用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園交學費
go

幼稚園交學費 [複製鏈接]

睇左新聞,幼稚園有可能成個學期停課,小朋友讀緊k1,全日,已打去學校問,要交全額學費,請問學校唔肯減學費,而家政府有冇咩資助幫到我地家長?
   0    0    0    0

Kkkkkooo 發表於 20-3-22 17:03
睇左新聞,幼稚園有可能成個學期停課,小朋友讀緊k1,全日,已打去學校問,要交全額學費,請問學校唔肯減學 ...

你可以嘗試問吓學校:申請轉半日,交半日班學費,復課嘅時候先轉返全日。有啲學校可以。另外社會福利署有二月開始有資助私立幼稚園,有一筆津貼額,睇吓學校會唔會用啲錢嚟減學費。多多少少都應該會有啲,如果佢拎咗津貼,一毫子都唔減俾你,咁就真係講唔通。

唔該哂,其實我問左學校,佢話唔肯減學費,我小朋友讀緊救世軍全日班,應該冇得轉半日,我都冇諗過救世軍唔肯減,其他學校都有

Kkkkkooo 發表於 20-3-22 20:38
唔該哂,其實我問左學校,佢話唔肯減學費,我小朋友讀緊救世軍全日班,應該冇得轉半日,我都冇諗過救世軍唔 ...

救世軍全日學費算是好平了,一年2萬左右?
我仔全日是一年8萬幾,每月先減到20%,可能係救世軍已是非牟利 ,學費平已無減的空間。

fmf903 發表於 20-3-23 13:50
我仔全日是一年8萬幾,每月先減到20%,可能係救世軍已是非牟利  ...
無錯, 因為救世軍本身全日要交的學費應該已扣了政府的學卷資助, 所以已經交唔多錢

救世軍是學券的?
咁我明白點解無得減。減學費果啲係私幼啊。

fmf903 發表於 20-3-23 14:40
救世軍是學券的?
咁我明白點解無得減。減學費果啲係私幼啊。

問左教育局,唔係私校都有得減,睇下學校減唔減

我仔全日是一年8萬幾,每月先減到20%,可能係救世軍已是非牟利  ...

都明白對於私校黎講叫唔貴,不過睇新聞好似停哂成個學期,比2-3個月我都可以,但比半年以上真係有d吃力

2萬4,平均一個月大約2000,都明白學校有難住,所以都希望政府比d支緩我地呢d家庭

Kkkkkooo 發表於 20-3-23 15:31
2萬4,平均一個月大約2000,都明白學校有難住,所以都希望政府比d支緩我地呢d家庭
...

其實政府有支援的,在於學校肯唔肯減。券校收到抗疫資助可能會比其他私校少,因為本身學費已經資助左。

當互相幫下..... 呢個情況,公說公有理。
‹ 上一主題|下一主題