用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金出左 offer
樓主: ywtsang
go

羅氏基金出左 offer   [複製鏈接]

PINK2007 發表於 20-3-29 11:55

現在還有JM收到後補位call嗎?
唔會收100人咁多喇, 班房無位坐, 舊年我仔個屆話收80幾人, 最後只收了70幾人....
有5班, 每班40人......

舊年只CALL到A的學生....

羅氏係揀人2ND IN的

JHsbb 發表於 20-3-30 06:02
唔會收100人咁多喇, 班房無位坐, 舊年我仔個屆話收80幾人, 最後只收了70幾人....

請問其實是 A**優先還是A優先?

Thanks
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

newrider1 發表於 20-3-30 08:44

A**系最先
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

JHsbb 可以講下你仔呢幾個月校園生活,老師、同學、課程適應嗎?直資學校比較自由,學生會放緃d?
我已經諗定如果讀要補習!

Hi all,
Just rec'd call this morning and ask to register within 2 days.

My son is in A* team.

FYI to all

小天子 發表於 20-3-30 12:19
Hi all,
Just rec'd call this morning and ask to register within 2 days.

Thanks for your information.

Will you take the offer since it is a good school with great potential to have good progress?

newrider1 發表於 20-3-30 08:44

次序係 A**, A*, A如此類推......

更新下資料, 唔知中六有4班定5班(亞仔話唔知), 如果校長話收100人,可能有多1個班房呱....

請問上年是否全部都係出waiting
無reject?

PINK2007 發表於 20-3-30 10:07
JHsbb 可以講下你仔呢幾個月校園生活,老師、同學、課程適應嗎?直資學校比較自由,學生會放緃d?
我已經 ...
我覺得好睇個人問題, 我仔小學(超級HAPPY SCHOOL)有3個入羅氏

校園生活
我仔(小6級13)--初時唔習慣學模式, 多怨言, 現在習慣了, 但仍然多怨言
男同學A,(亦係亞仔老友, 小6級17)--初時

唔習慣學模式, 多怨言

, 現在習慣了, 怨言仍有
女同學B(

幼稚園及小學同學,

小6級1)--非常愛學校, 好快適應

老師

我仔--話教佢個D老師好惡, 得2,3個老師係好人....

男同學A--教佢個D老師都OK啦, 有D都幾好人...

女同學B--教佢個D老師都不錯, OK呀

同學

我仔--遇正幾個老友都係機佬, 所以好快係O CAMP已經FRIEND了(O CAMP同組的大部份編入同一班)

男同學A--

初初自已食飯或者搵我仔一齊食, 過左2,3星期有自己朋友了, 同同學一齊食, 但仍然留戀小學同學, WHATSAPP只同小學同學傾計, 中學的就少D

女同學B--

係O CAMP已經識到同學, 所以同同學關係OK

課程

我仔--超級唔慣, 深, 多, 難

男同學A--

超級唔慣, 深, 多, 難

女同學B--需

然難,深, 多, 但好勤力搵資料, 讀書, 留心上堂, 停課期間都好努力

總括

我仔--上中學後, 我無跟任何野, 懶散晒, 乜都求求其其, 合格就算, 上堂常發夢, 考試溫書好HEA, 但成續竟然可以係中間, 如果佢上心D, 勤力返少少, 佢成續可以係中上個班, 我

要佢學習自己攪, 自己的事自己做自己負責及承擔, 唔試過撞板唔會成長

男同學A--上堂留心聽書

, 比我仔認真少少, 成續同我仔差不多

女同學B--

幼稚園班至今都係一個品學兼優學生, 上堂非常留心, 超級勤力, 所以唔駛講,非常一流的女同學

直資學校比較自由,學生會放緃d

完任唔係, 現今課程深到爆, 仔有D老友除了讀羅氏外, 別分有讀培基(1), 聖士提反(3)同學, 畢業個屆家長WHATSAPP GROUP, 都話真係要好好安排自己時間及勤力, 學校D野太深, 好多家長已經唔識, 要同仔女一齊搵資資料, 仔小學同學有超過6成幾人讀直資及國際學校及外國讀書, 3成幾讀津校

JHsbb 發表於 20-3-30 13:22
我覺得好睇個人問題, 我仔小學(超級HAPPY SCHOOL)有3個入羅氏

校園生活

Thanks

JHsbb 發表於 20-3-30 13:22

校園生活

好奇一問,請問那位女同學既然是級一,為何不去其他學校?請不要誤會,不是說羅氏不好,只是級一的女孩子,應有更多選擇!~~    

剛剛都接到電話通知去註冊, 備取生A* 類別 !

A* waiting 星期六收到call,今天註冊了

回覆 JFNL 的帖子

恭喜! !

我都會去幫小朋友註冊, 而家知道收左個心都定D.

回覆 JHsbb 的帖子

我同小朋友去過開放日, 感覺係一間唔錯既學校, 其中佢介紹學校有發展航天航空科技, 果度我好深刻, 話遲D學校會有模擬飛機駕駛倉, 有興趣既學生可以參加學習駕駛飛機.

pingu_k 發表於 20-3-30 14:21
好奇一問,請問那位女同學既然是級一,為何不去其他學校?請不要誤會,不是說羅氏不好,只是級一的女孩子 ...
我都有好奇問同學媽媽, 媽媽話女只喜歡羅氏, 女喜歡就可以了, 就係咁多

JHsbb 發表於 20-3-30 23:00
我都有好奇問同學媽媽, 媽媽話女只喜歡羅氏, 女喜歡就可以了, 就係咁多

對羅氏情有獨鍾~女同學是不是超愛科學,所以看中羅氏呢方面資源豐富呢?難得媽媽不追捧名女校,尊重女兒

pingu_k 發表於 20-3-30 23:34
對羅氏情有獨鍾~女同學是不是超愛科學,所以看中羅氏呢方面資源豐富呢?難得媽媽不追捧名女校,尊重女兒  ...
我未有機會見到女同學, 下次有機會見到佢會訪問下佢, 佢由細到大讀書都好叻的

pingu_k    發表於 20-3-31 12:00

回覆樓主:

羅氏校舍大,又有私家泳池,設施設備充足,相反很多傳統官津學校都較陳舊, 羅氏當然有它可取之處啦。
‹ 上一主題|下一主題