用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

今年都唔開關

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/ardern-says-new-zealand-won-t-open-border-to-the-world-this-year?fbclid=IwAR3zibbqLCfOS07Fd0POVCDEL38lAcs1ksBckxRuNSUiAUYCnyhSH-em1WU

kinder17 發表於 21-1-27 10:03
今年都唔開關

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/ardern-says-new-zealand-w ...

唉,都好,早D通知咗先
8-)

又要等多年 sigh:

回覆樓主:

Crabtree 發表於 21-1-24 11:12
原來你女都係讀南島中學?請問是那間?

Sorry, 幾日冇上來,遲咗回覆。我囡在南島Invercargill 嗰邊讀,間學校唔出名,冇乜人提(emoji)

kinder17 發表於 21-1-27 10:03
今年都唔開關

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-26/ardern-says-new-zealand-w ...

又要等多一年...

回覆 jsbaggio 的帖子

我女學校整的visa剛出, 都是批一年多點. 我女覺得最開心是Year 9 & 10, 佢眼見同學不用考NCEA, 就可以參加好多活動.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

最緊要她覺得合適, 少華人, 又習慣就OK.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 anitawong21 的帖子

咁年尾可否回港呢? 一走就2年

Crabtree 發表於 21-1-27 22:02

我女學校整的visa剛出, 都是批一年多點. 我女覺得最開心是Year 9 & 10, 佢眼見同學 ...

又只做一年...不過如果是學校搞,唔使自己煩,咁就算啦!

我囡剛過去一年冇參加任何課外活動,之前常常鼓勵她週圍嘗試都唔
肯,可能因為初初到驚唔適應啦!
今年Year 10 她話會睇下有咩啱會報喎。希望她可以享受下學校生活啦!

我女學校有個香港女仔舊年Year 9, 見到她好開心, 又可去trip, 又可上游泳堂, 又可參加好多活動, 我女好羨慕. 你叫女兒要多點嘗試, 她就會開朗, 而且參加活動中可以認識更多同學.

Crabtree 發表於 21-1-28 00:16

我女學校有個香港女仔舊年Year 9, 見到她好開心, 又可去trip, 又可上游泳堂, 又可參 ...

係呀,我成日鼓勵她,希望她可以好好享受學校生活。

而其實呀囡識左好多kiwi, 成日約埋放學後去公園玩丶出town行街

jsbaggio 發表於 21-1-28 00:20
係呀,我成日鼓勵她,希望她可以好好享受學校生活。

而其實呀囡識左好多kiwi, 成日約埋放學後去公園玩丶 ...

其實好好吖,識kiwi可以講多啲英文,上課學唔到!

Crabtree 發表於 21-1-28 17:59
其實好好吖,識kiwi可以講多啲英文,上課學唔到!

Year 11 開始考NCEA, 應該忙D

回覆樓主:

究竟 幾時開關,真係等到頸都長

laina412 發表於 21-3-19 08:45
究竟 幾時開關,真係等到頸都長

我覺得今年可以重開border機會唔大。nz現在開始打疫苗,高危人仕先按種,預計下半年先會廣範接種。Trans-tasmania bubble講咗大半年都未成事,何況其他國家?

如果要隔離,未成年都唔知點處理,仲要就算俾你入境俾你隔離,MIQ已經book到7月,今年可以去非常不樂觀。

經過了一年,其實對呢個國家幾失望,完全唔去照顧非國民,見到好多新聞關於外國一家人因疫情分隔兩地,政府點都唔批exemption俾人家庭團聚,但外國人來比賽來拍電影就可以exempt. 最近只加外國人MIQ收費,由nzd 3100加到5520, 感覺真的不好。

bbba05 發表於 21-3-19 11:29
我覺得今年可以重開border機會唔大。nz現在開始打疫苗,高危人仕先按種,預計下半年先會廣範接種。Trans-t ...

bbba05 發表於 21-3-19 11:29
我覺得今年可以重開border機會唔大。nz現在開始打疫苗,高危人仕先按種,預計下半年先會廣範接種。Trans-t ...

話咁快就放Easter & term break, 咁就完了term1

大家好,有事想請教,亞仔現讀F.1,我打算兩年後,即是佢14歲時(Aug 2023)去NZ升學,想知:
1) 是否去讀Yr9?, 定係Yr10?
2) 佢想讀coed,少華人嘅學校,不太昂貴,boarding,有提議邊間好?
3) 是否完成Yr13,跟住就升大學?3 or 4 yrs?有需要讀基礎班一年才入大學嗎?
4) NZ是2月開學?即是讀到F3中段(14yrs) 或F4中段(15yrs)過去, either Yr9 or Yr10? 邊年過去好D呢?
謝謝幫忙
‹ 上一主題|下一主題