用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲小學教師的道德價值令人好驚訝
go

有啲小學教師的道德價值令人好驚訝

認識啲教師,原來道德水平低到令人吃驚,人前人後兩個樣,自己仔女俾這些教師教,真係有擔心

有所謂名校教師亦一樣,啲男女關係亂到令人側目
如果想知我再講......

回覆樓主:

小學教師男女關係混亂當然唔好,但佢地會點樣影響到學生呢?

因為涉及個人價值觀問題,而且人的思想及行為係有直接關係,當一個人的道德標準低時,其行為亦會反映出來。
其中一個例子是有家長不只一次見到一位小學女教師和一位同校人夫在街上有親暱行為,學生看到會如何想,學生問家長時,作為家長如何回應。而該位人夫也是學生和家長認識的。

Ecmama123 發表於 20-3-13 19:49
因為涉及個人價值觀問題,而且人的思想及行為係有直接關係,當一個人的道德標準低時,其行為亦會反映出來。 ...

睇開啲,如今後生一輩老師有啲係咁,教書只是一份優差,點會理學生咁多!道德觀念,可能他們認為不重要!

回覆 Ecmama123 的帖子

除非佢地係學校搞,或者係街上做出淫穢行為,否則即使你透過Pta同校長投訴,亦唔知有無用。
不過如果係姦夫淫婦,你睇唔過眼唱衰佢地,亦無問題。我記得好多年前,係呢度有家長爆英x有女教師勾搭有老婆同事,非常火熱,圖文並茂,但幾個鐘就成個帖delete咗。

Jane1983 發表於 20-3-14 09:20

除非佢地係學校搞,或者係街上做出淫穢行為,否則即使你透過Pta同校長投訴,亦唔知 ...

咁激....

係好激ga!

李大人 發表於 20-3-15 16:27
老師太易入行,好多老師Band23中學出身

不一定,band 1名校加三大畢業,都可以比上述做得更激!只關個人問題,同就讀學校關係不大!

2jkidsfather    發表於 20-4-18 10:28

都係,識一些人朋友做學校,眼見有啲都主任及副校級,有自己有老公但又做人小三,差D俾人起底
又有單身miss發姣勁溝已婚亞sir,又有已婚亞sir以為自己好型向D發姣miss 搵着數

這個問題有兩種見解,一是老師是學生榜樣,為人師表,應有相當道德標準,免誤人子弟;另一看法是老師不過是份職業,做好工作便成,不是賣身,難道不能做些與工作無關而又自己喜愛的事,那些行為不檢的父母又如何!兩者都有其理由,而我通常教女是管好份內事,先看自己再看其他人。

回覆 Cheeselover 的帖子

當然希望老師係學生對榜樣,但現實係現實

回覆 IloveJJ 的帖子

確係。

是否時代唔同咗?
我讀書年代, 老師除了是一份職業, 亦背負一個身分, 因此得學生和家長尊敬。
如果只是一份職業, 咁學生和家長會以"老師份糧係家長出嘅"來對待老師, 亦得唔到學生和家長尊敬?

只可以講每個行業都有品行好或者品行差的人。
但無論社會定家長都對老師有一定期望,期望老師係以身作則。

IloveJJ 發表於 20-3-18 10:18
真係唔知「雞先定蛋先」,而家唔係好多咁既家長嗎?
確實知識普及, 家長可能仲叻過老師, 道德要求高過老師而唔尊重佢地。

小菜豆 發表於 20-3-18 11:21
確實知識普及, 家長可能仲叻過老師, 道德要求高過老師而唔尊重佢地。

我自己沒有這份感覺,老師始終是專業,我沒有比較誰比誰厲害,大家不是一個平台上。
至於道德上,我也不會因為別人道德標準比自己低而看不起他,敬而遠之就是。但我教阿女任何時刻都應尊重別人,這也是尊重自己,就像出席不同場合穿適當衣服。
對老師尊重是一種訓練,學會尊重前輩,將來少撞板。