用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

我個女大二,仍然唔想走,因她應為現是乘機風險比留下更高,更不想回來播毒。雖然不是在重災區,但都擔心...
god bless you

cgefamily 發表於 20-3-25 02:03
我個女大二,仍然唔想走,因她應為現是乘機風險比留下更高,更不想回來播毒。雖然不是在重災區,但都擔心.. ...

你女女的想法合理,現時坐機是風險高。我朋友孩子都係大學生,想法跟你女女一樣,暫時唔走。父母當然會擔心,希望孩子在自己的身邊。你女女有安全住宿,周圍又安全就可以。繼續睇住疫情走勢而作出應變。

hongkeikei 發表於 20-3-24 22:48
一早唔應該改機票,應該hold住再買過張,差唔多上機先取消....蠢咗

同一個人同一日hold 多過一班機出發前兩三天会收到航空公司提示要你決定,Emirates 已取消班次我都收到reminder,你唔覆会取消其中一個booking

我個女大二,仍然唔想走,因她應為現是乘機風險比留下更高,更不想回來播毒。雖然不是在重災區,但都擔心.. ...

囡囡其他 flatmates 走咗未?如只剩她一人我会好擔心,我大嗰個今年畢業,其他歐洲flatmates 已走哂,始終一個女仔總要出去supermarkets,  最後都係改早D返。細嗰個大學宿舍昨天起無員工駐守,幸好改到今天飛回港。回來後做足隔離就ok

唔走留英有住宿無問題,但要儲存食物!

我囡係year 1,佢啲flatmates 走得7788,仍然未打算走,佢話呢度好安全,而且大學宿舍仍然提供服務。我地每日都同佢視像傾計,雖然擔心,但佢地已經大個,相信佢地識得點樣應對

回覆 cgefamily 的帖子

我女想法同你女一樣, 但作為父母真的非常擔心她一個人禁足宿舍, 睇現狀況恐怕機場逐步關閉, 現在決定吾走, 短期內都無得走, 真係頭痛

回覆 Janis_Ben1223 的帖子

佢本來經agent跟6,7個不相識的學生共住一間大屋,但怕了他們沒有防疫意識,搬了跟個香港朋友一起住,感覺好似好一點,就是擔心疫情未到頂,遲啲封關,唔知幾時先返到來。

可以透露在哪個城市嗎?我女在威爾斯南

回覆 Taimum 的帖子

哈!佢接收了幾個香港人返港留下啲剩餘物質,算好彩,應該不會餓親

cgefamily 發表於 20-3-25 23:41
回覆 Taimum 的帖子

哈!佢接收了幾個香港人返港留下啲剩餘物質,算好彩,應該不會餓親 ...
咁就好啦!

回覆 cgefamily 的帖子

有朋友照應都好,起碼有個伴。我囡係北愛,學校宿舍通知27/3起離開學校,可以按pro-rata退回宿舍費,不過阿囡仍然選擇留低,因為佢覺得而家少左好多人,反而覺得安全啲

宜家得返我大女一個人在倫敦。佢另一個獨居朋友搬左過來,兩個女仔一齊住,有照應,我都放心d...昨晚對面家星加坡人拍門,話佢地返星加坡,唔再返來,將家裡的物資,食物比晒我女。咁加埋delivery...應該可以夠3星期在家。
真係好走難 feel。

回覆樓主:

都差不多,宿舍D好朋友番晒香港/走得走,留低鎖匙及口罩百個,另食物可任食。。。,本來去監護人家中暫住,但監護人有7張幾及new baby,最後决定回港

cgefamily 發表於 20-3-25 23:39

可以透露在哪個城市嗎?我女在威爾斯南
我女都是威爾斯, 她說物資都不算短缺, 只是沒有雞蛋同意粉

回覆 bigeyemum 的帖子

我都訂了 3/4, 是否 CX MAN 直航回港 ?

我前晚見30/3 有位又改早D走

係Man to HK 直航

我囡都是不返, 留守.

原來都有不少家長都因着不同原因,願意仔女留低。
希望大家平安,心掛的感覺真難捱。
‹ 上一主題|下一主題