用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

dawnhu 發表於 20-3-19 22:20
我係今朝一早8點打去,改到26號MANtoHK呀
你本來都是Manchester ?

Crabtree 發表於 20-3-19 16:42
Yes ah, 我係網上按cancel flight 25/3 , 自動會辦埋退款。
CX綱又有講3月17日或之前買才可免費取消或改期?!唔明白!

hongkeikei 發表於 20-3-19 23:25
謝謝你詳細資料,啱啱試網上Manage Booking 可以自己改26/3有機位但要補£1090-525的差額(emoji)
再睇定啲 ...

我今早訂CX,是否現在可免費取消?

katrinafu 發表於 20-3-19 23:49
可參考CX website

其實只可比3月17日前訂票,先可以full refund.

英子 發表於 20-3-20 15:38
我同意你意見!如果唔係學校停課宿舍要關,我都唔想我仔返香港!
一心諗住考埋個A-Level先返點,所以選擇留 ...
我一樣,細仔考Alevel和大仔大學final year,唔走都係想等多些公布,現在公布曬就安心,唔急要依兩日走,因為兩兄弟好多嘢要執拾,如果順利就28号飛,否則就改機票再遲啲先返香港!現在仲要等公布Alevel用咩成績報大學!

katrinafu 發表於 20-3-20 16:26
相信每個家長都會以最安全的方法去為子女作最佳的安排, 你這個方法好好 , 大家同心抗疫。
返來仲再安排!

noel2010 發表於 20-3-21 03:04
每天的情況有變數,整整一星期了。現在最後連6月中的大學畢業典禮都延到疫情完結才進行,今個星期共收到大 ...
我未取消7月機票,因為兩個嘅學校都未公布!

Crabtree 發表於 20-3-21 11:56
回覆 Taimum 的帖子

sorry, 我今日先望到你msg, 唔係嘛, 17/3先free, online chat嗰個人無咁講過. ...
係呀!我19号朝訂左張返香港要轉機兼早機,跟住夜晚見到另一張同日但直航兼下午機,立即先訂再取消舊個張,好彩我未按取消前睇下條款,怪怪地,就打去customer service問,等左1小時,佢話3月17号前可以任改期和取消,我如要取消要£300,最後好彩佢知我同日期有兩套,就話只可1次不收費用比我取消,真係嚇死,因為我每套係買兩張!

noel2010 發表於 20-3-21 13:02
你哋是買單程回來嗎?
我買來回呀!回程先定7月1日!

Crabtree 發表於 20-3-21 14:03
弊傢伙!我訂第一張係18/3,咪要扣手續費囉!
你取消了第一張?打去customer service試下叫佢幫你free個charges!

Crabtree 發表於 20-3-21 16:55
Thx Taimum! 你打去等了幾耐?
差不多一小時, 照等啦!

過客 發表於 20-3-22 12:34
9/3 之後出 CX 既機票係可以免手續費更改機票出發日/回程日, 只是補回當日出發之機票差額,  我就係見佢可 ...
CX話改期可以,但當然要補差價,但最好問左CX先,免有損失!

剛剛睇新聞話星加坡星期一午夜時禁旅客入境和過境,咁轉机應該受影響!

Emirate 週三停飛呀!有book Emirate就快揾過張啦!

過客 發表於 20-3-22 12:34
9/3 之後出 CX 既機票係可以免手續費更改機票出發日/回程日, 只是補回當日出發之機票差額,  我就係見佢可 ...
你是自己在網站改定打去叫職員改?

bigeyemum 發表於 20-3-23 19:41
昨晚凌晨12點左右,收到email Man to HK 4/4 開始停飛到31/5 ,昨晚打去CX 等咗兩小時有多,先可以改到機位 ...
改到幾多号?

Jasmine36 發表於 20-3-23 12:24
我有朋友個女讀緊英國大學,話怕機場有菌,宜家機票又貴,暫時唔返黎,但又怕果邊疫情越黎越嚴重,都唔知點 ...
唔走留英的話,你都要出街買嘢,如果越來越差的話,真係好驚!

hongkeikei 發表於 20-3-22 19:43

CX 改過幾次係要補差價,見新出平過原本買的(唔同航班 ...
你張機票可能好早買了!

過客 發表於 20-3-23 18:24
要打去 hotline 職員改
每次都要等成個鐘以上,有位都等到無位啦!

ysoching 發表於 20-3-23 15:14
現在機票炒到天價, 因一仔一女, 打算留英, 訂了QATAR 四月中才回港, 希望順利 ...
我以為我兩個仔28号飛好遲,阿哥有定準備,如果真的不順利,就改日期遲D走!有地方住好好多,都交左租,唔住都無得退,無謂追天價機票!
‹ 上一主題|下一主題