用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? ...
樓主: kksushi
go

官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 20-3-21 00:15
文科或者係,理科多嘢讀,一開始已備戰,密集測考。

我知密集程度我校無貴校咁多,阿女上學期好享受於做實驗中,可惜停課幾個月令到"密月期"提前完結無得增加佢嘅"愛科指數",現在希望學校可以响暑假補課補做番D實驗學習啦?!唔想佢無乜高中的快樂時光可回憶就直入中五備戰狀態,不過都無辦法。今年點都好過班中五中六生了。知足便算。

YmOra 發表於 20-3-21 10:03
我知密集程度我校無貴校咁多,阿女上學期好享受於做實驗中,可惜停課幾個月令到"密月期"提前完結無得增加 ...

我哋學校已經出通告話唔會延後暑假了⋯⋯

little_yolky 發表於 20-3-21 10:57

我估最終都係睇情況,UK Tour上個月仲叫交deposit,但宜家最終都取消了。

gigayan 發表於 20-3-21 11:05
我估最終都係睇情況,UK Tour上個月仲叫交deposit,但宜家最終都取消了。

我就希望補下課,兩個禮拜都好。

little_yolky 發表於 20-3-21 11:12
我就希望補下課,兩個禮拜都好。

我女竟然話贊成全民留班,佢話今年都唔知學咗乜,我都估佢唔到咁好學

IloveJJ 發表於 20-3-21 11:25
中學定小學?

中學。阿妹小學又已經出通告,話一定延期暑假。阿妹面都黑埋

gigayan 發表於 20-3-21 11:38
我女竟然話贊成全民留班,佢話今年都唔知學咗乜,我都估佢唔到咁好學
...

都唔係丫,咪跟住個課程走緊,阿大都無話特別有乜問題。阿妹鍾意做網上功課多D添。

little_yolky 發表於 20-3-21 12:40
都唔係丫,咪跟住個課程走緊,阿大都無話特別有乜問題。阿妹鍾意做網上功課多D添。
...

學你上次講,都唔係科科跟進度,英文已經咪好似無乜嘢做,係Oral有d嘢做吓~

Exam又無..... Quiz Test又停晒.....  返學係會多d戰鬥意志嘅

gigayan 發表於 20-3-21 12:56
學你上次講,都唔係科科跟進度,英文已經咪好似無乜嘢做,係Oral有d嘢做吓~

Exam又無..... Qui ...

戰鬥意志呢樣係真既。阿大都卸甲就知。不過佢哋英文平時都唔知學乜就真⋯⋯我係覺得科學會有影響,始終無咗實驗,齋睇片唔夠真實。

little_yolky 發表於 20-3-21 13:00
戰鬥意志呢樣係真既。阿大都卸甲就知。不過佢哋英文平時都唔知學乜就真⋯⋯我係覺得科學會有影響, ...

係啦,IS無晒實驗做,理解能力下降

Danielhk 發表於 20-3-18 21:09
online課堂重要嗎?不重要嗎?為什麼重要?為什麼不重要?根據何在?

老師錄制課程任同學自由觀看, 我覺得比online上堂 更加適合, 我小朋友小學每日已經有幾課都要online上堂, 每堂只有半個鐘, 老師整下跌序,整下點名,一路教一路問同學問問題, 有時小朋友電腦又有technical問題, 基本上可以正式教書只係得幾個字時間, 每日又要take attendance, 你唔上堂老師會打畀你。

IloveJJ 發表於 20-3-21 14:18
我哋老師講話實驗留返復課做,中學應該都會返到學,到時做返就得。我哋呢排教human reproductive system  ...

係咪講DNA過課?阿大話呢課唔明,其他都明。

little_yolky 發表於 20-3-21 10:57

我估要睇埋幾時可以復課,原本4月有機復課嘅話都仲有兩三個月教書。但,因昨晚教育局公佈"復課另行通知",變數仍然好難講。

YmOra 發表於 20-3-22 08:19
我估要睇埋幾時可以復課,原本4月有機復課嘅話都仲有兩三個月教書。但,因昨晚教育局公佈"復課另行通知" ...

無錯.... 分分鐘一復課就考試,考上學期教嘅和宜家嘅e-learning範圍,又或者疫症太嚴重,真係9月先見.....

變數太多了

YmOra    發表於 20-3-22 18:35

gigayan 發表於 20-3-22 10:54
無錯.... 分分鐘一復課就考試,考上學期教嘅和宜家嘅e-learning範圍,又或者疫症太嚴重,真係9月先見..... ...

依家乜都係假,最希望復活節前可以穩住疫情,唔好有社區感染。保住DSE班同學先,佢哋好可憐,一定要有強大既心理質素至得。
‹ 上一主題|下一主題