用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定留英國的學生家長意見
樓主: hikozan
go

[英國] 決定留英國的學生家長意見   [複製鏈接]

laijenny99 發表於 20-3-18 12:10
哦你mean個傳言下星期封國,無辦法最快只買到26th只能祈禱
你上cx官網望下,有時會有人退張票或開加班機,我今早仲見到有19號直航單程700幾鎊,可以既今個星期走,唔好望其他網,cx官網一有就買。

Anniemun 發表於 20-3-18 11:01
阿仔校已強制所有留學生即時離開回國,放假後改網上教學
未買到機票既點算?

samsam123321 發表於 20-3-18 11:19
玩緊用家就真,真係買得到?

我試過入到去比錢前一part ,甘我又唔系真系買,紙系望下系咪真系買到,我無去比錢果步。

yuyueng 發表於 20-3-18 13:27
未買到機票既點算?
全部學校先安排去 homestay, 冇機票嗰啲就幫忙安排晒同學這星期內飛及機場接送 。

yuyueng 發表於 20-3-18 13:29
我試過入到去比錢前一part ,甘我又唔系真系買,紙系望下系咪真系買到,我無去比錢果步。 ...

Same. 我都試過兩次去到payment stage ,因為朋友未決定到,所以無真正俾錢。

Chole 發表於 20-3-18 13:54
Same. 我都試過兩次去到payment stage ,因為朋友未決定到,所以無真正俾錢。
旅行社都系同航空公司買,所以最穩陣系直接上cx官網買,有時突然開加班機咪有位羅,今日cx就有4LHR飛香港。

小加子 發表於 20-3-18 12:38
如果封城,香港寄去的物資還會送到子女手上嗎?
我之前問過郵局,佢話封關只封人,郵件信件無問題!

Anniemun 發表於 20-3-18 11:01
阿仔校已強制所有留學生即時離開回國,放假後改網上教學
Boarding school?

Taimum 發表於 20-3-18 17:58
Boarding school?
係呀!宿舍要清場

回覆 Anniemun 的帖子

咁俾幾多時間走呀?

Y13準備考A-LEVEL, 未有消息考試延期或取消, 所以暫定留英, 學校亦未停課;現尚未取消25/3 回港CX直航機票, 但回英直航機票已被CX改經巴黎

Anniemun 發表於 20-3-18 18:01
係呀!宿舍要清場
我仔個間仍然上課中,昨日仲考緊mock!

Avenger 發表於 20-3-18 18:09
Y13準備考A-LEVEL, 未有消息考試延期或取消, 所以暫定留英, 學校亦未停課;現尚未取消25/3 回港CX直航機票,  ...
我兩個仔都係留英呀!我1個Y13,1個大學final year,broading未停課,大學明天停,我睇定D先,預左留低,等政府學校公布多D先決定!

yuyueng 發表於 20-3-18 09:59
岩岩cx 官網有19號直航,顯示有7張票,快去望下!

多謝你!呢個星期嘅心情真喺好似玩過山車一樣由決定留英到同學突然之間四散返自己國家,小朋友見原本留校嘅同學都陸續選擇返自己國家,佢就開始扭計要返港,加上學校email言語間都示意留學生會陸續離開學校,問我小朋友會吾會都改變主意安排回港,雖然email最後有講明如果我小朋友仍然選擇留校佢哋都好樂意繼續照顧,但去到果個moment我真喺超級擔心,而本身Easter套機票因cx cut航班取消咗不特只,cx安排嘅新航班仲比原定回港日期更加遲,一直排waiting又完全冇動靜,小朋友年紀細BA又吾坐得,轉機又怕依家世界各地嘅機場都混亂,驚佢自己攪吾掂,正打算放棄等月尾先返港嘅心態之際,琴日好彩agent幫到手買到張cx單程直航今日返港,我簡直感動到喊咗出嚟

其實依家仲有幾多位家長繼續留英呢?因為在此post見到其他家長不停講追買機票和返港後檢疫,明白可能由最初留英,再轉為返港,講真,我們決定留英嘅家長心情好複雜,反而希望睇到繼續留英的家長互相勉勵或者分享怎樣叫自己的仔女小心預防! 不要怪我這麼唐突,我只是發自內心, 因為我們留英家長都有很多顧慮!

Taimum 發表於 20-3-18 18:16
阿仔間學校都係上課中,只是昨晚出 mail 要即時離開宿舍,全部安排去 homestay family

Taimum 發表於 20-3-18 18:20
我兩個仔都係留英呀!我1個Y13,1個大學final year,broading未停課,大學明天停,我睇定D先,預左留低,等 ...
同路人

Taimum 發表於 20-3-18 18:16
我仔在2月中已考完MOCK, RESULT都出埋.

Taimum 發表於 20-3-18 18:41
其實依家仲有幾多位家長繼續留英呢?因為在此post見到其他家長不停講追買機票和返港後檢疫,明白可能由最初 ...
建議最後決定回港的家長可另開新POST分享經驗!
‹ 上一主題|下一主題