用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

Taimum 發表於 20-3-15 10:12
我兩個仔都留英國,因為要考Final year和Alevel,有提佢地人多地方帶口罩!

暫時呀仔留英,大學現冇停課,他的宿舍是自己獨立廚廁,他一早已經蓋板沖廁,他一向自己揸車出入購物,他住個區已經搶物資,好彩他一早買備。

學校的畢業禮是六月,我們已買好機票去參加,八年留學生活,一直是好期待這一天。現在只可希望疫情快些完結。

hikozan    發表於 20-3-15 23:32

Taimum 發表於 20-3-15 12:03
我們大家都同年去英國,我都已安排7月1日飛!

我六月中飛兩個多星期,原本打算南下歐遊,現改了自駕北部,看來六月真係未知數。

Taimum 發表於 20-3-15 13:14
大仔大學畢業禮7月23日,細仔中學畢業禮7月3日,中間時間去希臘,現在最緊要6月細仔Alevel考試不要受影響! ...

我仔6月18日畢業典禮,已買了機票和入場觀禮。中學我們無參加畢業禮,所以期待他大學畢業禮。

Taimum 發表於 20-3-15 12:05
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

剛剛呀仔話身邊的香港同學個個走唒,未走的都買咗機票。連final year 的同學都走。我希望我的選擇是正確的。

Taimum 發表於 20-3-16 14:01
我覺得濕紙巾冇問題 ,我今朝寄嗰份係兩盒口罩、 兩支50ml搓手液,兩包好細好薄嘅消毒濕紙巾! ...

搓手液和酒精濕紙巾都不可寄,我費事冇咗口罩,所以唔敢博。

Chole 發表於 20-3-16 14:13
冇事就好啦!  呢兩星期大家都辛苦啦!

大家都是同路人,起碼這裏一同打氣交換資訊。

ydoris 發表於 20-3-16 13:13
回覆 Taimum 的帖子

上星期寄個D都未到.聽日想寄抗疫用品,雨衣,口罩,手套,眼罩,仲有咩呢?另外增強抵抗力既 ...

我肺科醫護朋友叫我買維他命C高濃度1000,萬寧有。我再加板藍根,感冒前飲有效。退燒止咳都寄D去。

rainbowwall 發表於 20-3-16 16:54
我之前有開過帖問應唔應該返港,綜合各方意見,再同我老公商量之後,到今日為止仍然決定暫時留英,我小朋 ...

剛剛學校通知大學宿舍已有兩個學生中招,今日學校改on line 上課,我仔話身邊同學很多已走,所以有口罩物資比他。有想過去其他朋友屋企住或租酒店。學校不想公佈那區的宿舍影響學生,原本唔走已成定局,唉,現在又人心惶惶。

brother4 發表於 20-3-17 10:15
乘飛機現十分高危,昨天有最少28名機場入境人士送院

我仔昨晚話英國新聞報28個香港學生感染回港,所以同機又高風險。他同學影機場環境,都超級人多。

Siuchoi 發表於 20-3-17 10:19
我現在都好苦惱......本來亞女決定留英, 但佢見好多同學都走, 佢就昨晚話想回來......唉, 回來也是問題, 除 ...

大家都苦惱在不同事項,反而我不怕家居隔離,我和老公可改home office 14天。

喧嘩 發表於 20-3-18 03:21
我女學校上星期有suspected case, 即時停課,要所有人星期四先可以覆課,都未到星期四,啱啱半夜又有urgent ...

其實很多變數,學校都不停出email 更新,一時正常上課,之後又話停課,到畢業都可以不用再返回大學,改on line 。昨晚呀仔和同學準備訂機票時,突然英國新聞出封機場,結果又停一停先。擔心到時回英國又困難,未能處理好英國的事情。

hongkeikei 發表於 20-3-18 08:48

我女兒那間大學慢一拍資訊也不多。她是exchange student ...

如果入學時簽了租約是到六月,就算住不住都要交的,反正已經預咗要支付。

Taimum 發表於 20-3-20 19:45
返來仲再安排!

每天的情況有變數,整整一星期了。現在最後連6月中的大學畢業典禮都延到疫情完結才進行,今個星期共收到大學四個電郵交代得清清楚楚的安排。期待了8年,沒有想到這一刻我要取消去英國的機票了。

Taimum 發表於 20-3-21 12:34
我未取消7月機票,因為兩個嘅學校都未公布!

我都等到五月尾六月初才取消機票,或者看看會否改到期,我買咗旅遊保,如果出發前七日仍是紅色旅遊警告,保險都保損失的一半。

Taimum 發表於 20-3-21 12:50
係呀!我19号朝訂左張返香港要轉機兼早機,跟住夜晚見到另一張同日但直航兼下午機,立即先訂再取消舊個張, ...

你哋是買單程回來嗎?
‹ 上一主題|下一主題