用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

kinder17 發表於 20-6-16 17:45
而家都未知幾時走到,真係唔到最後都唔好退學住。但過到去,放長假又返唔到來我都好唔想。
...

我都話唔好退學住,退學好快比封信第二日就可以唔返學,但係一退咗就冇得返轉頭
有你每日也精彩~~~

anitawong21 發表於 20-6-16 15:42
算啦,唯有唔好退學住囉!你哋已經好過升中一,唔使買過哂兩季新校服
...

我反而諗緊可唔可以叫佢留班因為如果隨時開關,我就隨時叫佢過去
有你每日也精彩~~~

Auckland 有學校問緊寄宿家庭能唔能夠比學生喺12月至1月份繼續留宿,因建議學生唔好返home country。或者學校會意識到,來年外國學生都未必入到境。

小王子popo 發表於 20-6-17 07:50
Auckland 有學校問緊寄宿家庭能唔能夠比學生喺12月至1月份繼續留宿,因建議學生唔好返home country。或者學 ...

有你每日也精彩~~~

https://inews.hket.com/article/2672651/【新冠肺炎】澳洲旅遊部長:今年不太可能讓遊客入境

“澳洲旅遊部長:今年不太可能讓遊客入境”

咁紐西蘭都可能一樣

kinder17 發表於 20-6-17 17:31
https://inews.hket.com/article/2672651/【新冠肺炎】澳洲旅遊部長:今年不太可能讓遊客入境

“澳洲旅遊 ...

哩編中文報道冇講晒全部,學生會另作考慮
https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=12340835

剛見到這新聞,
https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jun/17/up-to-350-international-students-to-return-to-australia-under-pilot-scheme-coronavirus

bbba05 發表於 20-6-17 17:40
哩編中文報道冇講晒全部,學生會另作考慮
https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&obj ...

8-)

bbba05 發表於 20-6-16 18:02
有兩單唔係問題,問題係有病徵又冇做test,  仲要compassionate ground俾佢地由Auckland去Wellington,  離 ...

有報道話佢兩姊妹接觸的人數高達300多人,萬一因為呢個錯誤而令個疫情又爆過,真係比防疫單位嘅人員害死

回覆樓主:

https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12342324

冇眼睇。佢地不嬲管理得好鬆散。

你地會12月讓仔女照回港嗎?還是一直繼續留在NZ?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-6-27 10:09
你地會12月讓仔女照回港嗎?還是一直繼續留在NZ?

打算無論到時安排係點,都會回港。第一次出國原本諗住半年會回一回來,宜家變咗一年,唔可能再延長了。

bbba05 發表於 20-6-27 12:29
打算無論到時安排係點,都會回港。第一次出國原本諗住半年會回一回來,宜家變咗一年,唔可能再延長了。

...

Exactly. 我無打算唔回港,亦無將此消息告知阿女,年中返唔到來已唔開心,但她明白回來返不了去。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

如12月返港後,新學年未必能回NZ開學!都唔知有沒有影響申請來年簽證🤨

我有同囡傾過不如讀多年先返黎,佢唔肯

我又覺得未必一直封落去,你諗吓咁多留學生返唔到屋企,佢哋精神壓力都好大,萬一有幾個爆煲發生事,政府都會好煩!

好有可能要提早兩星期返去自費住酒店隔離就真,又可以支持到酒店業
8-)

但怎自費住酒店?我地又不能陪過去?唔知學校能否安排國際生找地方一齊隔離?

Crabtree 發表於 20-6-29 17:34
但怎自費住酒店?我地又不能陪過去?唔知學校能否安排國際生找地方一齊隔離?
...

之前有人提議話安排大學生去Queenstown住酒店隔離,但而家未傾掂
8-)

anitawong21 發表於 20-6-29 18:42
之前有人提議話安排大學生去Queenstown住酒店隔離,但而家未傾掂

你女兒都會12月回港嗎?我而家唔敢買定明年回去機票?你買了未?

‹ 上一主題|下一主題