用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
樓主: Ygbc
go

聖保羅男女vs瑪利諾   [複製鏈接]

fatman69 發表於 20-3-26 20:11
更是一世的夢想!無悔!

咁誇張?

小朋友唔識野,剛才食飯問小朋友spcc vs 自1 (名津) 佢話好難決左
我話自2(地區band 1 a中學) 呢?
佢竟然都話好難決定,佢話因為地區呢間真係夠晒近

fatman69 發表於 20-3-26 20:11
更是一世的夢想!無悔!

其實我都想了很久,最後放哂所有,一條心讀 SPCC, 我都相信不會錯。而家期望開學。

linlai 發表於 20-3-27 00:42
其實我都想了很久,最後放哂所有,一條心讀 SPCC, 我都相信不會錯。而家期望開學。
...

吾考吾知成績高
吾讀吾知學校好
既然考到,肯定有實力,先不要睇低自己!
到開學就知課程設計好好,每人都有機會發揮,不會偏重最叻果幾個。

IloveJJ 發表於 20-3-27 01:16
要申請到資助都唔易,唔好講全免
認真去比較過,SPCC既學費減免比不少直資要求寬鬆
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-3-27 08:27
認真去比較過,SPCC既學費減免比不少直資要求寬鬆
數據王

醒目開學勳章

回覆 linlai 的帖子

你好呀! 我囝跟你囝囝可以做同學啦!

b3410 發表於 20-3-27 09:10
數據王

按照幾間名氣直資網上fee remission calculator/公開既學費減免計算方式(如YWC用AFI比例)去計:

情景 (1): 3人家庭, 年收入 60萬, 月租/供樓支 14000, 資產50萬

情景 (2): 3人家庭, 年收入 60萬, 月租/供樓支 18000, 資產50萬

學費減免百份比

SPCCYWCDBSSPC
情景(1)20%0%0%25%
情景(2)60%0%0%25%

主要差距, 在於SPCC有合理地考慮家庭供/租樓支出 (SPC只計上限每月 14K去扣減, DBS 完全無扣減, YWC既AFI計算方式唔知有冇扣減, 但扣咗都係好難先有得減免)

b3410    發表於 20-3-27 10:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

IloveJJ 發表於 20-3-27 10:20
如果個學費減免咁實在咁多人申請到,就唔會用得咁少啦!

我朋友話我知匯基成半攞獎學金入讀,呢 ...

所以我從來覺得唔會話負擔唔到入讀唔到。只係捨唔捨得問題。我聽過一個case係突登自己辭職,好讓自己小朋友用fa scheme 入spcc.

學費減免同獎學金係唔同性質嘅項目嚟。用得少,並非唔實在同申請唔到,而係實在好多討論區嘅人,一知半解講到直資學校係貴族學校咁,會被歧視,令原本可以得到資助嘅家庭卻步。
只係個人睇法,亦可能好多人嫌遠,又或者佢地担心讀唔上...不過我認為學校收得你,會盡力教好啲學生,結果會自己說話。

ucw 發表於 20-3-27 09:57
好清晰

02413124 發表於 20-3-27 10:37

所以我從來覺得唔會話負擔唔到入讀唔到。只係捨唔捨得問題 ...
我真係唔係好肯定,近年FA Scheme 要唔要有學校推薦同 support documents 嗎?

6個學生中唔可以有5個家庭收入少於696-812K,(仲唔可以計房屋支出),否則,收啲學費會用晒~

似乎,唔係用家肯唔肯付,係學校肯收幾多嘅因素多啲,去到IB影響仲大~~~

ABC-DAD 發表於 20-3-27 11:06
我真係唔係好肯定,近年FA Scheme 要唔要有學校推薦同 support documents 嗎?

呢個係上年case,級十內,亦得知已被推薦及入讀

其實輔小上嘅嘅一條龍學生好大部分都無學費減免。
呢點係直資龍校係一個基本學費結構嚟。
無咩想像空間啦嘩。
合資格申請嘅家庭放心去申請入讀,只要對自己小朋友夠信心同支持就心安理得。

ucw 發表於 20-3-27 09:57

Disposal Income唔係只係收入減租金/供樓支出咁簡單

其實會計埋資產淨值 (主要係計存款和投資), 咁會大大影響Disposable Income, 而每間個計算限額同方式都不同 (SPC 係over 40萬就會以餘額2%去計, SPCC係over 50萬以餘額10%去計)

The disposable income here is just simply the annual income less mortgage payment/rental expense, for comparison between DSS schools regarding the net tuition fee paid as a percentage of what the family has to spend.

There are different factors affecting affordability of families and we can add many more. What I use here is what you suggest in case setting.

"Disposable income" in this context is not what SPCC is used in its remission formula.
‹ 上一主題|下一主題