用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
樓主: Ygbc
go

聖保羅男女vs瑪利諾   [複製鏈接]

02413124 發表於 20-3-22 15:37
可能樓主問定

不是,她是在請樓主可參考她大女 舊年的決定,選 SPCC 棄MCS

Sheep06 發表於 20-3-22 15:47
不是,她是在請樓主可參考她大女 舊年的決定,選 SPCC 棄MCS

如果上年spcc 係waiting 收?或本身mscp 級頭收到spcc offer?

Sheep06 發表於 20-3-22 15:24
係!我都唔明 如果SPCC 一早註冊,點會 MCS 收???定還是 MCS 收左, SPCC 臨尾 call waiting 入

...

上年情況特別,瑪記特設2nd in,好似in的人數同收的人數相若,減番D神直收左的,幾肯定有2nd就有位。

02413124 發表於 20-3-22 15:39
可能讀緊MCSP?

她不是,去年考入 SPCC 的 5個 MCSPS 學生,我全都認識。

Sheep06 發表於 20-3-22 15:44
佢舊陣時好似有post說女兒是三私一直的

fatman69 發表於 20-3-22 15:51
上年情況特別,瑪記特設2nd in,好似in的人數同收的人數相若,減番D神直收左的,幾肯定有2nd就有位。
...

問題係學校如何得知申請學生係已經註冊直資呢?註冊咗唔一定去見,去見嘅唔一定會講,仲未收嘅又大家有可能重叠,面試開口話收又違規~~~

mcl203 發表於 20-3-22 16:42
問題係學校如何得知申請學生係已經註冊直資呢?註冊咗唔一定去見,去見嘅唔一定會講,仲未收嘅又大家有可 ...

瑪記當然吾知邊個入左直資,只是2nd in的人只比學位略多,心水清的家長都知有2nd就係一種暗示,這亦比多個選擇已有直資offer在手的學生。

fatman69 發表於 20-3-22 17:13
瑪記當然吾知邊個入左直資,只是2nd in的人只比學位略多,心水清的家長都知有2nd就係一種暗示,這亦比多個 ...

心水清,似乎有別於開口講,亦似乎停留於一廂情願階段吧~~~

用自行位去推敲MCS見嘅二面學生機會率,去配對佢哋嘅自行位,亦只係估估下吧,須知MCS估估下咁諗係有用唔少自行位收自己小學部學生~~~

mcl203 發表於 20-3-22 17:15

心水清,似乎有別於開口講,亦似乎停留於一廂情願階段吧~~ ...

當時情況係EDB剛宣布下年官津可3月公布自行,覺得校方係想早一年作出一些測試!相信咁明顯,會有一些家長會考慮的。
瑪記收生其實幾進取,認識SPCC高班師姐,當年自行有報MCS,到7月收到校方電話,問入了邊間同會否考慮返瑪記。每間校都想收多D优異生,想多些方法去收,都好正常。

fatman69 發表於 20-3-22 17:33
當時情況係EDB剛宣布下年官津可3月公布自行,覺得校方係想早一年作出一些測試!相信咁明顯,會有一些家長 ...

上年3月做測試?應該仲係違規噃~~~

至於7月中打開口牌問,若係咁就可能性大得多,從而知道原來自己係正取生~~~

mcl203 發表於 20-3-22 17:37
上年3月做測試?應該仲係違規噃~~~

至於7月中打開口牌問,若係咁就可能性大得多,從而知道原來自己係 ...

做個「等額」2nd in有什麼達規?只可以話取巧!
你若有SPCC/DGS呢類神直揸手,當然吾會志在這種明示,但對未有offer的同學來說,確對信心增強不少!

fatman69 發表於 20-3-22 17:53
做個「等額」2nd in有什麼達規?只可以話取巧!
你若有SPCC/DGS呢類神直揸手,當然吾會志在這種明示,但對 ...

似乎,你睇唔明我所講嘅當中可能性~~~

一日唔係開口講,都只係一廂情願~~~

mcl203 發表於 20-3-22 18:01
似乎,你睇唔明我所講嘅當中可能性~~~

一日唔係開口講,都只係一廂情願~~~

你都似乎睇吾明我講,你若揸住神直offer,當然就吾會在意,但對一些只有二線直資在手的,就會有一定考慮!
每人計算不同,就算開埋口又如何?到時冇位又可點做,風險管理也是一種學問。
仲記得幾年前在EK流傳有人放棄DGS/SPCC double offer,全心等7月尖沙咀女校收,呢D傳聞你又信吾信呢?

fatman69 發表於 20-3-22 18:13
你都似乎睇吾明我講,你若揸住神直offer,當然就吾會在意,但對一些只有二線直資在手的,就會有一定考慮! ...

,討論起步點:註冊咗SPCC,MCS點收?

回:精簡版- 好似in,減番D,幾肯定

當中:好似=事實? 減番D=人數? 幾肯定=100%,係咪有D茅盾位,咁呢?~~~

mcl203 發表於 20-3-22 18:18
,討論起步點:註冊咗SPCC,MCS點收?

回:精簡版- 好似in,減番D,幾肯定

簡單D講SPCC收左,仍可3月in官津,in完仲有空間可抽飛的,一樣可等官津。
在EK交流,好多都係聽前人經驗去估算,所以信吾信,做吾做得到都係睇自己。

簽名被屏蔽

fatman69 發表於 20-3-22 19:04
簡單D講SPCC收左,仍可3月in官津,in完仲有空間可抽飛的,一樣可等官津。
在EK交流,好多都係聽前人經驗去 ...

你又偏離左喎~~~

問:註冊左SPCC,點知MCS收咗!

事實: 正在SPCC就讀!

莫非,放棄左SPCC,7月真係MCS收咗,再放棄MCS,去叩返SPCC ?

麻煩你解釋吓,你之前又話7月MCS call返班無派位嘅正取生,嘅~

重點係: 點知? ~~~

jli008 發表於 20-3-22 19:05
吾出奇。

好多人真係怕抽獎,所以係直資都報,揸住幾個二線直位一D吾奇。
上年MCS突然加2nd,有人心水清計算個hall等候人數,推算出命中率,當然又係「估」,冇開口話實收,但對只有二線直資在手的,都會思考進退!

mcl203 發表於 20-3-22 19:13

你又偏離左喎~~~

算啦!大家都係SPCC家長,無謂為MCS的程序爭論,我都講左好多,吾講啦!吾知其他人明吾明?

fatman69 發表於 20-3-22 19:20
算啦!大家都係SPCC家長,無謂為MCS的程序爭論,我都講左好多,吾講啦!吾知其他人明吾明?
...

利申,無考過SPCC,無玩過自行,㗎~
‹ 上一主題|下一主題