用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培橋vs 培基 比較
go

培橋vs 培基 比較 [複製鏈接]

那間較出色?學業成績,全面發展,學生品格,師生關係......
   1    0    0    0

邊間培僑先

1998Ruby1998 發表於 20-3-20 23:19
邊間培僑先

唔使問阿嘛 梗係沙田培僑啦

mict0009 發表於 20-3-21 00:58
唔使問阿嘛 梗係沙田培僑啦

培僑書院同培基兩個 level,更加唔洗問啦  

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 01:26
培僑書院同培基兩個 level,更加唔洗問啦

沙田培僑和培基兩間不同類型的學校,論DSE 培僑好D,論老師培基好D,有D似藍黃之分,選僑的唔會選基,選基的同樣唔會選僑, 冇乜好比較   

mict0009 發表於 20-3-21 02:18
沙田培僑和培基兩間不同類型的學校,論DSE 培僑好D,論老師培基好D,有D似藍黃之分,選僑的唔會選基,選基 ...
作為培基家長,我覺得培基算中立,並不是黄!!

lctang 發表於 20-3-21 08:12
恕我直言,部份培基學生真係好不知所謂,上次政治風波,俾人影到唔少培基男女學生起新城市大唱不文粗口歌,un埋身做埋手勢,公然大聲問候人地娘親,就算無政治立場,呢D學生行為令人側目,不知所謂利申,完全無報呢兩間

KittyMelody1 發表於 20-3-21 09:52
恕我直言,部份培基學生真係好不知所謂,上次政治風波,俾人影到唔少培基男女學生起新城市大唱不文粗口歌, ...

我無睇過這條片,唔太清楚! 但如果這批學生穿上校服做這出些行為確是很失禮很失智!! 但我知不少其他Band one 及各名校也有這情況 (我不開名).....可悲!!
但我只可以講造成香港現在社會政冶氣候氣氛,無論父母,社會各界,學校,學生自己 及政府全部都有責任!!
一間學校無論想怎樣中立,但一間學校裏總會有黃家長,黄學生,黃老師,藍家長,藍學生,藍老師,綠家長,綠學生及綠老師。真的好考驗學校管理層怎樣管理及處理!

lctang 發表於 20-3-21 08:12

唔好意思 我可能寫得唔夠清楚 我唔係話培基好黃, 只係用蓝黃的分歧, 代表兩間學校的截然不同 選培僑的 不會選培基 選培基的 不會選培僑 的意思

lctang 發表於 20-3-21 10:26
我無睇過這條片,唔太清楚! 但如果這批學生穿上校服做這出些行為確是很失禮很失智!! 但我知不少其他Band o ...
絕對可悲,竟然企圖淡化同將呢D學生既行為合理化,不如簡單D講係社會既錯啦 !!斷估家長,老師同學校唔會教唱不文粗口歌啩?只將責任推向各方,滿口歪理,難怪現今咁多呢D不知所謂既新一代,可悲 !其實見樓主問培基學生既人格,我突然醒起培基學生大庭廣眾公然唱不文粗口歌,唱到手口並用這一幕,純以學生品格來批評,無意討論政治立場。閣下亦無需衝出來護校。。

KittyMelody1 發表於 20-3-21 20:55
絕對可悲,竟然企圖淡化同將呢D學生既行為合理化,不如簡單D講係社會既錯啦 !!斷估家長,老師同學校唔會 ...

Sorry! 可能我表達唔好,今你誤會! 我一開始已講這些是"失禮及失智"的行為,我同是對這些行為很反感及不認同的! 所以我同樣更反對將這些行為合理化! 我同樣也是不准我女兒講粗口的!
我護校是因為我作為家長,在家長會中及女兒口中感受到學校為致力維持校園政治中立立場,及有強調校園和諧及互相包容,並教育學生勿徧激及勿違法等曾作出的努力而發聲。
學校强調遵從主道: 教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離。

mict0009 發表於 20-3-21 02:18
沙田培僑和培基兩間不同類型的學校,論DSE 培僑好D,論老師培基好D,有D似藍黃之分,選僑的唔會選基,選基 ...

我唔認為選校有藍黃之分,只有考到既概率之分.
每間學校肯定都有黃藍家長,學校老師亦唔會將學生分藍黃.
社會運動始終會告一段落.

路過搭訕,不喜勿插
培基新校長俾既網上功課係"校長和你TALK"
你不是唯一,但你是獨特!

Elmo_MaMa 發表於 20-3-24 15:02
路過搭訕,不喜勿插
有咁既校長就教出咁既學生囉,從來政治就唔應該帶入校園,仲記得反佔中時,真道副校既惡毒言論嗎?

KittyMelody1 發表於 20-3-24 15:19
有咁既校長就教出咁既學生囉,從來政治就唔應該帶入校園,仲記得反佔中時,真道副校既惡毒言論嗎? ...

路過, 唔洗咁激, ""有咁既校長就教出咁既學生囉""' 咁樣攻擊人 !

回覆樓主:

聽在耳裡,看在眼裡,心知肚明……

KittyMelody1 發表於 20-3-24 15:19
有咁既校長就教出咁既學生囉,從來政治就唔應該帶入校園,仲記得反佔中時,真道副校既惡毒言論嗎? ...
李校長是十分關顧學生的,在校內會提醒同學,不論是什麼立場,都應該互相尊重,亦叫大家要謹言慎行,不要作出過激的行為。本人so far亦冇見過行為過分的學生。當然,如果真係有,我亦相信只是一小部份。
"懂得尊重別人"是一種學問,細路唔識當然要學,大人都係一樣。

Elmo_MaMa 發表於 20-3-24 15:02
路過搭訕,不喜勿插
我間中都有叫阿女比Ipad 我睇吓學校教了她什麼,講了些什麼。
所以,我也有睇過"校長和你Talk" 片段, "校長和你Talk" 不是功課! 它只是校長間中向同學們分享培基這大家庭裏一些家事,例如: 介紹哪位老師、校工今月生日,鼓勵同學可向對方說聲生日快樂; 校長享分享自己喜歡音樂樂隊等。當中是沒有政治內容的。

請你弄清楚及了解清楚先, 你不完全了解就隨口冤枉培基校長及詆毀培基, 你欠培基李校長及培基書院一個道歉!!

lctang 發表於 20-3-24 18:16
請你弄清楚及了解清楚先, 你不完全了解就隨口冤枉培基校長及詆毀培基, 你欠培基李校長及培基書院一個道歉!! ...
果然係同類,成班培基家長走出黎護校,怪唔之得真道副校都咁多擁護者。我由頭到尾都無講乜校長教出乜學生,只係奇怪咁多培基家長衝出黎對號入座,和你x呢句一向係黃人用語,呢位校長咁應用,用意何在?用返呢到留言,心知肚明啦,至於部份培基學生嘅行為同品格,絕對係個人親眼十身經歷,在商場內大唱不文粗口歌,唱刭un埋身,舉中指,口沬橫飛,面目掙擰,估唔到仲有咁多家長支持,可悲
‹ 上一主題|下一主題