用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

TTEE1819 發表於 20-3-18 20:40
我孩子都是留英,準備考公開試。我們有深思熟慮哪個方案最好最安全和最穩陣的。每個學生的處境唔同,所以 ...
不過唔知政府幾時公布公開考試安排?如果完完delay到9月或取消考試用學校grade,咁就可安排回港!

Taimum 發表於 20-3-18 21:29
不過唔知政府幾時公布公開考試安排?如果完完delay到9月或取消考試用學校grade,咁就可安排回港! ...

所以,大家都要等公佈。

panda0117 發表於 20-3-18 19:47
回覆 Taimum 的帖子

學校話會繼續開放, 不過真係爆得勁時就唔知會唔會突然叫人走萬一學校失守, 會安排住朋 ...

每日都會變,暫時見步行步!

我孩子都是留英,準備考公開試。我們有深思熟慮哪個方案最好最安全和最穩陣的。每個學生的處境唔同,所以 ...
現時我仔學校得1-2個港生提早回港, 仍然有大部份人留英繼續上課, 另外有1位家長已飛到英國準備陪伴孩子放假, 有事發生亦可協助我們.

嘩!唔洗考公開試都留低!最緊要有得住!

Taimum 發表於 20-3-18 21:36
嘩!唔洗考公開試都留低!最緊要有得住!

因為我們班家長計算過,飛回港時被感染的風險更大,一動不如一靜。加上有住宿,安心留下來。

Avenger 發表於 20-3-18 21:35
現時我仔學校得1-2個港生提早回港, 仍然有大部份人留英繼續上課, 另外有1位家長已飛到英國準備陪伴孩子放假 ...

其實我都想過去, 雖然兩兄弟可互相照顧,但感覺會好D!但係阿哥話唔好,佢地自己攪得掂,唔好去怕我染病!

Avenger 發表於 20-3-18 21:35
現時我仔學校得1-2個港生提早回港, 仍然有大部份人留英繼續上課, 另外有1位家長已飛到英國準備陪伴孩子放假 ...
我細仔個間好多boarder走,連要考公開試都走!

TTEE1819 發表於 20-3-18 21:39
因為我們班家長計算過,飛回港時被感染的風險更大,一動不如一靜。加上有住宿,安心留下來。
...
係,边到都有問題!

Taimum 發表於 20-3-18 21:26
边級考試?

學校話GCSE & A Level 要考,below message copied from school email, 我驚我英文差,解錯,給你作參考。

‘’ Examinations
What is the position in relation to GCSE and A Level exams?

JCQ is telling us that we must continue to prepare to hold this summer’s examinations as normal. Our advice to our anxious pupils and parents must therefore be to continue to prepare as if they are happening on schedule.
All JCQ deadlines for coursework and other assessments also remain in place.
Pupils should all be available to sit exams up to and including Wednesday 24th June 2020.‘’

Chole 發表於 20-3-18 19:08
我仔嘅 Year 9-11 boarding house 會有三分一人留低。

建議問清楚學校 lock down 安排,如果突然要清場我 ...
我由今朝已經堅擔心學校突然清埸。

Taimum 發表於 20-3-18 21:47
其實我都想過去, 雖然兩兄弟可互相照顧,但感覺會好D!但係阿哥話唔好,佢地自己攪得掂,唔好去怕我染病 ...

你大仔又乖又叻,大哥哥風範 !

回覆 Crabtree 的帖子

請問是怎樣手續轉的?因25/3嗰張已比左錢和confirmed

3930 發表於 20-3-19 01:10
回覆 Crabtree 的帖子

請問是怎樣手續轉的?因25/3嗰張已比左錢和confirmed

FINNAIR 我未取消,係阿仔訂,我等佢哋通知cxl班機。

有冇其他JM可以分享下你地怎取消之前FINNAIR 機票?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

.......

英國宣佈close 學校,同埋是否取消所有考試?

bigeyemum 發表於 20-3-19 01:56
英國宣佈close 學校,同埋是否取消所有考試?
我仔剛收到有傳星期五停課, 另外GCSE & A LEVEL考試取消, 未知真假

Avenger 發表於 20-3-19 02:06
我仔剛收到有傳星期五停課, 另外GCSE & A LEVEL考試取消, 未知真假

啱啱睇到新聞,已經宣布星期五停課,取消5,6月考試

Avenger 發表於 20-3-19 02:06
剛證實係真, 馬上收到學校通知, 應該可以返港

呢個時間返會否風險大?怕感染!
‹ 上一主題|下一主題