用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英國 passport 入英基
樓主: chima_pigpig
go

[其他] 英國 passport 入英基 [複製鏈接]

都敏俊C 發表於 20-4-18 19:05

How can u get a seat in year 1?

我仔08年出世,13年八月在ESF 小學開學,無記錯的話12年九月正常程序申請。不是舊生,大仔所以無sibling, 不是幼稚園直升,純抽獎,抽中然後in, in 完有offer. 無特別。我仔同班有唔少人係咁,我亦有幾個朋友係咁,只係有D in完無收,有D收咗。
澳洲人同我一樣。
不過補充一樣嘢,我仔有外國passport, 而以我所知,我仔D同學就算係local都大部分有外國passport.

gfkwong 發表於 20-4-16 21:36
我有個朋友係比NR 去in 港島區某一間esf, 被reject ,原因唔係英文,係話佢哋性格唔適合佢嗰間小學,提議過 ...

其實咩性格先適合佢間小學?

siuballma 發表於 20-4-21 16:34
其實咩性格先適合佢間小學?

本身local 幼稚園上,性格唔係outgoing talkative.

回覆樓主:

英基80%都係香港人,點解唔入間真係有50%係外國人既國際學校。我真係唔覺間學校好。

識人小朋友無讀幼稚園,無買NR, 唯一有外國護照,interview 插班入到小一。

有護照同Local 係分開2條隊,所以有護照只係機會大啲有得Interview。

Interview 結果只有得同唔得,唔得就直接收reject , 得就收waiting, 再跟random number 排隊,有原校生走就call 你入。ESF 算公平。

回覆 akevinla 的帖子

多香港/中國人嘅學校,普遍公開試成績會好啲,亞洲人家長比較緊張成績,所以真係雞同雞蛋
最緊要培養小朋友同家長意願一樣,都冇話邊樣好啲

回覆 貝珠 的帖子

Year 1 要 in 家長喎, 一聽就知系咪 native

以前esf有外國護照係無priority. 請問 幾時外國護照開始有Priority?

bighang 發表於 20-5-21 22:36
回覆 akevinla 的帖子

多香港/中國人嘅學校,普遍公開試成績會好啲,亞洲人家長比較緊張成績,所以真係雞 ...
無錯,多香港人的學術上會較進取。英基唔係每一間都多香港人少外國人,要睇地區。以港島為例,山頂小學好多外國人,尤其白人,香港人應該約佔30%左右。Glenealy 外國人都多,但印度人也不少。Bradbury 外國人也多。QBS最多香港人,但相對上學術成績競爭也比較大。
唔係個個家長都喜歡外國人多的學校。

aidan08 發表於 20-5-24 03:21
無錯,多香港人的學術上會較進取。英基唔係每一間都多香港人少外國人,要睇地區。以港島為例,山頂小學好多 ...

最完美係小學讀多外藉人學校,習慣多原文化;到中學之後再讀多亞洲人學校,考好成績,不過針冇兩頭利,有時讀得好間學校又多朋友仔又唔太想轉來轉去。
‹ 上一主題|下一主題