用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 地鐵同站出收$10
go

地鐵同站出收$10 [複製鏈接]

地鐵同站出收$10

有冇人試過比佢收咗$10呀?
你地有冇上訴呀?

Re: 地鐵同站出收$10

邊有得上訴, 只怪自己唔記得   
我都比佢

試過啦 ,10年唔塔一次個次因為要去第二個站比野人,咁無出站坐番車返轉頭,向番同一個站出,點知重要去服務台罰左$10添。

地鐵真係算死草, 年年都有大把錢賺重要左渡右渡, 而家連十送一都無埋, 真離譜.

我都唔記得佐呀, 好彩睇到呢到炸, 我重林住一陣間放工叫個工人帶個女比我, 我唔出, 可以節省 d 錢添, 好彩, 好彩

Charlotte,

上次已經有新聞報導話地鐵會收 $10 附加費如果乖客在同一個站入閘後超過一個鐘後再出閘

王國長老

我記得無一個鐘咁耐架!如果唔係成個鐘過完海再番轉頭都夠時間喇!我由北角去TST都唔使半個鐘。

Charlotte 寫道:
唔該晒咁多位!

死啦!我真係好"背",真係冇留意,好彩有你地話我知jet。咁即係話入閘一小時內出就冇問題啦!我會記住架啦!多謝咁多位!

等我講比你地知啦!
係20分鐘,記住,只得20分鐘.
我就係昨晚去pick up個仔,只係搭一個站,來來回回剛剛20分鐘.見佢扣我$10,激死我呀!你話呀!我去一個站都要20分鐘,時間咪係浪費咗'等車'囉!
我投訴緊佢呀!
咪睇下有冇人上訴得直囉!   

我試過比地鐵扣10元(原站入原站出但已過了時限)所以現在
我會早一個站落車行番返屋企或者我選擇在早兩個站出
閘然後再入閘,這麼都是扣$3.8+3.8= $7.60(即扣少
$2.4元)

其實20分鐘太少了,為了打擊courier,累了我們小市民啊!

這種例子我公司都有:

話說10幾年前, 取1天病假是不需醫生紙的, 但有些同事不懂節制, 下下睡過頭便說病了"不上班";後來便演變成1/2病假不用醫生紙。 結果, 依然不斷有人濫用這個寬限...於是, 現在總之是病假便要醫生紙!我們知道是那幾位同事濫用的﹐被我們罵了過狗血淋頭呀!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我用10送1的免費ticket就無事, 我又試過買單程飛, 點知都唔得(出唔到閘), 咁我又唔想比$10, 我就攞張八達通去服務站, 話係上一個閘入而家出唔到, 比佢扣番$3.8.

請問各位有乜好方法?   :tongue:

我早知佢哋呢個policy, 亦俾地鐵扣過錢嘞! 我當時係有需要唔出閘嘅, 算啦!

最低消費$3.8+4

你可入閘前先買一張ticket for 入閘, 到你返回去你先前入閘個station, 你張ticket 一定用唔到, 然後你用張八達通過一次入閘機, 并立即出閘便可. 先前所買的ticket 就再不須要用lu, 掉左佢就得law.
angelymama 寫道:
我用10送1的免費ticket就無事, 我又試過買單程飛, 點知都唔得(出唔到閘), 咁我又唔想比$10, 我就攞張八達通去服務站, 話係上一個閘入而家出唔到, 比佢扣番$3.8.

請問各位有乜好方法?   :tongue:

wow....good method~~

大家知否九鐡有無類似收費?

‹ 上一主題|下一主題