用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? ...
go

官中學校, 到而家只有一科online上堂, 有無人一樣? [複製鏈接]

我女今年F1, 升左區內B1官中. 有無人同我地一樣, 而家都只靠自己預習及睇片做功課, 只有一科學學係有用ONLINE上堂, 一星期一堂ONLY.

係米官中資源差到咁, 定係佢地老師都是做又36吾做都係36? 一開學, 學校已比我感覺好HEA, 點知下學期攪成咁, 我身邊朋友大部份連小學都會有每日定時上ONLINE堂, 我女個間完全無............基本靠自己預習ONLY.

已講明開學考試只會推遲一星期, 都吾知點算!! 自己又教吾黎, 根本吾聽我教.

4    0    0    0

回覆樓主:

官校,完全沒online上課,只有自習加功課。

回覆樓主:

哈哈,原來是校友。

回覆樓主:

學校成績滑落不是沒原因的,疫情過後外出補習追回進度吧!

回覆 B哩baba 的帖子

你好, 請問你小朋友中幾呀? 我地剛好中一, 唉, 呢個中一真係好難忙.

不過官校真係比我感覺好HEA, 連校務處d人都係HEA.....好失望!!

kksushi 發表於 20-3-17 14:52

你好, 請問你小朋友中幾呀? 我地剛好中一, 唉, 呢個中一真係好難忙.

睇下邊間,不是個個都hea的!有些會比津校好架,不過大家未遇上。你真是可以有技巧的反映下。

kksushi 發表於 20-3-17 14:52

我仔中三,在停學期間學校是真的做得不夠好,可能資源問題吧!日後只有靠自己追回進度。

B哩baba 發表於 20-3-17 18:32
我仔中三,在停學期間學校是真的做得不夠好,可能資源問題吧!日後只有靠自己追回進度。
...

吓!中三?咁好可憐喔,要選科,真係大影響

little_yolky 發表於 20-3-17 19:59
吓!中三?咁好可憐喔,要選科,真係大影響

都唔可以講可憐嘅,全港學生都受影響,選科已經有初部方向。

B哩baba 發表於 20-3-17 22:14
都唔可以講可憐嘅,全港學生都受影響,選科已經有初部方向。

機會是留給有準備的人。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-3-18 08:43

JJDBB 發表於 20-3-17 22:26
機會是留給有準備的人。

對,有危就有機,現在就是名次上力爭上游選科的好機會。

B哩baba 發表於 20-3-17 22:28
對,有危就有機,現在就是名次上力爭上游選科的好機會。

果然有準備。

JJDBB 發表於 20-3-17 22:26
機會是留給有準備的人。

如果未能復課,可能要靠上學期成績分班,咁就真係『機會是留給有準備的人了』唉!

akys 發表於 20-3-18 13:27
如果未能復課,可能要靠上學期成績分班,咁就真係『機會是留給有準備的人了』唉!
...
我哋學校已經宣佈新安排,考試。。。。。。。延期DD,都會考。

b3410 發表於 20-3-18 13:36
我哋學校已經宣佈新安排,考試。。。。。。。延期DD,都會考。
係呀,有話可能改到6月底,7月頭。但如果疫情持續,尤其有大量外地回流輸入個案,最差情況係今年取消餘下課堂,咁就唔知點安排了。

kksushi 發表於 20-3-16 10:17
我女今年F1, 升左區內B1官中. 有無人同我地一樣, 而家都只靠自己預習及睇片做功課, 只有一科學學係有用ONL ...
我囡Band1官校S4,weekday 整個上午不同科目用zoom 上堂,功課亦多過平時
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

webjen 發表於 20-3-18 16:44
我囡Band1官校S4,weekday 整個上午不同科目用zoom 上堂,功課亦多過平時

你囡覺得每星期一堂夠嗎?

akys 發表於 20-3-18 13:27
...

我諗試一定考嘅,可能復課後,以最短嘅時間,濃縮咁講一次停課時嘅課程,然後adjust考試範圍咁囉。剩餘嘅就暑假補一補。

覺得無咗成個學期好可惜。阿仔小六,都唔知有冇畢業禮行

S-Kwok 發表於 20-3-18 18:03
我諗試一定考嘅,可能復課後,以最短嘅時間,濃縮咁講一次停課時嘅課程,然後adjust考試範圍咁囉。剩餘嘅 ...

可能會無畢業禮行,人多聚集好大問題,好難控制!
‹ 上一主題|下一主題