用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想K2由私幼轉免費幼稚園
go

想K2由私幼轉免費幼稚園 [複製鏈接]

現在的經濟環境令人擔憂,想做定準備,如果失業,小朋友就要由私幼轉免費幼稚園,但K1時沒有申請過幼稚園註冊證,請問有沒有人知可以而家申請嗎?(小朋友現在已讀緊K1)
   0    0    0    0

KGB123D 發表於 20-3-23 08:58
現在的經濟環境令人擔憂,想做定準備,如果失業,小朋友就要由私幼轉免費幼稚園,但K1時沒有申請過幼稚園註 ...

可以,隨時申請也可

nikestrong 發表於 20-3-23 09:40
可以,隨時申請也可

請問是否先申請註冊証才可搵學校?

aiy 發表於 20-3-23 19:01
請問是否先申請註冊証才可搵學校?

我覺得同步都得,而家政府有限服務,你申請也要時間。另外搵學校時同學校講申請緊註冊證,正式到手先交學校

不過每間學校都唔一樣架

nikestrong 發表於 20-3-23 19:04
我覺得同步都得,而家政府有限服務,你申請也要時間。另外搵學校時同學校講申請緊註冊證,正式到手先交學 ...

唔該曬

KGB123D 發表於 20-3-23 08:58
現在的經濟環境令人擔憂,想做定準備,如果失業,小朋友就要由私幼轉免費幼稚園,但K1時沒有申請過幼稚園註 ...

你諗住搵邊區既免費幼稚園呀?私校轉免費幼稚園好大轉變,要好小心揀學校呀

不過最希望你唔會失業啦,對屋企同小朋友都好大影響

我都有咁唸,原因係想省返d,再外補。今年因為社會問題和疫情,上課日子不多,讀學券就係慳好多。另一方面想轉是因為讀緊果間到 K3好多抄寫,所以覺得唔適合。我於早前先申請學券,給一個月內收到。建議同步進行。不過好多學校都話第5-6月真係有人放棄學位先安排

Karenmama821 發表於 20-3-26 12:08
你諗住搵邊區既免費幼稚園呀?私校轉免費幼稚園好大轉變,要好小心揀學校呀

不過最希望你唔會 ...

我喺將軍區呀。我同小朋友講轉另一間幼稚園,佢即刻扁晒咀話鍾意而家個間唔想轉

回覆 KGB123D 的帖子

will there be school at all in September , I don't dare to go like this , my kid won't wear mask
‹ 上一主題|下一主題