用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts vs Vic (HMT) PN
go

Harts vs Vic (HMT) PN [複製鏈接]

兩間都收到Offer,細B,大家覺得兩間有何優劣?邊間對細B好點?邊間大人同細路都會開心啲?好少見到VIC(HMT) 嘅comment,所以想了解多啲. Target 直資or 私. Thanks a lot!
   1    0    0    0

回覆樓主:

Both am?
Same offer but target international...I probably will go vic hmt.

Vic am Harts pm.. when I applied Harts i picked pm..

lullabyby 發表於 20-3-19 10:32
Vic am Harts pm.. when I applied Harts i picked pm..

你決定去哪家嗎?

想看看有冇用家意見啊。。。

回覆 lullabyby 的帖子

我會揀Harts, 小班教學師資好愛心學校, overall好平均, 真正為教育為學生.
利申: Harts 用家

回覆 179086501Xinyi 的帖子

i picked vic finally. you?

Harts 本地老師和外籍老師都很好,本人兩個小朋友都是讀Harts 。

lullabyby 發表於 20-3-24 23:06
回覆 179086501Xinyi 的帖子

i picked vic finally. you?

Me too! So we will be classmates

回覆 SarahGil 的帖子

我囡囡今年9月都會入讀Harts K1, 請問入直私成績好嗎? 另外要好多外補? 如果LH都收左你會點選擇呢? 因為少啲真正Harts既用家, 但好好奇裡面其實實際出嚟既學生成績好唔好, 小一小二會唔會追唔到呢?
謝謝妳

回覆 kaki_0127 的帖子

我小朋友上年Harts畢業而加係出名谷同深的傳統名龍校讀小一函接得好好, 暫時冇外補, Harts 課程都夠用.

SarahGil 發表於 20-3-30 09:23

我小朋友上年Harts畢業而加係出名谷同深的傳統名龍校讀小一函接得好好, 暫時冇外補 ...

請問HARTs local 班教中英文的比例是否各一半?thanks

回覆 cho127 的帖子

Yes, 每班至少一本地及一NET Teacher, 另外每日20分鐘普通話. 我地屋企母語係廣東話, 我小朋友英文同普通話都接近native.

SarahGil 發表於 20-3-30 09:23

我小朋友上年Harts畢業而加係出名谷同深的傳統名龍校讀小一函接得好好, 暫時冇外補 ...

想請問一下你小朋友上年畢業係自己考入名小定世襲?同埋你嗰年畢業嘅小朋友啲Offer好唔好呀?

回覆 SarahGil 的帖子

好多謝你解答, 咁我個心都定啲, 因為入唔到其他名幼, 做過research覺得Harts都幾好,但怕課程太淺小朋友唔夠競爭力。想問你係K1-K3時洗唔洗外補學術? 同埋其他同學仔都唔洗自己狂谷?

我Join左International班, 想小朋友學好英文普通話, 但發覺大部份媽咪都選擇Local class, 話小朋友見小學時個人會定啲, 係咪真係咁架?

謝謝你的幫忙!!~

回覆 lisafung88 的帖子

Harts placements result 一目了然: -

http://www.hartspreschool.com/en/school.php
大部份考來的, 少部份世襲及叩門, 未計有d考到受歡迎學校如APS 同SFA 但有更好offer放棄了.  個人估計同其他一眾名幼比例分佈都是差不多情況吧

大部份都會上下phonics同面試班同其他課外活動,又唔覺其他人有狂外補的情況出現.
多數本地家長會揀本地班, 所次較受歡迎. 但有d家長此著重普通話多d都會揀international class.

SarahGil 發表於 20-3-31 09:36

Yes, 每班至少一本地及一NET Teacher, 另外每日20分鐘普通話. 我地屋企母語係廣東話,  ...

1)PN 係咪直升k?
2)PN 係咪都有PE、music and art 專科專教?學費已包?
3)PN 同K 有letterland/ phonics 學?
4)K2 還是K3 開始有得上小學面試班?

Thanks

1)PN 係咪直升k? Yes
2)PN 係咪都有PE、music and art 專科專教?學費已包?Yes

3)PN 同K 有letterland/ phonics 學?Yes

4)K2 還是K3 開始有得上小學面試班?Only start from Sept of K3

SarahGil 發表於 20-4-26 15:01

1)PN 係咪直升k? Yes

請問學校有冇安排校車/媬姆車公司,還是要家長自組路線?
Thanks
‹ 上一主題|下一主題