用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 請教! 觀塘官立小學 升 觀塘官立中學 歷史 ...
go

急 請教! 觀塘官立小學 升 觀塘官立中學 歷史 [複製鏈接]

請前輩們幫忙!!以往觀塘官立小學 約有多少人 升觀塘官立中學??
謝謝!!
   0    0    0    0

牛頭角道嗰間?

根據學校自己公開嘅文件,19 年 16.4% 係觀中同將中,6 年級 105 人,即係 17 人 (唔知點解可以計到 16.4%)。將中唔係聯繫中學,觀塘抽獎位有 14 個。假設觀塘區冇小學生自行將中,平兆 1 個、油基 1 個,藍循 2 個,秀天冇講人數估計都係 1 個,聖安當 1 個,咁觀小都起碼有 9 人入觀中,但唔少學校都冇公開升中資料,而且有公開嘅,都唔係太多人入將官,所以我諗應該有 15 人觀中。

觀中聯繫位 16 個,三間小學分,咁都係平均每間小學 5 個。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

唔該!如果以一班 25人,六年級共 100人 ( 4班)。
即約17人 (16.4%) 入觀官 + 將官 中學,如果得5個左右入觀官中學,即係好多人入將官中學 ( 8=17-5)。
會唔會有D唔係用" 聯系個16個位" 入觀官,機會唔知大唔大呢!
唔知咁推算咁唔咁。

ET0911 發表於 20-3-15 18:45

唔該!如果以一班 25人,六年級共 100人 ( 4班)。

你好似亂左?

小六畢業 108 人,17 人入觀中同將中。假設 15 人入觀中。

將中同觀小冇聯繫,16 個聯繫位冇可能全部佢用曬,咁透過聯繫入可能大概 5-10 人,其他 5-10 人抽獎入。

觀塘區太多小學,又好多冇提供升中,所以好難摸實際情況。

估計觀小 Band 1 生 30%。

明白了。謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題