用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

Taimum 發表於 20-3-15 12:05
周边個個撲機票改機票返香港, 搞到自己好似好另類,會唔會害親兩個仔!

各人情況不同,考量唔一樣,可以參考,不過不必太在意其他人做法。

Btw, 我知有大學已經取消七月畢業典禮。

sze_mark 發表於 20-3-16 10:22
回覆 Taimum 的帖子

琴晚仔宿舍有小朋友發燒,學校都吾比帶,後來我搵SAMUEL幫手,結果比帶。。。。一日:a ...

我仔學校個校長一早出咗信話可以戴口罩,學校亦會提供(數量唔知)。

大嗰個喺倫敦,學生陸續撤離宿舍,之前佢唔敢戴嘅,琴日已經開始戴啦,冇經歷SARS,當地人要啲時間去適應學習。

希望個小朋友快啲好返,你嘅仔仔一切平安。

sze_mark 發表於 20-3-16 14:10
回覆 Chole 的帖子

其實好多學校都正面既,我地有D吾好彩囉。。聽講小朋友已退燒。謝謝你。 ...
冇事就好啦!  呢兩星期大家都辛苦啦!

noel2010 發表於 20-3-16 16:49
大家都是同路人,起碼這裏一同打氣交換資訊。

我真係有 panic attack,心口痛。

啱啱亞女話存倉嗰度要遲一日deliver 箱俾佢,怕到最後根本冇箱用!因為最近訂親嘢都被人放飛機,做咗驚弓之鳥!

brother4 發表於 20-3-17 11:54
有政黨提議包機送番港學生回來,私心-定贊成

我只贊成搵航空公司加flights ,不應用公帑包機。

小加子 發表於 20-3-17 12:14
CX 有加班呀,我d friends 每個鐘check 一次過去3日都有人book 到CX 直飛香港

同意,我琴日幫朋友睇,兩三個鐘頭不停咁試,搵到至少兩三次有23號及之前嘅直航,不過真係要快手,轉瞬即逝。我自己訂咗21號,唔改lu.

Trip.com 亦見過。

yuyueng 發表於 20-3-17 12:15
多得個政黨唔少,而家留學生比人鬧爆,講到佢地過街老鼠甘呀,返黎播疫仲要R政府包機。
...

咪就係,今朝好嬲!只能夠話大把人覺得留學嘅一係有錢一係政府俾錢,眾矢之的!

samsam123321 發表於 20-3-17 12:29
D細路underage, 隔離underage是否合法?父母要否一齊入住?父母唔肯入會點?

請問你喺邊度睇到話要去政府隔離營隔離㗎?

brother4 發表於 20-3-17 12:29
R下就有,日本有和武漢有!重要好多高官子女在英國

Sorry ,我好不屑R着數嘅人。

samsam123321 發表於 20-3-17 12:35
有d權威人放緊風,話家居隔離唔夠要入村。我想問父母唔肯簽名佢仲可唔可以強制入村先? ...

假設性嘅問題,我諗你要問返啲權威人士至得。

1. 根本香港唔會有足夠嘅隔離營,我唔會信呢啲咁嘅消息

2. 如果政府真係要咁做,就算需要去隔離營,我亦覺得冇乜大不了,到而家都冇聽到隔離營有互相感染嘅事出現 

喧嘩 發表於 20-3-17 13:11
係19號,不過返到黎都係19號,我買完通知師妹,5分鐘後貴2000蚊,唔夠一個鐘已冇直航啦,轉機宜家平均3至4 ...

貴兩千都即係俾啦!  唔通真係坐等政府出手咩?  祝一切順利,平安歸家!

Taimum 發表於 20-3-17 15:14
剛剛睇東網, 何柏良醫生建議英美到港應該要到指定地點檢驗三日業可放行家居隔離14日、 ...

我贊成呀!咁多人喺機場/飛機十幾二十個鐘,政府有嚴謹嘅應對措施係對所有人都好!

回覆 samsam123321 的帖子

呢度好多JM 都買到 , 冇俾人玩。
我前幾日買到BA direct flight ,GBP6xx 來回。

samsam123321 發表於 20-3-18 12:13
一個星期後個價已經突然平左,但今個星期超貴

供求問題,呢度亦有JM 今個星期買到。

八下:你點俾國泰玩?

samsam123321 發表於 20-3-18 11:43
都鎖左國
新聞有報導?我搵唔到,麻煩你 link please?

samsam123321 發表於 20-3-18 12:50
我都有套機票下星期飛,都係星期六先訂,當時600pounds,直航。當時是任訂的,但現在已經是3000pounds一張, ...
我太蠢,意思係: 宜家d 飛貴左就係國泰玩你?

yuyueng 發表於 20-3-18 13:29
我試過入到去比錢前一part ,甘我又唔系真系買,紙系望下系咪真系買到,我無去比錢果步。 ...

Same. 我都試過兩次去到payment stage ,因為朋友未決定到,所以無真正俾錢。

Taimum 發表於 20-3-18 18:41
其實依家仲有幾多位家長繼續留英呢?因為在此post見到其他家長不停講追買機票和返港後檢疫,明白可能由最初 ...

我仔嘅 Year 9-11 boarding house 會有三分一人留低。

建議問清楚學校 lock down 安排,如果突然要清場我心臓負荷唔到。

Taimum 發表於 20-3-18 19:22
大仔昨日在town買到搓手液, 之前一路都買唔到,佢又唔畀我寄去,話危險喎 !但要早啲去買!外出戴口罩! ...

市面有啲non alcoholic 搓手液、濕紙巾、disinfectant spray (唔係壓縮罐)應該可以寄,我之前寄Fedex 收件嗰個逐樣望完一輪都俾我寄。

後者俾佢地噴下房噴下廁所都好吖。
‹ 上一主題|下一主題