用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

仲想送個囡去紐西蘭讀大學tim

cherrie^^ 發表於 20-5-30 11:58
https://www.google.com.hk/amp/s/news.ltn.com.tw/amp/news/world/breakingnews/3179421

莫里森也承諾考 ...

紐西蘭和澳洲的安全旅遊區(Trans-Tasman Travel Bubble),  其中最主要嘅元素係唔使隔離,所以大家都好審慎,要確保兩國都安全才開放。nz總理特別審慎,佢話可能9月先可以(不過國內其他政黨不停想加快)

至於國際生嘅考慮會唔同,一定要隔離14天,所以我覺得有機會早過travel bubble.   nz國內亦有好多聲音要政府盡快俾國際生進入,主要係經濟考慮,原來國際生每年為nz帶來50 億紐元收入。

cherrie^^ 發表於 20-5-30 11:58
https://www.google.com.hk/amp/s/news.ltn.com.tw/amp/news/world/breakingnews/3179421

莫里森也承諾考 ...

10月都過唔到點算
有你每日也精彩~~~

bbba05 發表於 20-5-30 14:11
紐西蘭和澳洲的安全旅遊區(Trans-Tasman Travel Bubble),  其中最主要嘅元素係唔使隔離,所以大家都好審慎 ...

要隔離我覺得都合理呀,但我仔13歲未試過自己出門,我都唔放心
有你每日也精彩~~~

bbba05 發表於 20-5-30 14:11
紐西蘭和澳洲的安全旅遊區(Trans-Tasman Travel Bubble),  其中最主要嘅元素係唔使隔離,所以大家都好審慎 ...

承你貴言,希望快啲比國際生入境,如要隔離14天,又衍生另一個難題,學校會唔會有地方比學生隔離?如果無的話,酒店又唔知肯唔肯比隔離人士入住?

hongmi 發表於 20-5-30 14:50
要隔離我覺得都合理呀,但我仔13歲未試過自己出門,我都唔放心

要隔離,大家都安心啲!

我個女都未試過自己出門,如果學校安排到就最好啦,不過我都知好難,唉....真係好頭痕

cherrie^^ 發表於 20-5-30 14:56
承你貴言,希望快啲比國際生入境,如要隔離14天,又衍生另一個難題,學校會唔會有地方比學生隔離?如果無 ...

俾都煩啦,唔足18歲的,唔可以去酒店check in
8-)

hongmi 發表於 20-5-30 14:48
10月都過唔到點算

唯有出年2月先去啦,都無辦法

anitawong21 發表於 20-5-30 15:02
俾都煩啦,唔足18歲的,唔可以去酒店check in

係囉,家長陪過去又未必比入境,煩死人啦

cherrie^^ 發表於 20-5-30 15:02
唯有出年2月先去啦,都無辦法

睇定D先啦,仲有幾多月先到十月
8-)

http://www.zizainz.co.nz/post-1/should-nz-open-its-borders-to-international-students
8-)

anitawong21 發表於 20-5-30 15:07
睇定D先啦,仲有幾多月先到十月

擔心下又一日,擔心下又一日

我女學校的International Director 已講明7月不可回港,叫我地cancel/change the flight. 唉~12月又要改,NCEA延遲考。你地轉了未?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-6-1 07:30
我女學校的International Director 已講明7月不可回港,叫我地cancel/change the flight. 唉~12月又要改, ...

我都未改機票,好采淨係得7月回港機票咋,之後乜都未買
8-)

anitawong21 發表於 20-6-1 09:33
我都未改機票,好采淨係得7月回港機票咋,之後乜都未買

你好醒,我諗住舊年年尾時買年頭過去年尾返,term break又諗住一定返,所以要改機票都好煩
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

上月先買左11月尾回程,1月尾去程,衣家要改12月喇,佢內陸機都唔知改唔改到😟

Crabtree 發表於 20-6-1 20:16
你好醒,我諗住舊年年尾時買年頭過去年尾返,term break又諗住一定返,所以要改機票都好煩
...

醒乜鬼,佢話考哂試要即刻走吖嘛,咪諗住等出咗考試時間先一次過買7月及11月來回票囉,但未開學已經兵荒馬亂,梗係唔買住啦
8-)

Crabtree 發表於 20-6-1 20:16
...

你term break改咗未?我一直都打唔通紐航電話
8-)

唉~我諗凍過水,我貪平經cheaptickets.com買,原來好多人send email都冇回音,打電話話因役情下只可send email, 我已在apps內申請取消,暫未有回覆!

今晚零晨會降級至alert level 1. 但仍然未有聲氣國際生幾時可以入境!
‹ 上一主題|下一主題