無左口試中英文都唔係真grade.而且一年內都唔知有無返左三個月,咁咪要整年repeat? ...

成個grade印落成績單都仲唔係真grade?
只係中間成份不同吧了

Charlotte_mom 發表於 20-3-24 16:39
成個grade印落成績單都仲唔係真grade?
只係中間成份不同吧了

del.....

香港的大學在知道 AL 和 IB 等取消後,繼續有比 offer 和 interview 給 NJ 生。

samsam123321 發表於 20-3-24 16:46
所以我都不認為ib a level 的grade 唔係真,只不過是考核模式不同,同樣是印落成績單。所謂不要一試定生死 ...

Dse課程應該十二月已教完。之後一月系mock 之後study period.反而IB去幻三月尾先教完。三月頭mock .最受影響系IB第一年同DSE year 2.

ANChan59    發表於 20-4-18 23:56

lui 發表於 20-3-30 01:50
Dse課程應該十二月已教完。之後一月系mock 之後study period.反而IB去幻三月尾先教完。三月頭mock .最受影 ...
del....