用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎?
樓主: momopch
go

陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎? [複製鏈接]

Nomos 發表於 20-3-23 13:39
Smc語景很好,我也是看中這點。好多人又未必心儀佢中學,始終升大學透明度不高。但如果入tsl,真的拼博6年 ...
你識既小朋友已識計雙位乘數,好厲害啊!我囡囡係細b,學術ok 啦,英文較好!

momopch 發表於 20-3-23 13:54
你識既小朋友已識計雙位乘數,好厲害啊!我囡囡係細b,學術ok 啦,英文較好!
...

細b也考入,也是叻叻小孩。

Nomos 發表於 20-3-23 13:55
細b也考入,也是叻叻小孩。
謝謝!佢都係有點靠運氣吧!

TSL for me

回覆 愚傑 的帖子

謝謝人意見啊!你覺得TSL 有甚麼優勝地方?

除左升學數據
我有睇下佢地校園電視,都幾岩feel

但最後都係要升中谷一谷

momopch 發表於 20-3-20 10:38
囡囡有TSL和SMC offer,難以決擇,大家可幫忙給予意見嗎?囡囡專注力強、動靜佳宜,理解力和溝通力佳。
交 ...
TSL 比較多叻囝叻囡,而家長比較上,亦比 SMC 家長 aggressive, 留係 Tsl , 你又想考到 band 1 B 或以上既中學,小朋友本身要好 smart,亦要勤力,如果你唔係 aggressive 家長,TSL 會令你辛苦

我以前我都好心儀TSL.. 但了解完...我心儀SMC more..因為有龍此終有保障....追6年成績都好辛苦....而且TSL 多數去顏保玲....呢間中學我唔了解....但我估相對有聯繫......我相信小朋友喺TSL 要好 top 先再同到出面 fight 名中...而且SMC  小班呢點比起TSL 又有優勢....加上SMC DSE 成績近幾年都好左....呢間 SMC 雖然唔算好出名....但就可能有機會因為自己小朋友而出名....等同港大同一樣......幾年前都無乜人識....近年出左狀元就勁多人報。....其實家長目標不要只在DSE ...重點了解小朋友適合咩既小學。

abcabc123456 發表於 20-3-25 11:16
我以前我都好心儀TSL.. 但了解完...我心儀SMC more..因為有龍此終有保障....追6年成績都好辛苦....而且TSL  ...
好同意你所講,我女有同學讀TSL, 聽完佢分享,只係小一,已感覺一d都唔輕鬆,所以我覺得個天幫我安排左最岩我地既學校

ho_yan2406 發表於 20-3-25 14:23
好同意你所講,我女有同學讀TSL, 聽完佢分享,只係小一,已感覺一d都唔輕鬆,所以我覺得個天幫我安排左最岩 ...

只是小一,可以分享下點唔輕鬆嗎?thx

Nomos 發表於 20-3-25 18:03
只是小一,可以分享下點唔輕鬆嗎?thx
聽佢講學既野都深,佢都話原來唔輕鬆,又可能我女太輕鬆,有比較下覺得佢地辛苦,但應該一般學校都係咁

我係TSL 用家,其實TSL 功課唔多,測考唔多,課程無教快,但英文係Tailor made 嘅,同出面無得比較。考試亦唔會教淺考深。而同學個個都活潑好動,轉數快英文好,我覺得同學真係好多叻人,所以要考頭唔易。但學校係唔催谷嘅,著重soft skill,至於家長谷唔谷就睇個人。按道理當然有龍揀龍,但按小朋友發展就每人唔同。所以 vs, 每個人都不同意見,祝早日揀到心水,放位比其他有需要人士。

http://www.hkopentv.com/#/videopage/BW01828

楊校長最新訪問,有興趣可睇下

回覆 愚傑 的帖子

謝謝意見啊!

回覆 DevilPig 的帖子

謝謝啊!知道相比之下,讀SMC會相對輕鬆d!

回覆 abcabc123456 的帖子

感謝詳盡既意見啊!根據小朋友性格來選校是沒錯的!🙏

回覆 fishball_cream 的帖子

謝謝詳盡的意見啊!一選定了一定盡快放位出來!🙏

TsL 程度上可能深過SMC, 但跟TSl家長傾談,確實強烈感到TSL學生的升中壓力,以我所知,TSl 校長會為頭级十的學生寫類似推薦信的信,讓這十位能提早考入一些勁的中學,eg DBS; 能做到級十內當然要多年努力,尤其每一科都要計分,聽聞級十內只有兩、三個女孩子,因男仔數學比較強,中英文當然是主科,所以如只有一科強、另一科弱便難入級十。
所以一條龍的SMC確實對不是那麼aggressive的家長和學生吸引。

GreenMaDad 發表於 20-3-30 14:42
TsL 程度上可能深過SMC, 但跟TSl家長傾談,確實強烈感到TSL學生的升中壓力,以我所知,TSl 校長會為頭级十 ...

假如小朋友有能力在TSL考級十內,咁基本上小朋友讀大部份學校包括SMC也不用太擔心升中。SMC級頭學生升中也有更上一層樓的能力。但問題是,what if小朋友在tsl是中下游份子?咁升中的壓力真的很大。身邊有朋友子女讀TSL, 小朋友成績中中挺挺,無體藝專長;不是不想agressive; 但考試不是我考,更不是只有自己個小朋友考;媽媽真的很憂心。有對手。要搞升中,我會傾向用較保守的想法。當自己小朋友在TSL考中游時的升學安排去考量。

lambeanmama 發表於 20-3-30 16:28
假如小朋友有能力在TSL考級十內,咁基本上小朋友讀大部份學校包括SMC也不用太擔心升中。SMC級頭學生升中也 ...
識得有些讀tsl中下游的小朋友的家人每年都會為小朋友考插班試去一些直资龍校。咁當然只係一少部份人,人各有志!
‹ 上一主題|下一主題