用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我諗咗好多個晚上
樓主: 艾麗莎mama
go

其實我諗咗好多個晚上   [複製鏈接]

我都有哩個幸福的煩惱,YW vs CKY, 仲未諗到點揀

wcyjessica 發表於 20-4-17 01:58
我都有哩個幸福的煩惱,YW vs CKY, 仲未諗到點揀
我決定yw了,因為cky對於我屋企價錢太貴,仲要計埋其他雜費(校車,樂器...)

回覆 wcyjessica 的帖子

負擔到,又諗住第日出國,100% CKY負擔到,留係香港讀上去,80%CKY

財力係好大考慮因素的話,YW。

tummypooh 發表於 20-4-17 11:45
回覆 wcyjessica 的帖子

負擔到,又諗住第日出國,100% CKY負擔到,留係香港讀上去,80%CKY

「負擔」真係唔係一個主要因素。負擔唔到,根本唔需要考慮;負擔到,要諗既應該係學制。

EK 好多人覺 CKY 扮國際學校,EDB都話係私校,CKY都唔係果個級數!

我個人唔會拘泥於國唔國際學校,其他人覺得唔係咪唔係囉… 但 CKY 肯定同傳統 local schools 教法、方向等等,好唔同。如果要形容,我都只能話佢係行國際學校既一套。

有人會話,project based、stem、活動教學,直私都有啦;從來都唔係有、冇既問題,而係比例問題。

我用兩極少少既實例比較:我一個讀傳統 local school、一個讀 CKY,音樂科一樣有content 講一d音樂家既 background、history。LS 既上完堂就趕住做 report,因為LS 學到幾多,要用功課去量化。CKY既冇功課,小朋友會上下 youtube 搵果個音樂家既作品,同我講下佢背景(佢初小,講既都好皮毛),佢有空間去對佢學習過既消化、懂得對作品既 appreciation。當然,有空間亦等於佢冇LS 咁榨取每一刻學習既機會。家長會唔會接受一年級都只係教簡單加減數?「浪費」咁多時間於非主科?

出國讀書亦唔會係主要因素,DSE 大把人出國。反而家長可能考慮系出國前要爭取機會多學中文。

如果留系香港讀上去,更加要睇係咪認同呢個學制。有人睇IB 係 short cut,但 12年後 IB 係一個風險,一來有 score inflation、non-jupas 既位冇 guaranteed ;二來入得 IB家庭都叫有d資源、有要求,學生實力上係更接近。為一科中文要咁搏?

Ann201403 發表於 20-3-21 13:58

據我所知,cky也不是全部人考IB.

Moonlight819 發表於 20-4-24 23:44
據我所知,cky也不是全部人考IB.

不是全部人考IB,那其餘考什麼?

Ann201403 發表於 20-4-24 23:46
不是全部人考IB,那其餘考什麼?

你可看看學校資料,因此它和真正的IS是有分別的。

看了,找不到沒考IBDP的資料

Moonlight819 發表於 20-4-24 23:54
你可看看學校資料,因此它和真正的IS是有分別的。

當現有分別,CKY係local school,價錢都有分別,中文同IS差好遠!

Ann201403 發表於 20-4-24 23:57

當現有分別,CKY係local school,價錢都有分別,中文同IS ...

你可參考搜尋之前這個post「蔡繼有IB成績」。

Moonlight819 發表於 20-4-25 00:05
你可參考搜尋之前這個post「蔡繼有IB成績」。

你指考IB Cert?聽閒每年有一兩個要考IB cert

tummypooh 發表於 20-4-15 15:15
回覆 hariet909 的帖子

基本上間間直私都係幾千咁報。少都二三千。平均都係三十幾人搶一個位咁。
其實,嚟嚟去去咪又係同一班家。

回覆 Osiana 的帖子

冇錯,所以咪成日都係有幾班人HOLD住幾SET學校的位囉。我諗有神校男女OFFER的,一般都會拎埋神男或神女的OFFER。呢班勁人應該去邊間都有OFFER收。
其他有直私OFFER的,一般一定係手握兩三間起碼。

所以好多時都要等到好後期佢地放出黎,大家先有得郁。
‹ 上一主題|下一主題