用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反 vs 匯基 vs 中華基金 vs 顏寶鈴 vs 坑真 vs 聖 ...
go

聖士提反 vs 匯基 vs 中華基金 vs 顏寶鈴 vs 坑真 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

聖士提反 vs 匯基 vs 中華基金 vs 顏寶鈴 vs 坑真 vs 聖羅撒

幸運地前4間都有offer。純綷比較近年DSE成績,請教各位邊間好D?
另請教呢幾間校風有很不同的地方嗎?近年有冇邊間有負面新聞嗎?(NPL已知。)

謝謝!
   9    0    0    1

lhyxxx 發表於 20-3-18 16:43

聖士提反 vs 匯基 vs 中華基金 vs 顏寶鈴 vs 坑真 vs 聖羅撒

幸運地前4間都有offer。純綷比較近年DSE成績,請教各位邊間好D?
另請教呢幾間校風有很不同的地方嗎?近年有冇邊間有負面新聞嗎?(NPL已知。)

想問問: 樓主住邊? 學費有 concern 嗎? 小朋友有無打算將來去海外讀高中 / 大學? 樓主小朋友對基督教信仰抗拒嗎?

幸運地前4間都有offer。純綷比較近年DSE成績 ...

在搜尋中打[聖羅撒 dse]就會有DSE的成績了,重複打以上咁多間學校名稱即可

樓主如果有以上頭四間的Offer,相信自行坑真和聖羅撒機會頗大,而你又心儀官津,又band 1 生,萬一自行失手,疊埋心水等大抽獎好過啦

聖羅撒咁快知?唔係所有資助/官立學校都要4月7 先通知正取生?

回覆 lhyxxx 的帖子

如果是St Stephen's Girls, 就係聖士提反最好.

IYY 發表於 20-3-18 17:52

如果是St Stephen's Girls, 就係聖士提反最好.

樓主已經有offer , 所以應該係赤柱st Stephen

St Stephen girl 津校喎。近兩年坑真 DSE 成績很好,JUPAS offer rate 都在 90%以上,這幾間來說應是最好的

小時了了 發表於 20-3-18 17:02
想問問: 樓主住邊? 學費有 concern 嗎? 小朋友有無打算將來去海外讀高中 / 大學? 樓主小朋友對基督教信仰 ...

交通可解決,宗教冇所謂。學費都ok。
其實報之前都做過少少調查,不過呢個決定好重要,所以想慎重d聽下意見,尤期這幾間成績應該相差不遠。

ET0911 發表於 20-3-18 17:47
聖羅撒咁快知?唔係所有資助/官立學校都要4月7 先通知正取生?

聖羅撒未有offer啊。

eli_leung 發表於 20-3-18 17:58
樓主已經有offer , 所以應該係赤柱st Stephen

對,是赤柱聖士提反。ssgs冇報。

IloveJJ 發表於 20-3-18 18:05
如果你只考慮DSE, 頭4間就應該聖士提反最好,但坑真會否更好呢?

我無數據,純粹直覺,因為一般B1女校成 ...

我都諗緊,好唔好放棄哂直資等自行呢?定係點都登記一間呢?
校風方面,其實我覺得間間band 1都差不多?
中學畢業後一定出去讀。

IloveJJ 發表於 20-3-18 18:26

咁梗係登記一間先啦!

是否無可能登記兩間直資?

我仔係有幾個同學先有中基offer,後來SSC收咗就放棄中基,另外兩間直資唔清楚
8-)

mikalaw 發表於 20-3-18 18:00
St Stephen girl 津校喎。近兩年坑真 DSE 成績很好,JUPAS offer rate 都在 90%以上,這幾間來說應是最好的 ...

我之前都有留意坑真近年dse。如果唔計赤柱聖士提反,是否都好過滙基、中華基金、聖羅撒?

滙基是否不適合文靜女生?

醒目開學勳章

你同1時間可以hold 4間直資?我見啲post話中基同npl隔日要回覆,匯基同ssc都好似幾日內要覆

在你小朋友的 level 中基應該不須要,有部份坑真小學生因入不到坑真中才去中基的。滙基的用家口碑很好,St Stephen 就冇研究。
‹ 上一主題|下一主題